Tuesday, February 28, 2006

dort

Čokoládový dort
3 dl vody + 7 dkg kakaa – svařit a nechat vychladnout. Utřít 1 máslo, 20 dkg cukru, 4 žloutky, potom přidat vychladlé kakao. Přidat do toho 2 balíčky piškotů a promíchat. Dát do dortové formy a nechat v ledničce ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou.

Nanukový dort
1 l mléka, 25 dkg Ivy, 25 dkg másla (Hera), 16 dkg cukru, 2 vanilkové cukry.
Povařit, vychladit ne do studena, přidat 4 vejce a mixovat asi 5 minut. Vychladit v chladničce do druhého dne, aby to bylo ledové, pak našlehat do zhoustnutí. (asi 4 nanukové dorty)

Monday, February 27, 2006

Šlehačkový jahodový dort

3 vejce, špetku soli, 150 g cukru, 2 vanilkové cukry, 125 g polohrubé mouky, 25 g Solamylu, 1 lžičku prášku do pečivy, 75 g mletých mandlí, 10 plátků bílé želatiny (15 g), 750 g jahod, 2 polévkové lžíce citr. šťávy, 2 kelímky šlehačky, 50 g čokoládových hoblinek, papír na pečení.
Žloutky utřeme s 3 lžícemi vody a 100 g cukru, 1 vanilkovým cukrem. Přidáme sníh, mouku, Solamyl a prášek do pečiva, mandle a promícháme. Vlijeme do formy a upečeme (175C, 40 minut). Namočíme želatinu, jahody rozmačkáme a přidáme citr. šťávu, zbylý cukr a vanilkový cukr. Želatinu rozpustíme a vmícháme do jahodové kaše a dáme chladit. Ušleháme kelímek šlehačky a jakmile začnou jahody tuhnout přidáme 2/3 této směsi do šlehačky. Vychladlý dort rozřízneme, upevníme kruh a těsto potřeme jahodovou šlehačkou. Přiklopíme horní část a opět potřeme. Dort necháme v chladničce 4 hodiny. Zbylou šlehačku ušleháme, potřeme jí okraj dortu a zdobíme šlehačkovými kopečky. Posypeme čokoládovými hoblinami. Jahody rozkrojíme a ozdobíme dort nahoře.

Sunday, February 26, 2006

Kakaový jablkový dort

3 žloutky, 15 dkg cukru, 2 dkg kakaa, 3 jablka, 5 dkg dětské krupice, 4 bílky, 1 lžíce cukru do sněhu, vanilkový cukr.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny a kakaem, přidáme strouhaná jablka, krupici a necháme 10 minut stát. Z bílků a cukru ušleháme sníh a lehce vmícháme do těsta. Upečený dort ozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem.

Saturday, February 25, 2006

dort

Nepečený dort
3 dl vody a 1 kakao uvaříme. Utřeme 25 dkg másla, 15 dkg cukru moučka, 1 vejce, trochu rumu, vychladlé kakao vmícháme do hmoty, nasypeme 2 balíčky piškotů. Dáme do alobalu, uděláme váleček nebo do srnčího hřbetu. 24 hod. v ledničce.
Jablkový dort
75 dkg nastrouhaných jablek, 1 skleničku vody, 15 dkg cukru – to vše dusíme do měkka.
Do 1 skleničky vody promícháme 2 vanilkové pudinky a vlijeme do podušených jablek, promícháme a vypneme. Hmotu necháme chvilku ochladit. Pak ukládáme do dortové formy a prokládáme piškoty (dvoje). Po vychladnutí zdobíme šlehačkou.

Friday, February 24, 2006

Dort “Paříž”

50 g hrubé mouky, 100 g cukru, 20 g kakaa, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků.
Krém: 7 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, udělá se světlá jíška. 1/4 l mléka se provaří se světlou jíškou v hustý krém.
Utřít: 100 g másla, 100 g cukru, 5 g kakaa.
Vychladlý dort potřít krémem, ztuhnout v ledničce a polít rozehřátou čokoládou (nadstavit Ivou).

