Friday, December 30, 2005

Kokosové tyčinky

10 dkg cukru moučka, 12 dkg jemné kokosové moučky, 12 dkg tuku, 30 dkg polohrubé mouky, trochu vanilky, 1-2 celá vejce.
Černé srdce – kolečka
10 dkg cukru, 12 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 10 dkg ořechů, 1 žloutek, kakao, citr. šťáva.
Sněhové rohlíčky
100 g mletého cukru, 100 g mletých oříšků, 2 bílky, kůra a šťáva z poloviny citrónu, 50 g sekaných oříšků na obalování.
Cukr smícháme s mletými oříšky s jemně nastrouhanou citrónovou kůrou. Nakonec přimícháme do tuha ušlehaný sníh z bílků. Jen zcela lehce tvoříme rohlíčky, které obalujeme v sekaných oříškách a klademe na tukem vymazaný plech. Sušíme jen v slabě vyhřáté troubě jako pusinky.

Wednesday, December 28, 2005

Pařížské tyčinky

10 dkg másla, 10 dkg cukru, 10 dkg hladké mouky, 10 dkg mandlí, 5 dkg lískových oříšků, 1 žloutek, citrónová kůra.
Poleva: z bílků, citr. šťávy, 1/2 citrónu a 20 dkg cukru.
Bílkový chlebíček
Ze 7 bílků ušlehat sníh, 18 dkg cukru lehce zamíchat, 16 dkg mouky hrubé, 8 dkg pomerančové kůry, 5 dkg rozinek, 5 dkg mletých oříšků, 7 dkg rozpuštěného, vlažného másla, 1/4 prášku do pečiva.
Linecké těsto – košíčky
30 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 20 dkg tuku, 2 žloutky, citr. kůra, vanilka.
Vanilkové rohlíčky
15 dkg hladké mouky, 2 dkg cukru, 10 dkg másla, 5 dkg mandlí nebo oříšků, 1 žloutek, vanilka, moučkový cukr na obalování.

Tuesday, December 27, 2005

Kokosové pusinky

Ze 3 bílků se ušlehá sníh, zamíchá se do něj 24 dkg cukru, smíchaného s vanilkovým cukrem a šlehá nad parou asi 15 minut. Pak přidáme 15 dkg kokosové moučky, 10 dkg strouhanky, v mírné troubě je pak pečeme. Sušit při 40C. (asi 30 minut)
10 dkg másla, 3 lžíce citrónové šťávy. (2 hodiny odpočívat na plechu)
Pusinky
2 bílky, 14 dkg pískového cukru, ušlehá se nad parou.
Penízky
1 žloutek, 6 dkg mletého cukru, vanilka.
Pečeme je v mírné troubě.

Saturday, December 24, 2005

Octové

14 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 1 žloutek a 1,5 lžíce octu.
Vypichovat různé tvary. Obalovat v cukru.
Nepečená roláda
1. těsto – 10 dkg kokosu, 10 dkg cukru, 10 dkg másla.
2. těsto – 15 dkg piškotů, 5 dkg kakaa, 5 dkg cukru, 8 dkg másla + rum.
Rozválet na placky a sbalit jako roládu.
Zázvorky
25 dkg cukru, 2 celá vejce a 2 lžíce mléka mícháme 1/2 hodiny. Pak přidáme 25 dkg hladké mouky, 1 lžičku tlučeného zázvoru a na malou špičku nože sody. Na vále zpracujeme tuhé těsto, je-li třeba přidáme trochu mléka. Rozválíme, formičkou vypichujeme tvary a necháme přes noc ležet. Ráno je v mírné troubě pečeme pozvolna. (plech pomastit)

Tuesday, December 20, 2005

Čokoládové měsíčky

24 dkg másla, 24 dkg cukru, 4 vejce, 5 dkg strouhané čokolády, 24 dkg mouky hladké.
Poleva: citrónová šťáva + cukr
Máslo třete, po lžících přidáváte cukr, střídavě žloutky, čokoládu, nakonec mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřete na vymaštěný plech posypaný moukou a v mírné troubě upečete. Ledujete polevou a když pak trochu ztuhne, vykrojujete půlměsíčky kulatou formičkou, kterou stále posunujete.
Vosí hnízda
20 dkg mletého cukru, 20 dkg ořechů, 1 vejce. (asi 40 ks)
Rumové kuličky
20 dkg cukru, 2 celá vejce, trochu vanilkového cukru, trochu rumu a vše se utře.
Pak se přidá 1/4 kg rozemletých piškotů, 6 kávových lžiček kakaa, 1/4 kg roztopeného ceresu, zamíchá se a nechá se ztuhnout. Může se také přidat pokrájené fíky a datle. Z masy se dělají kuličky a obalují se v kokosu.

