Tuesday, March 28, 2006

smažená jablíčka

2-3 větší jablka
400 ml mléka
3 vajíčka
hladká mouka
olej na smažení
vanilkový pudink
vanilkový cukr šlehačka na zdobení Oloupaná jablka nakrájíme na kolečka a vyloupneme jádřince.
Připravíme si lívancové těsto a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. V tomto těstě pak obalujeme kolečka jablek a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji.
Připravíme vanilkovou omáčku z pudinku, který rozmícháme ve větším množství mléka tak, aby byl řidší a osmažená jablíčka na talíři přeléváme touto omáčkou. Zdobíme šlehačkou.

Monday, March 27, 2006

rezy kralu

400 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
250 g tuku
4 vejce
150 g cukru
10 jablek
skořice
vlašské ořechy Z mouky, prášku do pečiva, tuku, žloutků a 2 lžic cukru zpracujeme těsto Větší část, asi 3/4 vyválíme na plech a zbylou čtvrtinu uložíme do mrazáku. Na těsto rozstrouháme jablka, posypeme skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a dle chuti cukrem a vše urovnáme. Z bílků ušleháme sníh a do něho zašleháváme cukr. Sněhovou hmotu rozetřeme na jablka a nakonec na ní nastrouháme zbytek těsta z mrazáku.

Sunday, March 26, 2006

Dezert sester Deboaisnesových

140 g másla
400 g hořké čokolády
2 lžíce instantní kávy
130 g cukru
9 žloutků
100 g prosáté mouky
100 g lískových mletých oříšků
šlehačka na zdobení Potřebujeme vysokou silikonovou formu.
Čokoládu a máslo rozpustíme a smísíme se vším ostatním. Nakonec přidáme našlehané bílky. V předehřáté troubě na
150 °C pečeme 20 minut. Ozdobíme šlehačkou.

Friday, March 24, 2006

dobry piskot

160 g polohr. mouky
160 g cukru
8 vajec
30 g kakaa
40 g mletých vlašských ořechů
Vanilkový krém:
1 l mléka
4 vejce
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr
10 dkg vanilkový pudink
Sirup:
200 g cukru
300 ml vody
150 ml rumu
strouhaná kůra z 1 citrónu
1 balíček čokoládové polevy
100 g nasekaných vlašských ořechů
80 g rozinek namočených v rumu
300 ml šlehačky
4 lž meruňkového džemu Žloutky utřeme s cukrem, z bílků ušleháme tuhý sníh, smícháme s moukou a pak těsto rozdělíme na 3 části. Jeden smícháme s kakaem,druhý s mletými ořechy a třetí necháme bez přísad. Těsta upečeme. Mezitím si připravíme krém a sirup.
Krém:
Žloutky, cukr, pudink a část mléka umícháme dohladka a vlijeme do druhé části vlažného mléka.Vaříme do zhoustnutí.
Bílky ušleháme s vanilkovým cukrem do tuhého sněhu a přimícháme uvařený, vychladlý krém.
Sirup: Cukr svaříme s vodou a nastrouhanou kůrou z citrónu. Necháme vystydnout a přilijeme rum.
Do mísy dáme nejprve ořechový piškot, zakapeme ho sirupem, posypeme třetinou rozinek a nasekaných ořechů. Potřeme třetinou krému. Na to dáme kakaový piškot a zopakujeme předchozí postup. Navrch dáme třetí piškot opět polijeme sirupem, potřeme džemem posypeme ořechy a rozinkami a potřeme krémem. Dáme vychladit. Před podáváním zdobíme šlehačkou a poléváme čokoládovou polevou

Thursday, March 23, 2006

Švédský koláč

1.MÍSA:
3 měkké tvarohy
1. hrnek mléka
2 vejce
Rozinky
Cukr moučka 3 lžíce
½ hrnku oleje
2.MÍSA:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukr krystal
1 Vanilkový cukr
1 Prášek do pečiva
Máslo
V 1.MÍSE smícháme všechny ingredience.
Ve 2. MÍSE smícháme všechny ingredience.
Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme 2 hrnky směsi z 2. mísy.
Na to nalijeme celou směs z 1. mísy.
Navrch nalijeme zbytek z 2. mísy.
Navrch poklademe proužky másla a dáme na 20 min. péct.