Tuesday, February 21, 2006

Tvarohový dort od p. Balcárkové

2 velké lžíce želatiny, nalijeme na to sklenici studeného mléka, necháme přes noc nabobtnat. Pak na to nalijeme sklenici horkého mléka. Rozmixujeme s 3 celými vejci, 1 vanilkovým cukrem, necelou sklenici cukru a 2 kostky tvarohu a 1 kostku dukátu nebo juno.
Na dno formy dáme piškoty, pokapeme rumem a šťávou z kompotu. Nalijeme 1/2 krému, dáme vrstvu kompotu a druhou polovinu krému, do kterého jsme přimíchali kakao. Dobře vychladit.

Monday, February 20, 2006

dort

Tvarohový dort od Věrky
2 lžíce želatiny namočit nebo agar, uvařit ve 2 dl vody. Mixovat 2 tvarohy, 2 dl mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 2 dl horkého mléka, 1/8 másla – dobře umixovat. Do dortové formy dát 1 sáček piškotů, pokapat kompotovou šťávou 2 dl, můžeme přidat trochu rumu. Na to nalejeme 1/2 mixované směsi, dáme ovoce, na to nalejeme druhou polovinu směsi, do které dáme kakao.
Nanukový dort
Ušlehat šlehačku, ušlehat 2 žloutky s cukrem (kakaem, karamelovým mlékem v tubě apod.), ušlehat 2 bílky a smíchat dohromady a dát zmrazit.

Sunday, February 19, 2006

Dort POHÁDKA

3 vejce, 10 dkg cukru moučka, 5 dkg Solamylu, 3 dkg hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 dkg kakaa.
Utře se 3 žloutky s 10 dkg cukru, přidá se 4 lžíce horké vody, 5 dkg Solamylu, hladkou mouku, 1 lžičku prášku do pečiva, kakao a naposled sníh z bílků. Vymaže se dortová forma máslem a vysypeme hrubou moukou.
Krém: 12 cl mléka, 2 žloutky, 10 dkg cukru, 1/2 vanilky, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 12 dkg másla, 1 lžíce cukru, 1,5 lžíce rumu.
Do mléka se dají žloutky, 10 dkg cukru, vanilka, mouka, kakao a šlehá se to v páře až do zhoustnutí. Pak se to dá vychladit. Zvlášť se utře máslo, lžíce cukru, 1,5 lžíce rumu a potom se to spojí dohromady a zašlehá. Dort rozřízneme a natřeme nádivkou i na povrchu a ještě ozdobíme šlehačkou.

Friday, February 17, 2006

Mokka dort

Nastavené piškotové těsto: 3 vejce, 130 g jemného krystalu, 150 g hrubé mouky, 1/2 lžičky mleté kávy, špetka pečivového prášku.
Krém: 200 g másla, 200 g práškového cukru, 1/4 l mléka, 1/2 vanilkového prášku, 1 lžíce kávy spařené 3 lžícemi vody.
V míse utřeme žloutky se 3 lžícemi vody (studené) a 1 lžící cukru. Sníh promícháme do žloutků a nakonec přidáme mouku s práškem a kávou. Naplníme do formy a pečeme pozvolna asi 20 minut.
Krém: Z mléka, části cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychladlý pudink a kávu. Dortovou formu mažeme pokrmovým tukem. Místo pudinkového krému se taky máslo nastavuje moučnou kaší. Svaříme 1/4 l mléka a 50 g hrubé mouky.