Monday, December 19, 2005

Roláda nepečená dvoubarevná

Svaříme 2 dl vody s 23 dkg cukru krupice. Přimícháme 1/4 kg kokosu, 40 dkg cukru moučka, 11 dkg sušeného mléka.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné přimícháme kakao. Rozválíme na pláty, dáme na sebe a srolujeme.

Friday, December 16, 2005

Moučník z lístkového těsta

Lístkové těsto rozdělíme na 2 poloviny. Plech potřeme máslem, těsto vyválíme na placky, jednu dáme na plech s vyšším okrajem i na okraje, na to rozložíme 1 kulaté piškoty, na to nastrouháme kyselá jablka asi 2 cm, rozinky, skořici, vanilkový cukr. V 1 l mléka uvaříme 2 vanilkové pudinky, 10 kostek cukru. Vlažný rozděláme na jablka. Přiklopíme druhým plátem těsta, okraje zamáčkneme, pomažeme vejcem a pečeme na 150C. Krájíme vychladlé.

Thursday, December 15, 2005

Tvarohový moučník

4 žloutky, 6 lžic horké vody, 20 dkg cukru – utřít. Přidáme 20 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků.
Krém: 1 máslo, 2 tučné tvarohy, 1 vanilkový cukr, 7 dkg cukru, mléko, rum. Utřít do hladka.
Želé: 1 l vody, 2 vanilkové pudinky, 6 lžic cukru, 1 vitacit. Dáme vařit a zalijeme chladným.
Piškot upečeme, necháme vychladnout, namažeme tvarohový krém a nakonec nalijeme želé.

Wednesday, December 14, 2005

Tvarohový moučník

27 dkg polohrubé mouky, 11,25 másla, 11,25 cukru moučka, 2 celá vejce, 1 žloutek, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva.
Smíchané těsto dáme na plech vymazaný máslem.
Náplň: 1/2 l mléka, 1 dl oleje, 1 pudink, 2 balíčky tučného tvarohu, 15 dkg cukru, 1 celé vejce, 3 žloutky a dát do mixéru na 20 minut. Nalít na nepečené těsto a dát péci na 20-30 minut. Ze 4 bílků tuhý sníh, 3 lžíce cukru, rozetřít na upečený tvaroh a mírně zapéct.

Moučník z BÉ – BÉ

16 dkg cukru, 4 celá vejce, 16 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, zamícháme, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme.
1. krém: Uvaříme 3 vanilkové pudinky v 1 l mléka. Do horkého zašleháme 15 dkg másla a vše nalijeme na upečený piškot. Potom poklademe bébé sušenky vedle sebe a pokapeme rumem. Nakonec polijeme čokoládovou polevou: 25 dkg cukru, 10 dkg másla, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu a 2 lžíce horké vody.
2. krém: 2 karamelové pudinky + 3/4 l mléka + máslo + cukr.

Monday, December 12, 2005

Piškot “Salko”

4 vejce, 30 dkg cukru písek – ušlehat, 20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg ořechů, 1 prášek do pečiva, 10 lžic studené vody, upečeme 120-150C.
Náplň: 1 máslo (5 dkg cukru), 1 vanilkový cukr, 1 slazené kondenzované mléko (vařené 2 hodiny).
Vrch posypeme krájenými ořechy.
Kokosový moučník
4 žloutky třeme s 20 dkg cukru, 1 dl oleje, 1 dl vody, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků.
Upečený moučník potřeme rybízovou marmeládou.
1 sáček piškotů, 1/4 l mléka, 3 štamprle rumu. Piškoty namočené poklademe na moučník.
Krém: 1/4 l mléka svařit, 1/4 kg kokosu zamíchat a vychladit. Přidáme 25 dkg cukru, 25 dkg másla, ušleháme a přimícháme kokos. Nahoru dáme čokoládovou polevu.

