Wednesday, May 31, 2006

Těstoviny Fudži

500 g těstovin (roury, vřeténka)
1 cibule
250 g nivy
250 g šunky
plechovka kondenzovaného mléka
olej
sůl Těstoviny uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a rozdrobený sýr, přilijeme kondenzované mléko. Vaříme na mírném ohni dokud se sýr nerozpustí. Směsí zalijeme těstoviny a ozdobíme bylinkami a zeleninou.

Tuesday, May 30, 2006

Kokorské těstoviny

Široké nudle
vejce
směs hub
měkká uzenina
sůl
pepř
sýr na strouhání
mléko
bylinky
rajče
sterilované okurky Nudle uvaříme a scedíme. Na pánvičce podusíme houby, přidáme na kostky nakrájenou uzeninu, osolíme, opepříme a zahustíme rozšlehaným vejcem. Do zapékací misky klademe střídavě nudle, směs a nudle. Zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Krátce před dopečením posypeme sýrem a pečeme dozlatova. Ozdobíme bylinkami a zeleninou.

Tuesday, May 23, 2006

Koláč ze čtvera druhů sýra

Suroviny Postup
250 g hladké mouky
lžička soli
125 g másla
600 ml vody
1 žloutek
Náplň:
300 ml smetany
3 vejce
1 žloutek
80 g nivy
80 g tvrdého sýra výrazné chuti
80 g romaduru
80 g tvrdého sýra
kmín
anýz
sladká paprika
pepř Rozváleným těstem naplníme koláčovou formu. Přebytečné těsto
odřízneme, rozválíme a rozkrájíme na 2 cm široké pásky. Proužky
přilepíme na koláč tak, aby byl rozdělen na čtyři stejné díly.
Necháme v chladu odpočinout. Mezitím v misce rozšleháme vejce
se smetanou. Ze sýrů odřízneme kůrky a nakrájíme je na tenké
plátky. Do každé části koláče nalijeme smetanovo-žloutkovou
hmotu a nasypeme jiný druh sýra. Tvrdý sýr výrazné chuti
posypeme anýzem, romadur kmínem a tvrdý sýr paprikou. Pečeme
40 minut v předehřáté troubě.

Monday, May 22, 2006

Tvarohové placičky

20 dkg polohrubé mouky
4 vejce
1 bal. obyč. tvarohu
kypřící prášek do pečiva, moučkový cukr
Vše smícháme a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové obalujeme v moučkovém cukru.

Sunday, May 21, 2006

Řezy Ledňáček

Suroviny Postup
6 vajec
2 lžíce oleje
6 lžic moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
½ balíčku prášku do pečiva
3 lžíce kakaa
náplň:
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 balení vanilinového cukru
500 g měkkého tvarohu
kompotované ovoce (jahody, mandarinky, broskve )
poleva:
125 g ztuženého tuku
100 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa Z cukru, žloutků, oleje, mouky, prášku do pečiva, kakaa a sněhu z bílku vymícháme těsto. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme. Na vychladlý korpus rozetřeme krém (máslo utřené s vanilinovým a moučkovým cukrem, tvarohem a ovoce) Přelijeme polevou (ve vodní lázni rozpustíme tuk s cukrem a kakaem). Necháme ztuhnout, ozdobíme a podáváme.

Saturday, May 20, 2006

Jahodový dezert s mascarpone

Suroviny Postup
4 plátky červené želatiny
400 g jahod
250 g mascarpone
50 g pistacií
80 g cukru
balíček piškotů
150 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr na posyp Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Želatinu vymačkáme a při mírné teplotě rozpustíme. 300g jahod rozmixujeme a smícháme s mascarpone, pistáciemi a cukrem. Do jahodového krému a pramínkem přiléváme rozpuštěnou želatinu. Krém vlijeme do vysoké formy vyložené fólií. Naplníme ji 1 cm vysokou vrstvou krému. Stěny formy nastojato obložíme cukrářskými piškoty a vyplníme zbývajícím krémem. Chladíme 2 hodiny.
Dezert vyklopíme na talíř, odstraníme folii, obložíme ji zbývajícími cukrářskými piškoty, ušlehanou smetanou, plátky jahod a posypeme moučkovým cukrem.