Wednesday, March 22, 2006

Hořící jablka

5 jablek
1 citrń
50 g másla
2 lž cukru
1 lž rumu
50 ml koňaku
15 dětských piškotů
100 g sekaných vlašských ořechů
1 lž rozinek namáčených v rumu
mletá skořice
olej Z jablek vykrojíme jádřince a pokapeme je citrónem. Utřeme máslo s cukrem, přidáme rozdrcené dětské piškoty, nahrubo nasekané ořechy a rozinky namočené v rumu. Přidáme také skořici, zakapeme rumem a dobře promícháme. Touto směsí naplníme jablka. Z alobalu vystříháme čtverce, které pomažeme olejem, na ně položíme jablka a zapékáme je v troubě. Když jsou hotová poodkryjeme z části alobal, polijeme jablka koňakem a zapálíme.

Tuesday, March 21, 2006

salát s ovocem

1 hl. salát,
1 pomeranč,
1 grapefruit,
1 kyselé jablko,
1 citron,
100 g cukru, olej,
1 lž posekaných vlašských ořechů,
sůl, bílý pepř. Salát natrháme, ovoce očistíme a pokrájíme na kostičky. Promícháme a připravíme zálivku z vody, oleje, citrónové š´távy, cukru, soli a koření. Necháme vychladit.

Monday, March 20, 2006

salát s vlašskými ořechy a větrníčky

250 g celeru
200 g zeleného hroznového vína
1 červená čekanka
30 g vlašských ořechů
1 citrón
4 lž majonézy
4 lž smetany
sůl
pepř
med
1 balíček plátků
listového těsta
1 vejce
lněné semínko
sezamové semínko Celer očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Dáme ho do mísy a hned pokapeme citrónovou šťávou aby nezhnědl. Víno obereme, rozpůlíme a vybereme jadérka. Opereme čekanku a rozebereme ji na listy. Nakrouháme ji na nudličky a ořechy nahrubo nasekáme. Smícháme majonézu se s metanou, solí a pepřem. Přidáme také tekutý med. Podáváme na talířku celer posypaný čekankou, obložený vínem a ořechy. Vše přelité připravenou zálivkou.
Z plátku těsta utvoříme větrníček, který potřeme vejcem a sypeme semínky. Podáváme se salátem

Sunday, March 19, 2006

krk

1 kg uzené krkovičky
žampiony
hlíva
lišky
smetana
sůl
jíška
máslo
cibule
pepř
vývar
ocet
česnek
na šišky:
500 g hrubé mouky
sůl
kvasnice
mléko
vejce
sádlo Krkovičku povaříme s několika stroužky česneku. Na másle osmažíme cibulku, přidáme nakrájené houby a orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Omáčku zahustíme jíškou a povaříme. Před podáváním dochutíme pepřem a solí, přidáme smetanu a krátce povaříme. Okyselíme octem dle chuti.
Šišky:
Vypracujeme těsto z mouky, soli, kvasnic, mléka , vejce a lžičky sádla. Necháme odpočinout. Pak těsto rozválíme, potřeme sádlem a přeložíme jako listové alespoň 2x. Pak ho rozválíme na úzké pásy a pečeme v troubě.

Saturday, March 18, 2006

piskotovy dort

1 šlehačka
2 zakysané smetany
lžíce práškového cukru
sáček dětských piškotů
ovoce (broskve, jahody, mandarinky)
želatina Ušlehanou šlehačku smícháme se zakysanou smetanou a s cukrem. Na dno dortové formy rozložíme vrstvu piškotů, na ně bílou hmotu a ovoce. Postup opakujeme dvakrát. Na povrch dortu je možné rozložit ještě jednu vrstvu piškotů a ovoce, které zalijeme želatinou.