Dvoubarevná roláda

1. těsto světlé: 14 dkg cukru krupice a 4 celá vejce se šlehají, pak se přidá 8 dkg polohrubé mouky a špetka prášku do pečiva.
2. těsto tmavé: 5 žloutků, 10 dkg cukru moučka, 10 dkg ořechů, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mleté kávy, 5 bílků – sníh a špetku prášku do pečiva.
Tmavé těsto na papír natřít a bílé těsto nalít nahoru. Pečeme ve středně teplé troubě. Ochutit krém celým citrónem. Vrch posypat sekanými ořechy.

Friday, December 09, 2005

Metrová roláda

1. 3 vejce, 12 dkg cukru, 12 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 12 dkg másla, 3 lžíce kakaa.
2. 3 vejce, 12 dkg cukru, 12 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 12 dkg másla.
Máslo, cukr, žloutky se třou, přidáme mouku s práškem a nakonec sníh. Zvolna pečeme. Upečený nakrájíme a slepujeme krémem, vždy světlý a tmavý díl. Poléváme čokoládovou polevou a krájíme šikmo.
Krém: 6-9 dkg másla, 6-9 dkg hladké mouky, uděláme světlou jíšku a zalijeme 1/4-3/4 l mléka a vaříme do zhoustnutí. Zvlášť utřeme 1/4-1/2 kg másla, 15-18 dkg cukru, vanilkový cukr.

Wednesday, December 07, 2005

Kokosová roláda

5 vajec, 10 dkg cukru, půl balíčku vanilkového cukru, 10 dkg hrubé mouky, 2 dkg mletého kokosu.
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků ušleháme sníh a spolu s moukou a kokosem vmícháme ke žloutkům.
Laskonky
Na 1 bílek 7 dkg kostkového cukru (močí se). Pak se šlehá v horké lázni do zhoustnutí. Přidáme 5 dkg nastrouhaných ořechů. Na vymazaný plech děláme oválky, které slepujeme krémem. Suší se v mírné troubě.

Tuesday, December 06, 2005

Žloutkové pečivo – rakvičky

1. 5 žloutků, 25 dkg práškového cukru, lžička prášku do pečiva. Žloutky s cukrem utřeme do husta, přidáme kypřící prášek a necháme v úzké nádobě do druhého dne v chladničce.
2. 25 dkg cukru, 2 hrsti hladké mouky. Cukr s moukou smícháme, dáme na desku a první těsto do směsi dobře propracujeme. Rozválíme na 1/2 cm široký plát a vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme v teplé troubě asi 2 minuty, potom teplotu snížíme a pečeme ještě 5-7 minut. Pečivo skoro sušíme než pečeme. Občas můžeme nechat pootevřenou troubu. Vykrajované tvary naskočí a vevnitř zůstanou prázdné. Plní se z boku dírkou (šlehačkou).

Sunday, December 04, 2005

Míša

6 žloutků, 6 lžic cukru písek, 1,5 lžíce oleje – ušlehat. Dále přidáme 5 lžic hrubé mouky, 3 lžíce kakaa a sníh. Dáme upéci na vymazaný a vysypaný plech.
Nádivka: 1/2 kg tvarohu, 1/4 kg másla, 1/4 kg mletého cukru, ušleháme, přidáme trochu mléka, rumu (tresť). Celé polijeme čokoládovou polevou.
Poleva: 1 vejce, 3 lžíce mléka, 10 dkg mletého cukru, 5 dkg kakaa, 10 dkg ztuženého tuku. Za stálého míchání se zahřívá (ne vařit).

Thursday, December 01, 2005

Opilý Františkán

22 dkg cukru, 22 dkg másla, 6 žloutků, 2 lžíce kakaa, 12 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, ze 6 bílků sníh.
Utřeme cukr se žloutky s rozpuštěným máslem a přidáme ostatní. Těsto vylijeme na pomazaný alobal a pečeme v mírně horké troubě. Vychladlé těsto potřeme slabou vrstvou rybízové marmelády a dáme ořechovou nádivku. Zahladíme nožem a polijeme čokoládou. Nakrájíme na čtverečky nožem s pilkou.
Ořechová nádivka: 20 dkg vlašských ořechů, 20 dkg cukru, 1-1,5 dl rumu.