Wednesday, November 30, 2005

Roláda

6 žloutků, 12 dkg cukru moučka, 12 dkg hrubé mouky, sníh z 6 bílků.
Vlnobití
Rozvaříme – 0,25 l vody, 0,15 sádla, malinko soli. Do rozvařeného přidáme 0,15 hladké mouky (extra) a uvaříme hustší kaši. Sundáme z plotny a postupně zašleháme 6 středně velkých vajec. Rozdělíme na 3 díly, které rozetřeme na 3 plechy jen vymazané sádlem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut na 250C.
Krém: 0,50 kg másla, 0,50 kg cukru, 0,75 l mléka + 2 vanilkové pudinky, 0,1 l rumu + trošku citr. šťávy. Krém vyšleháme a plníme pláty. 2 pláty slepíme a 1 plech rozřízneme na polovinu. Povrch posypeme cukrem.

Kakaová roláda

1/4 kg kakaových oválků (esíček), 2 lžíce kokosové moučky, 3 lžíce silné kávy i s usazeninou (studené), 3 dkg kakaa, 10 dkg mletého cukru, rum podle chuti.
Zpracujeme těsto. Podsypeme kokosem a vyválíme obdélník nejlépe na alobalu. Naplníme krémem a dáme stočené do chladničky.
Krém: 1 vanilkový pudink, 1/4 l mléka, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla. Pudink uvaříme normálně a ještě do horkého vmícháme máslo. Vychladlým potřeme roládu.

Tuesday, November 29, 2005

Kremšnyty

Linecké těsto vyválet, nakrájet na pásky, popíchat vidličkou kraje a péct.
Nádivka: cukr, máslo, žloutek utřít, přidat rum nebo tresť, nadstavit pudinkem – méně mléka dát do vaření.
Laskonky
190 g bílků ušlehat se 150 g krystalu, mezitím dáme vařit 300 g cukru ve vodní lázni na nitku a horké zašleháme do ušlehaných bílků. Nakonec přidáme 200 g mletých ořechů a 50 g mletého cukru. Plech se musí pomastit nebo dát voskový papír.
Naplnit pařížským krémem: uvaří se šlehačka s kakaem, vychladlá šlehačka se ušlehá.

Sunday, November 27, 2005

H / V

je klasický systém, kde se pomocí kombinací několika návěstních znaků signalizuje nej¬vyšší dovolená rychlost. K / S je systém, kdy se používají pouze tři základní signály a ry¬chlost vlaku se návěstí indikátorem rychlosti v desítkách km / h.
Některé lokomotivy jsou vybaveny systém LZB, což je automatický způsob jízdy podle signál¬ních bodů na trati (v podstatě cílové brzdění). Všechny znaky LZB byly přepsány na ARR (automatický regulátor rychlosti).

Prezidentův řez

10 vajec, 15 dkg ořechů, 15 dkg mouky (polohrubá + hrubá), 25 dkg cukru.
Dát upéct na dva plechy. Upečený plát potřeme čokoládovým krémem, dát ztuhnout do ledničky. Svaříme 2 dl mléka + 15 dkg cukru, přidáme celý kokos (25 dkg). Do vychladlého kokosu dáme 1/2 másla. Hmotu natřeme na hladký čokoládový krém. Potřeme znovu čokoládovým krémem a přiklopíme na něj druhý upečený plát. Poléváme čokoládovou polevou a krájíme na malé obdélníky.
Čokoládová nádivka: 1 dl silné černé kávy, 10 dkg čokolády, 1 žloutek, 10 dkg mletého cukru, 10 dkg másla. Ve scezené černé kávě zamícháme rozlámanou čokoládu, žloutek, cukr, všechno vaříme za stálého míchání, ve vodní lázni, tak dlouho až je nádivka hustá. Potom ji necháme vychladnout, přidáme k ní máslo a všechno vyšleháme.

Saturday, November 26, 2005

Florida řezy

Piškot tmavý ze 4 vajec.
Náplň: 2 dl mléka a 2 lžíce selské mouky uvařit v hustou kaši.
Utřít 25 dkg másla s vanilkou, přidat vychladlou kaši a 4 žloutky (krém nesmí řídnout).
Sníh ušlehaný ze 4 bílků a 20 dkg cukru ušlehat na páře. Piškot potřeme krémem, na něj dáme šlehaný sníh, nakonec nastrouháme čokoládu na vaření nebo ořechy. Vychladlé krájíme na řezy.