Wednesday, February 15, 2006

Ořechový dort

4 žloutky, 30 dkg cukru se tře a postupně se přidává 10 lžic studené vody. Pak přidáme 10 dkg mletých ořechů a 20 dkg hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 lžíce mleté zrnkové kávy (nevařené), nakonec přidáme sníh. Formu vymastíme, vysypeme moukou a pečeme zvolna 1 hodinu.
Levný kakaový dort
1/4 kg cukru, 1 vejce 5 dkg másla se tře a za stálého míchání přidává se po trošce 4 dkg kakaa, pak 1/4 l mléka, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce rumu, 1/4 kg hladké mouky a 1 balíček prášku do pečiva. V mírné troubě se peče 3/4-1 hodinu. Vychladlý stačí přemazat jen marmeládou a polít polevou.
Citrónová poleva: 14 dkg cukru, 2 lžíce vařící vody, 2 lžíce citrónové šťávy.

Tuesday, February 14, 2006

Tvarohový dort

15 dkg másla, 2 žloutky, 1 sklenice mletého cukru od hořčice, vanilkový cukr, rozinky, kandované ovoce, piškoty, 3/4 kg tvarohu.
Umíchá se máslo, cukr, žloutky, přidáme tvaroh, rozinky, nakrájené ovoce. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme piškoty a pokapeme rumem. Na to dáme hmotu a pak pokapané piškoty a zase hmotu a vložíme piškoty. Uvaříme želé v prášku citrónové nebo jahodové a dříve než to polijeme položíme na piškoty jahody nebo dílky z pomeranče. Necháme pak v ledničce.

Monday, February 13, 2006

Perník – lacný

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 2 vajcia, 3 lyžice medu, 5 lyžíc rozpusteného masla, 1 lyžička sódy bikarbóny, trochu škorice, 5 potlčených klinčekov
Ako na to:
Z uvedených surovín spracujeme vláčne cesto, vyvaľkáme na 1/2 cm hrubý plat, dáme ho na tukom vymastený plech. Pečieme až na
druhý deň. Upečený, ešte teplý pokrájame na štvorčeky, alebo obdĺžničky.

Sunday, February 12, 2006

Perník

Potrebujeme: 5 vajec, 300g práškového cukru, 300g hladkej múky, 1dcl oleja, 100g
kryš. cukru, 2dcl vody, 1 perníkový kyp. prášok, sneh z 5 bielkov
Ako na to:
Cukor upálime, zalejeme vodou. Kým tekutina vychladne, vymiešama žĺtka a po kvapkách pridávame olej. Práškový cukor vymiešame zo žĺtkami a olejom. Potom prilejeme karamel (pomaly), vsypeme múku, do ktorej sme zamiešali kyp. prášok a nakoniec pridáme sneh. Plech pomastíme, posypeme múkou a pečieme do hneda, príp. zlatista.

Friday, February 10, 2006

Babiččin perník

Potrebujeme: 1/2 litru hladké mouky, 1/4 litru cukru, 1 vejce, hořké kakao, mléko dle potřeby, 1 prášek do pečiva (do perníku)
Ako na to:
Promícháme mouku+cukr, přidáme kakao, vejce, mléko, prášek do pečiva nakonec. Cukru je možno dát méně-dle chuti.
Vkládáme do studené trouby, pečeme 10 minut na 200°C, potom přepneme na 100°C.

Thursday, February 09, 2006

Kuličky Rafaelo

4 dortové oplatky
15 dkg práškového cukru
20 dkg sušeného mléka
1 Hera
1 dl teplé vody
15 dkg kokosové močky

POSTUP

Oplatky rozdrtíme, přidáme cukr, mléko, vodu a změklý tuk. Dobře rozmícháme, do kousků těsta zabalíme lískový oříšek nebo mandličku a kuličky vyválíme v kokosové moučce.

Špičky


3 malé balíčky piškot + 1 na přikrytí
240 g cukru pudru
120 g másla
4 lžíce mléka
4 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

POSTUP
Formičky vysypeme cukrem pudrem. Z těsta děláme kuličky, které obalíme v cukru, natlačíme je do formiček, potom uděláme důlek a naplníme krémem. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

KRÉM
120 g cukru pudru
120 g másla
1 žloutek
Vše utřeme a přidáme 1 ušlehaný bílek. Přidáme rum a třeme až je krém hladký.

