Wednesday, January 31, 2007

Bílkový chlebíček

Potřeby:
--------------
4 bílky
80 g oříšků
50 g rozinek
125 g cukru
75 g sušených višní
50 g čokolády
kostičky zavařené tykve
600 g mouky-hrubé
prášek do pečiva
lžíce másla-rozpuštěného

Postup:
---------------
Z bílků ušleháme sníh, když je tuhý, vmícháme cukr a postupně další suroviny, naposledy mouku, prášek do pečiva a vychladlé rozpuštěné máslo.
Těsto vlijeme do vymaštěné formy, posypeme rozinkami a pečeme v mírné troubě. Hotový chlebíček můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

Tuesday, January 30, 2007

Medové certle

Potřeby:
--------------
1 díl včelího medu
1 díl burských oříšků

Postup:
---------------
V menším hrníčku vaříme med tak dlouho, až se začne škvařit. Když voní jako přeškvařené máslo, hrníček odstavíme z ohně a přisypeme strouhané oříšky.
Rychle promícháme a lžičkou namočenou ve studené vodě nabíráme hmotu a lijeme do hromádek na plech, který jsme potřeli voskem. Necháme ztuhnout a poté odlupujeme nožem.

Sunday, January 28, 2007

Bublanina s třešněmi

Potřeby:
---------------
1/2 l hladké mouky
1/4 l cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
1/4 l smetany
1 lžíce krupicového cukru
700 g třešní
tuk na vymazání
strouhanka
želatina

Postup:
---------------
V zadělávací míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva, přidáme vejce a smetanu. Vše dobře promícháme, abychom neměli v těstu hrudky.
Pak vymažeme pekáč, vysypeme jej strouhankou a vylijeme na něj těsto. Ovoce obalíme v krupicovém cukru a těsto jím poklademe.
Bublaninu pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Když vychladne zalejeme její povrch želatinou.

Labels:

Friday, January 26, 2007

Piškotový dort

Suroviny Postup
2 balíčky dětských piškotů
2 kelímky zakysané smetany
2 plechovky kompot mandarinky
vanilkový cukr
čokoládové hoblinky Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysané smetany a lžičku vanilkového cukru.
Do směsi přidáme piškoty a zamícháme. Do vymazané a vysypané / kokosem / dortové formy vlijeme polovinu směsi a na ní naskládáme
polovinu ovoce. Nakonec další vrstvu směsi a zbytek ovoce. Hotový moučník ozdobíme čokoládovými
hoblinkami / strouhanou čokoládou, mletými ořechy /. Dáme vychladit 24 hod.

Labels:

Thursday, January 25, 2007

Vločkové pečivo

Potřeby:
--------------
150 g hladké mouky
150 g mletých vloček
125 g moučkového cukru
60 g tuku
hrst rozinek
1 vejce
mléko
1 kypřící prášek

marmeláda
sušené švestky


Postup:
--------------
Všechny suroviny promícháme na válu a spojíme vejcem a mlékem. Vypracujeme těsto, vyválíme jej a vykrajujeme z něj různé tvary. Doprostřed každé druhé položíme polovinu švestky.
Potom pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Hotové kousky spojujeme marmeládou.

Tuesday, January 23, 2007

Biokysové řezy

Potřeby:
-------------
250 g hladké mouky
2 biokysy
175 g cukru
5 g kakaa
1 vejce
1 prášek do pečiva
100 g oleje
1 vanilkový cukr
kokos
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání plechu

Postup:
---------------
Hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva smícháme s vanilkovým cukrem, přidáme vejce, olej a biokys.
Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a posypeme kokosem. Pečeme při středně vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut.

Sunday, January 21, 2007

Teplý bílkový dezert

Potřeby:
--------------
2 bílky
100 g ořechů
50 g čokolády
(na vaření)
50 g práškového cukru
kompotované ovoce

Postup:
---------------
Do ohnivzdorné misky naklademe kompot a zalijeme roztavenou čokoládou. Do tuha ušleháme sníh a vmícháme do něj strouhané ořechy a cukr.
Navršíme na ovoce a dáme do trouby lehce začervenat.

Saturday, January 20, 2007

Bábovka z cukety

Potřeby:
---------------
2 cukety
3 vejce
4 dl moučkového cukru
2 dl oleje
lžička jedlé sody
lžička skořice
hrst sušených švestek
2 dl sekaných ořechů
6 dl polohrubé mouky
vanilkový cukr
prášek do pečiva
lžíce kakaa
čokoláda na vaření

Postup:
----------------
Cukety jemně nastrouháme, švestky nakrájíme na malé kostičky, smícháme s ostatními přísadami, vlijeme do vymazaných a vysypaných bábovkových forem a upečeme. Nakonec polejeme čokoládou a necháme ztuhnout.