Friday, November 25, 2005

Jahodové želé řezy

5 vajec, 120 g mletého cukru, 120 g hladké mouky, jahodový džem.
Jahodové želé: 4 dl vody, 300 g mletého cukru, 200 g jahodového protlaku, 5 g želatiny, 5 dl vyšlehané šlehačky a červená barva.
Želatinu s cukrem rozpustíme ve vodě, mírně zabarvíme a asi 1 dl odložíme. Do ostatního vmícháme jahodový protlak, dobře rozmícháme a přidáme ušlehanou smetanu. Žloutky s cukrem utřeme, z bílků přidáme sníh a mouku. Vymastíme a vysypeme dva plechy a rozetřeme těsto. Po upečení pomažeme jahodovým džemem a přiklopíme druhým. Nalijeme želatinu se smetanou, necháme vychladit a polijeme zbytkem želatiny. Vychladlé a rozkrájené zdobíme šlehačkou a třešní.

Thursday, November 24, 2005

Papouščí řezy

30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru krystal, 20 dkg Hery nebo másla, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačku, 5 vajec.
Vypracujeme těsto, rozdělíme na tři díly a do každého dáme pudink jiné barvy (kakaový, vanilkový, malinový). Na vymazaný a vysypaný plech klademe lžíci střídavě z každého dílu, pak plechem zatřepeme. Pečeme ve vyhřáté troubě. Teplé pokapeme rumem a potřeme polevou.
Poleva: 30 dkg moučkového cukru, 3 lžíce horké vody, 4 lžíce citrónové šťávy.

Wednesday, November 23, 2005

Kiwi řez

Ušleháme z 5 bílků sníh, dále utřeme 5 žloutků, 5 lžic mletého cukru, přidáme 5 lžic polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva. Upečeme na hlubším plechu. Ušleháme 1 šlehačku se ztužovačem, přidáme 2 zakysané smetany a 2 vanilkové cukry. Namažeme na piškot. Na namazaný piškot nakrájíme kolečka kiwi. V 1/2 l vody uvaříme 1 pudink, 10 dkg cukru a 4 kiwi nápoje v prášku, zalijeme na kolečka na piškot. 1/2 kg kiwi.

Monday, November 21, 2005

Kakaové řezy

13 dkg rostlinného tuku, 18 dkg mletého cukru, 4 vejce, 7 dkg kakaa, 16 dkg hrubé mouky.
Pečeme pomalu. Rozkrájíme na 4 díly a plníme.
Náplň: kávová
Poleva: čokoládová z knížky “Moučníky dříve, dnes a na zítřek”.
Kávové řezy od Jiřinky
5 vajec, 30 dkg mletého cukru, 10 dkg mletých ořechů, 10 lžic vařené zrnkové kávy, 10 dkg hrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Těsto rozetřeme na velký plech. Vychladlé rozkrojíme na 3 díly.
Náplň: 3 vejce šleháme nad párou s 11 dkg mletého cukru, 1 lžíci kakaa. Vychladlé našleháme s 25 dkg másla. Šlehačkou ozdobíme.

Sunday, November 20, 2005

Řez margot

1 kus tyčinky margot – nastrouhat, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/4 l. hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 šlehačka, 2 celá vejce, 1 dl mléka, 1 dl oleje.
Vše smíchat dohromady a dát péci na hlubší vymazaný a vysypaný plech.
Poleva: 10 dkg másla, 10 dkg cukru, 2 lžíce kakaa, trochu rumu, udělat ve vodní lázni.
Polevu posypeme kokosem.

Pudinkové řezy

4 sáčky pudinkových prášků, 4 celá vejce, 2 dl cukru, 2 dl oleje, 3/4 prášku do pečiva, špetku soli.
Péct pomalu na vymazaném a vysypaném plechu. Možno polevu.
Řezy ze žluté sodovky
30 dkg mletého cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 10 lžic oleje, 1 žlutá sodovka.
Smíchat a vylít na pomazaný plech.
Poleva: 5 dkg másla, 15 dkg cukru, 3 dkg kakaa, 4 lžíce rumu. Utřít a namazat za tepla.

Friday, November 18, 2005

Rychlé řezy

25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru krupice, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce rumu, 1/4 l mléka, 1 vejce, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 3/4 balíčku prášku do pečiva.
Možno pak udělat polevu.
Vločkové řezy
200 g polohrubé mouky, 100 g mletých nebo drcených vloček, 200 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 2 strouhaná jablka, 0,1 l oleje, 0,25 l mléka.
Vše smícháme, nalijeme na vymaštěný a vysypaný pekáč, necháme asi půl hodiny nabobtnat. Zvolna pečeme. Zdobit můžeme krémy, polévat polevou nebo mazat zavařeninou.

