Saturday, September 30, 2006

Ovocné kuličky

13 dkg lístkových oříšků, 25 dkg práškového cukru, 10 dkg rybízové zavařeniny, 1 citron, 1 lžíce rumu
Cukr, citrónovou šťávu , zavařeninu a rum utřeme, přidáme mleté oříšky a vypracujeme v těsto. Tvoříme kuličky které namáčíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Burizonová roláda
2 balíčky mléčných karamel, 1/8 kg másla, 80 g bílých burizonů
Karamely rozpustíme v páře, přidáme máslo a důkladně promícháme. Nalijme na burizony do misky, promícháme a na alobalu vytvarujeme roládu, kterou necháme v ledničce ztuhnout

Friday, September 22, 2006

Čajové rohlíčky

14 dkg tuku, 1 žloutek, 3 dkg cukru, 5 dkg strouhaných mandlí, 28 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva.
Tuk utřeme se žloutkem, postupně vmísíme cukr a strouhané mandle. Mouku promísíme s práškem do pečiva a přidáme utřenou směs. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme rohlíčky, které pečeme do růžova. Připravíme si dvě misky - do jedné teplou vodu se dvěma lžícemi rumu a do druhé vanilkový cukr. Rohlíčky namáčíme, obalíme a necháme uschnout na plechu.

Thursday, September 21, 2006

Žloutkové košíčky

23 dkg hladké mouky, 10 dkg práškového cukru, 12 dkg másla nebo tuku, 3 žloutky
Na vále zpracujeme mouku, cukr, máslo a žloutky v hladké těsto, které vtlačujeme do formiček a v prudké troubě pečeme. Vychladlé košíčky plníme krémem a poléváme čokoládovou polevou kterou zdobíme půlkou ořechu, mandle nebo cukrářským zdobením.
Náplň: 6 dkg práškového cukru, 1 žlutek, 10 dkg másla, lžíce rume, hrst strouhaných ořechů. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem, přidáme rum a ořechy.

Wednesday, September 20, 2006

Karamelové kuličky

12 dkg ztuženého tuku, 15 dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa, 1/2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka, kokosová moučka na obalování
V miste vložené v horké vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a mléko. Důkladne promícháme a nalijeme do kastrolku nebo pekáčku. Hmotu necháme 24 hodin stát. Potom vykrajujeme lžičkou stejně velké dílky , které upravíme do kuliček a obalíme v kokosové moučce

Tuesday, September 19, 2006

Kokosové kuličky čokoládové

15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 20 dkg práškového cukru, 20 dkg kokosové moučky, 1 celé vejce, 2 - 3 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 5 dkg strouhaného kokosu na obalení
Tuk rozehřejeme (nevaříme) a přidáme ostatní přísady. Z těsta děláme malé kuličky a obalujeme v kokosu, v čokoládě, strouhaných oříšcích, strouhaných mandlích apod. Do těsta také můžeme zabalit lístkový oříšek.

Sunday, September 17, 2006

Nugát s piškoty

25 dkg ztuženého tuku, 20 dkg práškového cukru, 5 dkg kakaa, 2 celá vejce, 10 dkg ořechů nebo loupaných mandlí
Na mírném ohni rozehřejeme tuk, přidáme prosetý cukr a kakao. Sejmeme z ohně, promícháme a do chladnoucí směsi vmícháme postupně vejce. Mícháme až do té doby, kdy je mouka hladká a lesklá. pak přidáme posekané ořechy anebo mandle. Úzkou chlebíčkovou formu vyložíme pergamenem, na dno nalijeme asi 2 cm této nugátové hmoty, středem naskládáme piškoty a znovu nalijeme hmotu. Dáme struhnout, odstrníme pergamenový papír a nakrájíme na řezy.

Saturday, September 16, 2006

Pestré sušenky

35 dkg polohrubé mouky, 10 dkg tuku, 12 dkg práškového cukru, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, z 1 citronu kůra i šťáva, 1 lžíce kakaa
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozdrobený tuk, vejce vanilkový cukr, citrónovou šťávu i kůru, vypracujeme těsto které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao a těsto vyválíme na placku. Z těsta vypichujeme tvary a vždy klademe na sebe dva různé velikosti a různé barvy. Sušenky klademe na vymazaný plech, potřeme oslazenou vodou a v mírné troubě pečeme dožluta.

Wednesday, September 13, 2006

Kočičáky

1/4 l mléka, 15 dkg cukru, 16 dkg másla a 6 dkg hladké mouky svaříme na kaši. Do vychladlé kaše zamícháme 20 dkg kandovaného ovoce a 10 dkg rozinek.
Na vymaštěný a moukou vysypaný ploch tvoříme placičky a pečeme je v mírně předehřáté troubě. Vychladlé přeléváme čokoládovou polevou.