Thursday, January 18, 2007

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECHU S OVOCEM

Potřebujeme: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, špetku soli, kůru a šťávu z 1 citronu, 6 vajec, 2 kg jablek, 150 g zakysané smetany, lžičku solamylu, 1/2 lžičky skořice, 150 g cukru, 3 lžíce mléka, lžíci medu, 175 g mandlových lupínků, po 50 g oranžátu a citronátu, 75 g sultánek, kandované třešně.
Zpracujeme mouku, moučkový cukr, 150 g másla, sůl, citrónovou kůru a 3 vejce. Těsto zabalíme do fólie a chladíme jednu hodinu. Do oloupaných jablek uděláme zářezy a zakapeme je citronem. Rozšleháme vejce, smetanu, solamyl, skořici a 50 g cukru. Troubu předehřejeme na 175°C. Mléko, med, mandle, máslo a cukr vaříme 2 minuty. Přimícháme oranžát a citronát nakrájený na kostičky, sultánky a kandované třešně. Těsto vyválíme na vymazaném plechu, utvoříme okraje, poskládáme jablka, zalijeme je vaječnou směsí, přidáme mandlovou směs a pečeme asi 40 minut.

Tuesday, January 16, 2007

Išlské dortíčky

21 dkg hladké mouky
2 dkg kakaa
7 dkg cukru
1 vanilka
citronová kůra
špetka skořice
14 dkg másla

Nádivka:

10 dkg cukru
2 žloutky
10 dkg strouhaných mandlí nebo ořechů
zavařenina
trocha rumu


Nahoře poléváme čokoládovou polevou, zdobíme kouskem ořechu nebo mandle.

(nádivka stačí na dvojitou dávku)

Labels:

Sunday, January 14, 2007

Barevný koláč

INGREDIENCE
300 g moučkového cukru, 300 g másla nebo Hery, 1 vanilkový cukr, 5 vajec, 1 kysaná smetana, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, vanilkový, kakaový a malinový pudinkový prášek na obarvení těsta, tuk a mouka na pekáč
Poleva: 300 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2-3 lžíce rumu, citronová šťáva
POSTUP PŘÍPRAVY
Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny, postupně přidáváme vejce (jedno po druhém) a třeme, poté přidáme kysanou smetanu a nakonec polohrubou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na tři díly a obarvíme je pudinkovými prášky (vanilkový, kakový a malinový). Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou mokou, těsto střídavě dáváme lžící na pekáč a upečeme. Vychladlý moučník můžeme polít polevou. Cukr, vodu, rum a citronovou šťávu utřeme na hladkou kaši a nalijeme na vychladlý moučník.

Labels:

Saturday, January 13, 2007

Banánové překvapení

INGREDIENCE
6 banánů, 400 g vanilkové zmrzliny, 40 g másla, 50 g moučkového cukru, 4 lžíce rumu, citronová kůra

POSTUP PŘÍPRAVY
Oloupané banány, nakrájené na dlouhé proužky, vložíme do mělké zapékací misky a posypeme trochou cukru. Změklé máslo utřeme do pěny se zbývajícím cukrem, přidáme špetku jemně nastrouhané kůry z dobře omytého cironu, po částech rum a tuto hmotu navršíme na banány. Banány pečeme v mírně vyhřáté troubě, až změknou. Pak je z trouby vyjmeme, přeložíme na talíř a podložíme zmrzlinou.

Doba přípravy: 20 min.

Friday, January 12, 2007

Hraběnčin štrůdl

200 g Hery
4 vejce
200 g moučkového cukru
450 g polohrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
jablka
vlašské ořechy
rozinky
skořice
cukr krupice


Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílku si připravíme sníh. Žloutky, Heru a moučkový cukr utřeme. Přidáme mouku a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Část těsta (do hrsti) oddělíme, uděláme kouli a dáme do chladu ztuhnout. Zbylé těsto rozprostřeme na plech, posypeme nastrouhanými jablky,ořechy, rozinkami, skořicí a krupicovým cukrem. Potřeme sněhem a na to nastrouháme ztuhlé těsto.

Tuesday, January 09, 2007

Aspik z Moravanky

1 Moravanka
2 masoxy
5 dkg želatiny
20 dkg salámu
1 majolka
2 vařená vejce


Nálev z Moravanky slijeme do kastrůlku, přidáme masox a želatinu a vše svaříme (až se želatina rozpustí).
Toto nalijeme do misky, kde máme nakrájenou zeleninu, vejce, salám a majolku. Vše zamícháme a nalijeme do formy, vypláchnuté studenou vodou a necháme ztuhnout.