Thursday, May 18, 2006

Lívance z podmáslí

0,5 l podmáslí
2 lžíce cukru
25 dkg hladké mouky
2 vejce /bílek oddělit/
1/2 lžičky jedlé sody
sůl
Vše smícháme, jako poslední přidáme sníh z bílků a pečeme na oleji v lívanečníku.

. Mrkvový salát s mlékem
Suroviny Postup
4 větší mrkve
2 jablka
0,5 l mléka
citrónová šťáva, cukr krystal /moučka/, vanilkový cukr
Mrkev a jablka oloupeme a nastrouháme na jemno. Osladíme podle chuti, zalijeme mlékem a pokapeme citr. šťávou. Podáváme vychlazené s čerstvým ovocem.

Wednesday, May 17, 2006

Banánové opojení

4 banány
400 g lesního ovoce
20 g másla
20 ml vaječného koňaku
čokoládová poleva
strouhaný kokos
250 ml šlehačky
Na palačinky:
polohrubou mouku
vejce
mléko Připravíme si obvyklým způsobem palačinky. Banány rozkrojíme podélně a lehce je orestujeme na másle. Pak je obalíme ve strouhaném kokosu. Nahřejeme si lesní ovoce a do palačinek dáváme banán, který polijeme vaječným koňakem a na něj lesní ovoce. Sbalíme palačinku a zdobíme ji šlehačkou a rozehřátou čokoládovou polevou.

Tuesday, May 16, 2006

. Pomeranče s krevetovým salátem

2 pomeranče
200 g krevet
100 g měkkého sýra
6 lžic zakysané smetany
1 cibulka
šťáva z půlky citronu
sůl
pepř
petrželka Pomeranče rozřízneme v polovině,opatrně vyjmeme ze slupky a dužinu nakrájíme na drobné kousky.Sýr nakrájíme na kostičky a promícháme s kousky pomeranče, krevetami a jemně nasekanou cibulkou. Přidáme zakysanou smetanu, okořeníme a dochutíme solí a citrónovou šťávou. Hotovým salátem plníme misky z pomerančové kůry a ozdobíme petrželkou.

Sunday, May 14, 2006

Palačinky s kuřetem

Suroviny Postup
zákl. na těsto – viz předchozí recept
250 ml mléka
50 g másla
50 g hladké mouky
130 g kuřecího masa
50 g nakrájených žampionů
Palačinky upečené ze základního těsta (viz výše)
Do rozpuštěného másla přidáme mouku a postupně přiléváme horké mléko a vaříme, dokud omáčka není hustá. Poté přidáme nadrobno nakrájené vařené kuřecí maso a žampiony. Vše asi 5 minut povaříme. Směsí naplníme palačinky, které složíme do čtverečku a zdobíme snítkou petrželky.
Dvě rozkrájená jablka opečeme na 2 pol. lžících másla, posypeme je 2 pol. lžícemi cukru a obracíme tak dlouho, až cukr zkaramelizuje. Palačinky naplníme jablky a složíme je do ohnivzdorné mísy. V troubě zahřáté na 160°C je 8 minut zapékáme. Pro slavnostní úpravu lze flambovat 4 pol. lžícemi calvadosu a zdobit šlehačkou.

Saturday, May 13, 2006

palacinky se zmrzkou

tenké palačinky – základ
rostlinný tuk
250 ml mléka
3 vejce
100 g hladké mouky
sůl
zmrzlina
100g malin Tuk promícháme s mlékem, vejci moukou a solí na hladké těsto, které přikryjeme a necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout.
Do vyhřáté pánve lijeme těsto a pečeme asi 1 minutu z obou stran.
Poté palačinky plníme.
Předem připravenou palačinku naplníme mraženými malinami, přeložíme, nebo zatočíme a těsně před podáním dáme ohřát do mikrovlnné trouby (maliny můžeme ohřát na pánvi společně s vanilkovým cukrem a smetanou), poté zdobíme sladkou, smetanovou zmrzlinou, nejlépe s příchutí vaječného koňaku.