Wednesday, February 08, 2006

rezy

250 g polohrubé mouky
200 g cukru
60 g másla
2 vejce
4 lž kakaa
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
krém:
2 měkké tvarohy
250 g másla
150 g cukru
poleva:
125 g 100% tuku
4 lž kaka
2 lž moučkového cukru
1 lž škrobové moučky Utřeme máslo s cukrem a vejci. K tomu přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a mléko. Vymícháme těsto, které vlijeme na hlubší , vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi 20 min.
Krém:
Tvaroh třeme s máslem a cukrem až vznikne krém. Ten pak namažeme na upečené a vychladlé těsto.
Poleva:
Dáme rozehřát tuk, přidáme cukr, kakao a škrobovou moučku. Mícháme a hotovou polevou pak řezy poléváme.

Tuesday, February 07, 2006

Mléčné bombony Special

½ litru plnotučného mléka
8-10 lžic cukru krupice
kousek másla
2 lžíce kokosu
instantní káva nebo skořice,kakao
¼ plechovky sladkého kondenzovaného mléka Tatra

POSTUP

Na hluboké pánvi nejlépe teflonové, rozpustíme máslo, přilijeme mléko, Tatra mléko, cukr a za stálého míchání vaříme. Až začne hmota houstnoust, přidáme ½ lžičky instantní kávy a zamícháme. Když je hmota hustá, odstavíme a mírně zchladíme. Lžičku namáčíme do vody, nabereme teplou směs, obalíme v kokosu a vyválíme kuličky. Ukládáme do papírových košíčků.

Sunday, February 05, 2006

Hrozinkové kuličky

120g hrozinek
120g mletých ořechů
100g cukru
60g čokolády nastrouhat nebo kakaa
50g piškotových drobků
50g másla

3 lžíce rumu – hrozinky nechat nabobtnat, vše rozemlít.
Z těsta uděláme kuličky a obalit v čokoládě nebo kokosu.

Hříbky cukrové

10,5 dkg cukru
trochu vody
14 dkg mletých mandlí nebo ořechů
citronová šťáva
1 bílek


Postup

Cukr s vodou svaříme na nit, přimícháme ořechy, citronovou šťávu a vypracujeme tuhé těsto jako noky. Do vychladlého vmícháme sníh, pak tvoříme nožičky a hlavičky hříbků, necháme oschnout. Nepečeme. Hlavičky můžeme obalit v kakau.

Friday, February 03, 2006

Sandokanovi oči

5 dkg moučkového cukru
4 lžíce sušeného mléka
12 a půl dkg tuku Iva
2 lžíce kokosové moučky

POSTUP

V kastrolku nad párou necháme rozpustit tuk, přidáme ostatní přísady a promícháme. Do umělohmotných obalů na vajíčka nebo výlisek od bonboriér dáme na dno lentilku, zalijeme trochou vychladlé kokosové hmoty. Pak smícháme 10 dkg moučkového cukru , 6 dkg mletých ořechů a trochu rumu. Ořechovou hmotu dáme na kokosovou a zalijeme čokoládovou polevou. Necháma ztuhnout, opatrně vytlačíme z obalu a klademe do papírových košíčků lentilkou nahoru.

Thursday, February 02, 2006

Košíčky s kokosovou náplní

14 dkg ztuženého tuku (Iva, Omega, Isa )
5 dkg kakaa
8 dkg mletého cukru

POSTUP

Nad párou rozpustíme čokoládu, tuk a vsypeme kakao. Vymícháme hladkou čokoládu. Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, doplníme kokosovou nebo ořechovou náplní.
Utřeme 4 dkg tuku ( Hera, máslo apod. ) s 13 dkg mletého cukru, přisypeme 5 dkg mletého kokosu nebo mletých ořechů a zalijeme 1/2 dl rumu. Z dobře umíchané směsy tvarujeme kuličky, vkládáme do čokolády v košíčcích a zalijeme čokoládou. Zdobíme půlkou ořechu nebo oloupanou mandlí.