Linecké medailonky

50 dkg hladké mouky, 25 dkg pískového cukru, 25 dkg másla, 3 žloutky, 2 - 3 lžíce mléka, hnědá a bílá čokoláda
Náplň: 12 dkg másla, 10 dkg pískového cukru, 2 lžíce silné vařené kávy, 1 žloutek
na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme žloutky, máslo a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladničce 2 hodiny odpočinout. Pak rozválíme plát a vykrajujeme oválky s ozdobným okrajem. Pečeme do růžova. Vychladlé medailonky slepujeme po dvou kávovou náplní. Povrch potřeme tmavou čokoládou , na které vytvoříme bílou vlku, kterou hned protáhneme párátkem do tvaru větvičky.

Sunday, September 10, 2006

Nugátové kostky

250 g ztuženého tuku, 1 slazeného kondenzované mléko, 6 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 5 dkg nakrájených vlašských ořechů, lískových oříšků, nebo mandlí, neplněné dortové oplatky, čokoládová poleva
Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilkový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme. těsto natřeme na dortovou oplatku, nahoru dáme také oplatku a zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky. Krájíme velice opatrně.

Saturday, September 09, 2006

Sultánky

18 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 9 dkg cukru, 10 dkg mletých oříšků.
Na vále zpracujeme těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě do růžova. slepujeme marmeládou a poléváme kakaovou polevou. Ozdobíme mandlí nebo ořechem.
Kakaová poleva: 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce solamylu, 5 dkg másla, 2 lžíce mléka. Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr, kakao, solamyl a mléko a vše pomalu zahříváme až k bodu varu. Když začne houstnou odstavíme a ještě teplou použijeme.

Wednesday, September 06, 2006

Oříškové laskonky

5 bílků, 17 dkg práškového cukru, 10 dkg strouhaných oříšků, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg rozpuštěného másla
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého jemně vmícháme práškový cukr, smíchaný s oříšky, moukou a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné vychladlé máslo. Lehce zamícháme a na vymazaném plechu tvoříme lžičkou placičky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé placičky plníme krémem.
Krém: 15 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kakaa,. Krém připravíme umícháním všech přísad do hladka. Můžeme také laskonky ozdobit čokoládou. Ukládáme do krabičky a necháme uležet

Tuesday, September 05, 2006

Karamelové kuličky

Rozpustíme 25 dkg tuku Iva a do něj nasypeme 3 balíčky mléčných karamel. Na mírném ohni mícháme až se karamely rozpustí a hmota spojí. Po té vsypeme asi 3/4 balíčku burizonů a vše promícháme. Z ještě teplého tvoříme kuličky které klademe na na papírové košíčky.
Základní marcipánové těsto
20 dkg moučkového cukru, 20 dkg sušeného mléka, 3 dkg tuku Iva, trochu vanilky, 1 lžíce medu, mandlová esence, podle potřeby voda.
Všechny suroviny smícháme a důkladně propracujeme hmotu tuhou asi jako platelina. Můžeme přibarvit jednotlivé části potravinářským barvivem a modelujeme tvary. Necháme ztuhnout a používáme na zdobení cukroví a dortů.

Monday, September 04, 2006

Burizonové hrudky
10 dkg ztuženého tuku, 15 dkg mléčné čokolády, 3 lžíce malkaa, 1 1 sáček burizonů
Tuk a čokoládu rozehřejeme a pořádně vymícháme, přidáme malkao a opět promícháme. Vmícháme burizony, tolik aby je kaše slepila. Lžičkou tvoříme hrudky na oplatky a necháme zaschnout.
Medvědí tlapky nepečené
25 dkg cukru svaříme v 1/8 l vody, až je z toho hustý sirup. Přidáme 3 dkg rozpuštěného másla, 25 dkg sekaných ořechů nebo mandlí, trochu tlučeného hřebíčku a skořice.
Mícháme, až se vše spojí a hmota zčervená. Necháme vychladnout a naplníme do vymaštěných formiček. Ztuhlé vyklopíme.

Saturday, September 02, 2006

Sádlové rohlíčky
14 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg ořechů, 14 dkg sádla
Těsto vyválíme asi na půl centimetru, potřeme bílkovou polevou a vykrajujeme půlměsíčky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Čokoládové pusinky
3 bílky, 15 dkg krystalového cukru, 5 dkg strouhané čokolády
Bílky s přísadami šleháme ve vodní lázni do husté pěny. Potom nádobu odstavíme a šleháme až do vyhladnutí. Z pěny děláme kopečky na dětské piškoty a ozdobíme ořechy nebo rozinkami. Hotové usušené pusinky napíchneme i s piškotem na jehlici a namáčíme do čokolády. Necháme zaschnout.