Thursday, November 17, 2005

Nanukové řezy

30 dkg pískového cukru, 7 žloutků, 7 lžic uvařené černé kávy, 10 dkg ořechů, 20 dkg hladké mouky, prášek do pečiva, sníh ze 7 bílků.
Dáme na vymazaný plech.
Krém: 0,25 másla, 20 dkg cukru, rum, pudink v 1/3 l mléka.
Nahoru polít čokoládou.
Oříškové řezy s kávovou náplní
6 žloutků, 24 dkg cukru, 10 dkg oříšků, 14 dkg hrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 6 bílků-sníh.
Upéct a rozkrojit na půl a potřít marmeládou.
Náplň: 20 dkg piškotů, 2 dkg kakaa, 2 dl uvařené černé kávy, 0,5 dl rumu, 6 dkg cukru, 10 dkg másla.
Poleva: 24 dkg cukru, 3 lžíce kávy.

Tuesday, November 15, 2005

Kokosové řezy od Anče

5 žloutků a 20 dkg cukru třeme do pěny, potom přidáme 15 dkg polohrubé mouky a sníh z 5 bílků.
Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu.
Nádivka: 1/4 kg kokosu spaříme 1/4 l vody, promícháme a necháme vychladnout. 1/4 kg másla a 20 dkg cukru utřeme a přidáme kokos. Nakonec polijeme čokoládou.

Diplomatické řezy

30 dkg hladké mouky, 10 dkg mletého cukru, 4 dkg Hery, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 4-7 lžic mléka.
Zpracujeme vláčné těsto, 30 minut odpočívá v chladnu, potom vyválíme dvě stejné placky na papír a dáme péci.
Krém: 1/2 l mléka, 6-7 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 20 dkg másla, 15 dkg mletého cukru, 3 lžíce rumu, 1/8 silné kávy, piškoty.
V trošce mléka rozmícháme mouku a vlijeme do vařícího zbytku mléka, vaříme 1 minutu a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr, umícháme vychladlou kaši a ochutíme rumem.
Na jednu placku dáme polovinu krému, poklademe piškoty namočené v kávě a rumu. Potřeme druhou polovinu krému a přiklopíme druhou placku. Necháme 1 den odležet, potom pocukrujeme a krájíme na díly.

Monday, November 14, 2005

Banánový řez

20 dkg cukru moučka, 3 žloutky, 1,5 lžíce kakaa, utřeme do pěny, pak přidáme 2 dl oleje, 1 dl vody, nakonec přidáme 15 dkg hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva a ze 3 bílků sníh. Dáme upéct. Na vychladlý moučník dáme na kolečka nakrájený banán a na to krém.
Krém: Uvaříme hustou kašičku ze 2 dl mléka, 1/2 pudinkového prášku, 5 dkg hladké mouky, 1 žloutek.
Do vlažného vmícháme 25 dkg másla, 10 dkg cukru.
Nakonec polijeme čokoládou.

Sunday, November 13, 2005

Kokosové řezy od Vlasty

1. těsto – 20 dkg hladké mouky, 5 dkg mletého cukru, 12 dkg tuku, 2 žloutky.
Přísady zpracujeme v těsto. Vyválíme na vymazaném a vysypaném plechu a upečeme do světle žluta. Vychladlé potřeme rybízovou marmeládou.
2. těsto – sníh ze 3 bílků, 18 dkg mletého cukru, 12 dkg kokosu.
Vše zamícháme a tuto hmotu stejnoměrně rozetřeme na namazanou placku. V prudší troubě necháme sníh ožehnout. Vychladlé nakrájíme.

Friday, November 11, 2005

řezy

Ořechové řezy
10 dkg másla, 14 dkg cukru, 3 žloutky, 10 dkg oříšků, 5 dkg mandlí, 5 dkg mouky, 3 bílky.
Ledové řezy
25 dkg Ivy, 2 vejce, 25 dkg mletého cukru, 6 dkg kakaa, 9 dkg pokrájených ořechů, 1 balíček kandovaného ovoce, rum, piškoty.
Ve vodní lázni rozpustíme Ivu, za stálého míchání přidáme vejce, cukr, kakao, ořechy a ovoce. Mícháme do úplného spojení. Formu srnčího hřbetu vyplníme alobalem. Na dno nalijeme trochu masy, na to piškoty namočené v rumu a zase zalijeme masou. Poslední vrstva musí být čokoládová hmota. Potom dáme do ledničky ztuhnout.