Sunday, January 07, 2007

Zapečená jablka v tvarohu

200g polohrubé mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 kostičky droždí(20g), 1/2 dl mléka, špetka soli,
250g měkkého tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce cukru, strouhaná citronová kůra, několik malých jablíček, marmeláda, strouhané ořechy,
skořice, rozinky a cukr, tuk na pekáček, máslo.
Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít droždí, vlijeme ho do mouky se špetkou soli, přidáme cukr, máslo, olej a vejce a v míse dobře promícháme. Dáme na teplo vykynout. Mezitím utřeme tvaroh s cukrem a vejci, jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a
do vzniklého otvoru lžičkou vložíme marmeládu smíchanou s mletými ořechy, skořicí, rozinkami a s cukrem. Vykynuté těsto rozložíme
do vymaštěného pekáčku, potřeme ochuceným tvarohem a navrch klademe jablka s marmeládou. Na marmeládu dáme plátek másla.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Saturday, January 06, 2007

Nedělní dortík

4 větší vejce, 250g cukru, 4 lžíce oleje, 250g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, strouhaná citronová kůra, 5 lžic horké vody.
Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový cukr, 1 kakaový pudink, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa nebo žebro čokolády, 1 máslo,
5 lžic moučkového cukru, podle chuti mleté oříšky, kokos, nasekaný ananas, rum.
Žloutky šleháme s cukrem, olejem a vodou, přidáme mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme a těsto zlehčíme hustým
sněhem ušlehaným z bílků. Vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme.
Dort necháme vychladnout na mřížce. Mezitím si připravíme krém. Mléko smícháme s cukrem, pudinkem a moukou, přidáme kakao
nebo čokoládu a zahříváme za stálého míchání k varu. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně zašleháváme vlažnou kaši.
Do krému přidáme mleté oříšky, kokos, ananas. Dort rozkrojíme a naplníme krémem.

Labels:

Friday, January 05, 2007

Jablkový perník

500g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 lžička sody nebo prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 velké vejce, 250g moučkového cukru,
3 dl mléka, 250g nastrouhaných jablek, 5 lžic oleje, rumová poleva, čokoláda na vaření.
Příprava polevy: 250g moučkového cukru, 1 bílek a 3 lžičky rumu třeme asi 20 minut, až je poleva hladká a lesklá.
Mouku smícháme s práškem do perníku, sodou, kakaem a cukrem, zaděláme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a olej,
vmícháme nastrouhaná jablka (jsou-li příliš mokrá, vymačkáme je), vše společně prošleháme a vlijeme do vymaštěného a strouhankou
vysypaného pekáčku. Pečeme v nižší vrstvě, aby se perník dobře propekl. Troubu příliš nerozpalujeme, aby perník nebyl shora
připečený a uvnitř nedopečený. Dozlatova upečený perník vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Pak jej přelijeme polevou a ozdobíme čokoládovými mřížkami.

Thursday, January 04, 2007

Bábovka

1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 3 hrnky hladké mouky, 3 vejce, 1/2 prášku do pečiva, vanilka, 1 hrnek mléka.
Zamíchat a dát péci.

Černobílé pečivo
150g másla, 100g cukru, 2 žloutky, citrónová kůra, 250g hladké mouky, 2 lžíce kakaa.
Vypracujeme linecké těsto. Polovinu obarvíme kakaem a necháme nejméně hodinu v chladu. Z těsta formujeme nebo vykrajujeme
různé tvary, přičemž kombinujeme světlé těsto s tmavým. Těsta spojujeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na suchém plechu asi 10 až 12 minut.

Monday, January 01, 2007

Bochánky

500g polohrubé mouky, 180g tuku, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 1/4 l mléka, 40g droždí, špetka soli,
1/2 lžičky citronové kůry, 50g rozinek, 50g mandlí.
Do mísy nasypeme mouku a cukr, uděláme u okraje místo, kam nalijeme vlažné mléko - do něj rozdrobíme droždí. Necháme droždí vzejít,
přidáme rozteklý vlažný tuk, rozinky, část spařených oloupaných a nasekaných mandlí, žloutky, sůl, kůru a vypracujeme vláčné
těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme malé bochánky, které ze stran nařízneme, necháme na plechu ještě
krátce vykynout, potřeme vajíčkem, posypeme zbývajícími mandlemi a skořicovým cukrem a dáme do vyhřáté trouby upéct.