Thursday, May 11, 2006

Sušická rybí rolka

400 g rybího filé (delší plátky)
4 plátky uzeného lososa
sardelová pasta
4 vejce
200 g sýru Eidam
50 g másla
olivový olej
1 citron
sůl
bílý pepř
čerstvý rozmarýn
bílý chléb
zelenina na ozdobu Filé osolíme a opepříme. Uzeného lososa potřeme sardelovou pastou a poklademe jím filé. Navrch položíme rozmarýn a pokapeme citronem. Filé srolujeme a spíchneme párátky. Do vymazané, zapékací mísy dáme rybí rolky a krátce zapečeme. Mezitím smícháme nastrouhaný sýr s vejci v hustou směs, kterou klademe na rolky. Opět zapečeme. Podáváme s opečeným bílým chlebem a sypeme sekanou petrželkou.

Tuesday, May 09, 2006

ryzovy nakyp

Suroviny Postup
1 šálek rýže
sůl
sušené švestky
cukr
máslo
vanilkový cukr Šálek rýže propereme ve studené vodě a dáme do pekáčku. Zalijeme adekvátním množstvím vody, trochu osolíme, přidáme sušené švestky, dvě až tři lžičky cukru a jednu lžičku másla. Dusíme v troubě do měkka. Před podáváním můžeme posypat vanilkovým cukrem.

Monday, May 08, 2006

Ovocný dort

2 balení dětských kulatých piškotů
500 ml kysané smetany
jahody /čerstvé/, nebo ananas
banány Do nádoby 1 vrstva piškotů, na ni 1 vrstva ovoce, potřít 1
vrstvou kysané smetany a pokračovat v takto ve vrstvách dále. Poté dáme do lednice uležet a vyklopíme jako bábovku.

Sunday, May 07, 2006

Karamelový dort

6 vajec
200-240 g cukru krupice
(dle velikosti vajec)
200-240 g hrubé mouky
(dle velikosti vajec)
kondenzované mléko -salko
300 g másla
vyloupané mandle Korpus: vejce, cukr a polovinu mouky vyšleháme elektrickým šlehačem. Za stálého šlehání přidáme zbytek mouky, nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme.
Krém: den předem vaříme 2 hodiny konzervu kondenzovaného, slazeného mléka. Druhý den ho vyšleháme s máslem do krému.
Korpus rozkrojíme, namažeme uvnitř i zvenku krémem a zdobíme oloupanými, spařenými a opraženými mandlemi.

Saturday, May 06, 2006

Páj

250 g hladké mouky
špetka kypřícího prášku
1 vejce
100 g cukru
sůl
125 g másla
vanilkový pudinkový prášek
200 ml smetany na vaření
500 g barevného ovoce
(maliny, borůvky,jahody)
želatinová poleva Smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme vejce, cukr, sůl a máslo a rychle vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a 30 min necháme odpočinout v chladu.
Do vymaštěné formy vlijeme těsto. Dno propícháme vidličkou a pečeme v troubě na 200°C asi 20 minut.
Podle návodu připravíme vanilkový pudink, který však nevaříme v mléce, ale ve smetaně na vaření. Ještě teplý vlijeme do upečeného koláče a necháme v lednici částečně ztuhnout. Mezitím připravíme ovoce, které do ještě tvárného pudinku ozdobně upravíme.
Povrch potíráme vydatně za pomocí štětce rozpuštěnou želatinovou polevou.

Thursday, May 04, 2006

Tvarožník

1 kg tučného tvarohu
250 g moučkového cukru
5 vajec
2 lžíce citrónové šťávy
vanilkový pudink
2 mandlové pudinky
prášek do pečiva
50 g mletých mandlí
50 mandlových lupínků Z tvarohu, cukru, citrónové šťávy, pudinků, prášku do pečiva, mletých mandlí a vajec umícháme hladké těsto, které nalijeme do dortové formy. V předehřáté troubě pečeme asi hodinu. Koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a opraženými mandlovými lupínky.