Thursday, March 16, 2006

tortila

1 konzerva loupaných
rajčat 400 g
1 konzerva kukuřice
800 ml kuřecího vývaru
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lž slunečnicového
oleje
sůl
pepř
koriandr
mleté chilli
totopos-tortilla chips
100 g sýru feta
1 avokádo
100 ml kysané smetany
zelený koriandr Cibuli a česnek nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji s mletým chilli. Přidáme kukuřici, propasírujeme rajčata, osolíme okořeníme a přilijeme vývar. Celé necháme asi 10 min provařit.
Do misky dáme
tortilla chips, sýr feta nakrájený na kostičky, avokádo nakrájené na plátky, smetanu, zelený koriandr a na to nalijeme horkou polévku.

Tuesday, March 14, 2006

hanácké vdolky

Těsto:
500 g polohrubé mouky
kvásek
cukr
mléko
olej
sůl
vejce
náplň:
tvaroh
rozinky
vejce
vanilkový cukr
drobenka
povidla Promícháme suroviny na těsto a necháme vykynout. Smícháme tvarohovou náplň. Z těsta uděláme větší vdolečky a naplníme je tvarohovou směsí. Uzavřeme a potřeme povidly, posypeme drobenkou a pečeme v troubě asi 20 minut.

Monday, March 13, 2006

Lassi ,

500 ml bílého jogurtu
mléko
2 káv. lž. cukru
ovoce – broskve
led
sůl
Jogurt s ovocem a mlékem rozmixujeme, přidáme cukr, ovoce a trochu osolíme.

Ovocný salát s medem
1 jablko
1 pomeranč
1 banán
1 mandarinka
1 kiwi
1 hrozen vína
2 kysané smetany
/ovoce může být jakéhokoliv druhu/
rozinky, včelí med, vanilkový cukr
Ovoce oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Kysanou smetanu osladíme cukrem, přidáme trochu vanilkového cukru a zamícháme. Přidáme rozinky a nalijeme na připravené ovoce, promícháme a dosladíme podle vlastní chuti medem.

Sunday, March 12, 2006

Pečená jablka

4 jablka
30 g másla
2 pomeranče
200 g marcipánu
60 g vlašských ořechů
500 g pistáciové zmrzliny
40 ml Amareta
30 g sekaných pistácií
1 lžička mleté skořice Z jablek vyjmeme jádřince. Zapékací misku vymažeme máslem a vložíme do ní jablka. 1 pomeranč vymačkáme a šťávou pokapeme jablka. Pak je poklademe vločkami másla a dáme zapéci. Mezitím důkladně omyjeme druhý pomeranč a škrabkou vykrojíme z kůry proužky. Zbylou kůru nastrouháme. Ze zbylého pomeranče opět vymačkáme šťávu. Marcipánovou hmotu promícháme s pomeračovou šťávou, Amaretem a nastrouhanou kůrou, přidáme skořici a ořechy. Touto směsí polijeme jablka a ještě asi 15 min necháme zapéci. Podáváme se zmrzlinou, sypané pistáciemi.

Friday, March 10, 2006

Chlebíčky se šlehačkou

6,7 dkg másla
13 dkg cukru
4 vejce
9,7 dkg polohrubé mouky
citrónová kůra
vanilka
2,5 dkg kakaa

džem
šlehačka
třešně na zdobení Máslo, polovinu cukru a žloutky utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh do něj zašleháme zbytek cukru a zlehka vmícháme do utřeného spolu s polohrubou moukou, citrónovou kůrou, vanilkou a kakaem.
Pečeme v srnčím hřbetu (formě), trouba středně teplá. Chladný vyklopíme, nakrájíme na plátky, dva a dva spojíme džemem, povrch zdobíme šlehačku a třešní.

Tuesday, March 07, 2006

Čokoládové řezy

24 dkg másla
12 dkg nastrouhané čokolády
1 vanilkový cukr
24 dkg polohrubé mouky
8 vajec

Poleva
30 dg moučkového cukru
3 lžíce vřelého mléka
3 lžíce rumu + 1 lžíce citrónové šťávy Máslo, čokoládu a vanilkový cukr utřeme, pomalu přidáme polohrubou mouku a sníh z bílků. Nakonec přidáme žloutky. Vylijeme do formy a pomalu pečeme.