Wednesday, November 09, 2005

Řezy s ořechovým vrchem

Těsto: 14 dkg másla, 21 dkg polohrubé mouky, 7 dkg cukru, 2 žloutky.
Na vrch: 4 bílky, 21 dkg cukru, 14 dkg strouhaných ořechů.
Máslo rozmělníme do mouky s cukrem a žloutky zaděláme těsto. Necháme je odpočinout. Zatím zašleháme do tuhého sněhu cukr a přidáme ořechy. Těsto rozválíme na půl cm, položíme na plech, navrstvíme na ně sníh a pomalu pečeme. Hned teplé krájíme na proužky nožem namáčeným v horké vodě.

dulce

Je neodmyslitelnou součástí jejich kuchyně. Je to jakási pasta ze zkaramelizovaného mléka a cukru.Je to typická argentinská sladkost. Argentinci ji přidávají do zákusků, mažou si ji na chleba nebo ji pojídají samotnou.2 l mléka 0,5 kg cukru jedlá soda, vanilková esence
Do hrnce vsypeme čtyři lžíce cukru a na mírném ohni jej roztavíme, abychom tím získali tmavou barvu. Přidáme mléko a zbytek cukru. Necháme povařit, podle potřeby zamícháme, vaříme asi čtvrt hodiny do té doby, než pasta začne houstnout. Zkuste, zda se kapka rozlije na talíři nebo ne. Pokud zůstane tuhá, je to hotovo. Necháme vychladnout.

Monday, November 07, 2005

Ořechové trojúhelníčky

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, vodu a máslo nebo máslo. Propracujeme pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami. Těsto rozprostřeme na vymaštěný plech ( 30 x 40 cm ), potřeme marmeládou. Máslo, cukr, vanilkový cukr a vodu za stálého míchání pomalu zahříváme a necháme rozpustit. Vmícháme mleté ořechy a necháme trochu vychladnout. Potom rovnoměrně rozetřeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 – 25 minut. Po vychladnutí krájíme na trojúhelníčky a zdobíme čokoládovou polevou
Těsto:
225 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g cukru krupice
1 balíček vanilínového cukru
1 vejce
1 polévková lžíce vody
100 g másla nebo margarínu
Náplň :
3 polévkové lžíce rybízové marmelády
150 g másla
125 g cukru
1 balíček vanilínového cukru

Sunday, November 06, 2005

jabkove bombony

400g jablek, 200g listového těsta, 1 vanilinový cukr, 1 skořicový cukr, nasekané vlašské ořechy, med, mouka na vál.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, jablka nakrájíme na malé kousky a podusíme ve vlastní šťávě s vanilinovým a skořicovým cukrem. Mezitím si na tenký plát rozválíme těsto na pomoučeném válu, rozkrájíme na stejně velké obdélníčky (cca 6 x 12 cm) a poklademe na ně dušená jablka. Obdélníčky zatočíme do tvaru bonbónku, dáme na plech, vyložený pečicím papírem, a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C zhruba 5 – 10 minut. Teplé upečené bonbony pokapeme medem a posypeme vlašskými oříšky.

Friday, November 04, 2005

5 vajec, 200 g moučkového cukru, špetku soli, 4 lžíce mléka, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 200 g hrubé špaldové mouky, trochu prášku do pečiva
Žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a troškou soli umícháme do pěny. Rozředíme mlékem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně zapracujeme sníh z bílku. Pečeme pomalu v dortové formě (průměr 24 cm, dno potřeme olejem) cca 1/2 hodiny při teplotě 180°C. Upečený dort necháme vychladnout, rozkrojíme ho na 2 pláty se stejnou tloušťkou a jeden z nich potreme malinovým (jahodovým) „želé“ džemem.
1 balíček želatiny, 1/4 l červeného vína, 100 g cukru, 1 vanilka, šťáva z 1 citronu, 250 ml šlehačky 100 g čokolády, 50 g másla (ztuženého tuku) 250 ml šlehacky, 50 g čokoládyŽelatinu společně s vínem, cukrem, vanilkou a citrónovou šťávou ohříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí (nesmí se vařit !). Necháme vychladnout a když tekutina začne rosolovatět, opatrne přidáme silně vyšlehanou šlehačku. Natřený dortový plát položíme na vyčištěné dno formy a nasadíme boční okraj. Naplníme krémem, přikryjeme druhou částí korpusu a necháme ztuhnout v ledničce. Po vychlazení opatrně uvolníme okraj dortové formy.Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní koupeli a dobře promícháme. Šlehačku s čokoládou necháme projít varem, vychladíme a vyšleháme. Vrchní část a boky natřeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou.

Wednesday, November 02, 2005

bertik

Žloutek utřeme ve vodní lázni s cukrem do pěny, pak do něj vmícháme mléko a za stálého míchání zahříváme, ale nevaříme. Když hmota začne tuhnout, vychladíme ji ve studené vodní lázni (zároveň stále mícháme). Pak utřeme změklé máslo a do něj po troškách vešleháme vanilkový krém. Sušenky potřeme krémem, na něj položíme půlenou meruňku a ozdobíme šlehačkou.
1 balíček kakaových sušenek Albert
kelímek máslového krému
meruňky
šlehačka
100g másla
80g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce mléka
1 žloutek
1/2 lžíce rumu