Saturday, July 29, 2006

crackery

Lněné suchary
Potřebujeme: lněné semínko , vaše oblíbené koření, papír na pečení
Volitelné ingredience: mořská sůl, mořské řasy, různé druhy semínek
Postup: Len nasypeme do mísy a zalijeme vodou, aby hladina o pár milimetrů přesahovala semínko. Necháme pár hodin nasáknout. Do vzniklé hmoty přímícháme koření, případně další libovolné přísady. Musíme však udržet kašovitou konzistenci těsta. Z nej pak formujeme lžící na pečící papír suchary libovolně velké, ale tenké jen pár mm. V létě sušíme nejlépe na slunci. V chladnějších obdobích při pokojové teplotě nebo v dehydrátoru.
Náš tip: Křupavé placky se výborně hodí jako náhrada pečiva k salátům nebo k pomazánkám, například k avokádové pastě. Experimentujte s kořením a vytvořte recept dle vlastních chutí. Dobře se hodí chilli, provensálské koření nebo kari

Tuesday, July 25, 2006

Jablkové palačinky

Suroviny Postup
zákl. na těsto – viz předchozí recept
2 jablka
cukr Palačinky upečené ze základního těsta (viz výše)
Dvě rozkrájená jablka opečeme na másle, posypeme cukrem a obracíme tak dlouho, až cukr zkaramelizuje. Palačinky naplníme jablky a složíme je do ohnivzdorné mísy. V troubě zahřáté na 160°C je 8 minut zapékáme. Zdobíme šlehačkou.

Thursday, July 20, 2006

TVAROHOVÝ KOLÁČ

3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 prášek do pečiva :
to vše dobře promícháme

V další misce promícháme : 3 kostky tvarohu, 3 celé vejce, 1 hrnek cukru a rozředíme 1 hrnkem mléka

POSTUP: plech vymažeme a vysypeme 2 hrnky suché směsi, zalijeme tvarohem a opět nasypeme zbytek suché směsi. Na povrch rozkrájíme plátky Hery. Pečeme v mírně vyhřáté troubě 20-30minut

Monday, July 17, 2006

Malaco

Dvě vrstvy dětských piškotů slepit marmeládou a uložit do dortové formy. Silně pokapat šťávou ze zavařeniny a rumem. Natřít krémem karamelovým, dát další vrstvu slepených piškotů. Opět pokapeme šťávou a rumem. Natřeme znovu krémem a naložíme zavařené ovoce (broskve, meruňky) nebo čerstvé ovoce (pomeranče, banány, jahody). Opět vrstva krému a dvě vrstvy slepených piškotů. Nahoru dáme vrstvu krému a ozdobíme ovocem. Necháme ztuhnout v chladu.
Karamelový krém: Plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem necháme 2 hodiny povařit ve vodě. Pak mléko vylejeme a smícháme s 25 dkg másla. Není třeba sladit.

Thursday, July 13, 2006

Čokoládový dort

3 dl vody + 7 dkg kakaa – svařit a nechat vychladnout. Utřít 1 máslo, 20 dkg cukru, 4 žloutky, potom přidat vychladlé kakao. Přidat do toho 2 balíčky piškotů a promíchat. Dát do dortové formy a nechat v ledničce ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou.

Nanukový dort
1 l mléka, 25 dkg Ivy, 25 dkg másla (Hera), 16 dkg cukru, 2 vanilkové cukry.
Povařit, vychladit ne do studena, přidat 4 vejce a mixovat asi 5 minut. Vychladit v chladničce do druhého dne, aby to bylo ledové, pak našlehat do zhoustnutí. (asi 4 nanukové dorty)

Monday, July 10, 2006

Šlehačkový jahodový dort

3 vejce, špetku soli, 150 g cukru, 2 vanilkové cukry, 125 g polohrubé mouky, 25 g Solamylu, 1 lžičku prášku do pečivy, 75 g mletých mandlí, 10 plátků bílé želatiny (15 g), 750 g jahod, 2 polévkové lžíce citr. šťávy, 2 kelímky šlehačky, 50 g čokoládových hoblinek, papír na pečení.
Žloutky utřeme s 3 lžícemi vody a 100 g cukru, 1 vanilkovým cukrem. Přidáme sníh, mouku, Solamyl a prášek do pečiva, mandle a promícháme. Vlijeme do formy a upečeme (175C, 40 minut). Namočíme želatinu, jahody rozmačkáme a přidáme citr. šťávu, zbylý cukr a vanilkový cukr. Želatinu rozpustíme a vmícháme do jahodové kaše a dáme chladit. Ušleháme kelímek šlehačky a jakmile začnou jahody tuhnout přidáme 2/3 této směsi do šlehačky. Vychladlý dort rozřízneme, upevníme kruh a těsto potřeme jahodovou šlehačkou. Přiklopíme horní část a opět potřeme. Dort necháme v chladničce 4 hodiny. Zbylou šlehačku ušleháme, potřeme jí okraj dortu a zdobíme šlehačkovými kopečky. Posypeme čokoládovými hoblinami. Jahody rozkrojíme a ozdobíme dort nahoře.

Saturday, July 08, 2006

Jablkový dort

75 dkg nastrouhaných jablek, 1 skleničku vody, 15 dkg cukru – to vše dusíme do měkka.
Do 1 skleničky vody promícháme 2 vanilkové pudinky a vlijeme do podušených jablek, promícháme a vypneme. Hmotu necháme chvilku ochladit. Pak ukládáme do dortové formy a prokládáme piškoty (dvoje). Po vychladnutí zdobíme šlehačkou.

Kakaový jablkový dort
3 žloutky, 15 dkg cukru, 2 dkg kakaa, 3 jablka, 5 dkg dětské krupice, 4 bílky, 1 lžíce cukru do sněhu, vanilkový cukr.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny a kakaem, přidáme strouhaná jablka, krupici a necháme 10 minut stát. Z bílků a cukru ušleháme sníh a lehce vmícháme do těsta. Upečený dort ozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem.

Monday, July 03, 2006

Dort “Paříž”
50 g hrubé mouky, 100 g cukru, 20 g kakaa, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků.
Krém: 7 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, udělá se světlá jíška. 1/4 l mléka se provaří se světlou jíškou v hustý krém.
Utřít: 100 g másla, 100 g cukru, 5 g kakaa.
Vychladlý dort potřít krémem, ztuhnout v ledničce a polít rozehřátou čokoládou (nadstavit Ivou).
Nepečený dort
3 dl vody a 1 kakao uvaříme. Utřeme 25 dkg másla, 15 dkg cukru moučka, 1 vejce, trochu rumu, vychladlé kakao vmícháme do hmoty, nasypeme 2 balíčky piškotů. Dáme do alobalu, uděláme váleček nebo do srnčího hřbetu. 24 hod. v ledničce.