Ingredience na polevu pečlivě smícháme do hladké hmoty. Hotové řezy polevou polijeme a necháme ztvrdnout.

Čokoládové řezy

24 dkg másla
12 dkg nastrouhané čokolády
1 vanilkový cukr
24 dkg polohrubé mouky
8 vajec

Poleva
30 dg moučkového cukru
3 lžíce vřelého mléka
3 lžíce rumu + 1 lžíce citrónové šťávy Máslo, čokoládu a vanilkový cukr utřeme, pomalu přidáme polohrubou mouku a sníh z bílků. Nakonec přidáme žloutky. Vylijeme do formy a pomalu pečeme.

Ingredience na polevu pečlivě smícháme do hladké hmoty. Hotové řezy polevou polijeme a necháme ztvrdnout.

Monday, March 06, 2006

Korpus

dortu rozkrojit, potřít pikantní marmeládou a hotovým krémem, přiklopit, polít čokoládou, ozdobit šlehačkou a zbytkem krému. Je dobré ještě přizdobit nakrájené porce šlehačkou před podáváním ke konzumaci. Případně pro chuť i oči, je možno ke zdobení použít kombinaci bílé šlehačky se šlehačkou pařížskou !!!


( Krém udělat nejlépe z dvojité dávky, protože se ho prý do doby použití minimálně polovina ztratí a nikdo neví kam !!!!!!! )

Sunday, March 05, 2006

Krém :

3 dcl vlažného mléka; 1 kostka másla – nechat rozpustit a vyšlehat,
potom přidat 10 dkg kvalitního kakaa + 12 dkg moučkového cukru.
Nechat přejít varem (nevařit !!!) a potom vychladit v hrnci se
studenou vodou ! Hotový krém nechat odležet min. 8 hodin. Před
plněním vyšlehat do tuha !!!

Saturday, March 04, 2006

SACHR DORT

1. Nádoba : 5 bílků; 15 dkg moučkového cukru
Vyšlehat bílky, přidat cukr a vyšlehat do tuha.

2. Nádoba : 15dkg másla; 4 dkg moučkového cukru – utřít a přidat 5 žloutků
Vyšlehat.
Obě hmoty lehce spojit dohromady (dlouho nemíchat), potom přidat 5 dkg hladké mouky + 4 dkg hrubé mouky a 5 dkg kakaa – lehce vmíchat, dát do formy a upéct.

Thursday, March 02, 2006

Banánový dort

Suroviny:
Dvě rozesmáté oči, dvě dobře formované nohy, dvě plné nádobky mléka, jedna kožešinová díž, jeden banán 15-30 cm dlouhý, dvě vejce.
Postup:
1. Hluboce se podíváme do rozesmátých očí.
2. Rozděláme dobře formované nohy a lehce masírujeme nádobky s mlékem, dokud kožešinová díže dobře nezvlhne.
3. Občas zkoušíme prstem, zda je již díže dobře vymaštěná.
4. Potom stáhneme z banánu slupku a pomalu jej vložíme do díže a dobře přikryjeme vejci.
Dort je hotový, když banán pustí šťávu.
Je-li kožešinová díže dosti vlhká, můžeme postup opakovat (Nutno mít po ruce kvalitní banán).

Wednesday, March 01, 2006

Malaco

Dvě vrstvy dětských piškotů slepit marmeládou a uložit do dortové formy. Silně pokapat šťávou ze zavařeniny a rumem. Natřít krémem karamelovým, dát další vrstvu slepených piškotů. Opět pokapeme šťávou a rumem. Natřeme znovu krémem a naložíme zavařené ovoce (broskve, meruňky) nebo čerstvé ovoce (pomeranče, banány, jahody). Opět vrstva krému a dvě vrstvy slepených piškotů. Nahoru dáme vrstvu krému a ozdobíme ovocem. Necháme ztuhnout v chladu.
Karamelový krém: Plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem necháme 2 hodiny povařit ve vodě. Pak mléko vylejeme a smícháme s 25 dkg másla. Není třeba sladit.