Tuesday, February 27, 2007

Rebarborový koláč

Potřeby:
--------------
400 g polohrubé mouky
75 g cukru
75 g tuku
30 g droždí
1 vejce
1/4 litru mléka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání pekáče
sůl

Náplň:
500 g rebarbory
100 krystalového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
rozinky

Drobenka:
50 g hrubé mouky
100 g moučkového cukru
60 g másla

Postup:
----------------
Připravíme kynuté těsto a vylejeme ho do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče.
Na povrch nalijeme vychladlou rebarborovou náplň s rozinkami. Posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Labels:

Kuřátka z dětských piškotů

Potřeby:
---------------
dětské piškoty
hustší marmeláda
tvrdé kompotované jablko
nebo sušená meruňka
kousek čokolády

Postup:
---------------
Piškoty plochou stranou slepíme k sobě pomocí marmelády, nahoru vložíme hřebínek vykrojený z meruňkového plátku, který jsme předem zvlhčili sladkou vodou.
Stejně tak vložíme zobáček a roztavenou čokoládou nakreslíme oči.

Labels:

Sunday, February 25, 2007

Palačinky

1 acidofilní mléko nebo bifis
250 g polohrubé mouky
2 vejce
1 lžička cukru
½ lžičky jedlé sody



Vše rozmixujeme a těsto lijeme na pánev a smažíme z obou stran. Sypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem nebo potíráme zavařeninou. Svinuté zdobíme šlehačkou.

Ořechové dortíčky

250 g Hery
140 g moučkového cukru
160 g mletých ořechů
2 lžíce kakaa
350 g hladké mouky
1 vejce
vanilkový krém
čokoláda
mandle nebo ořechová jádra


Z Hery, cukru, mletých ořechů, kakaa, mouky a vejce vypracujeme těsto a na pomoučeném vále je vyválíme. Z placky tvořítkem vykrájíme dortíčky a upečeme je v dobře vyhřáté troubě. Po vychladnutí plníme vanilkovým krémem, spojíme a povrch máčíme v čokoládě. Ozdobíme mandlí nebo ořechem.

Labels:

Wednesday, February 21, 2007

Kokosové tyčinky

600 g hladké mouky
200 g strouhaného kokosu
300 g rostlinného tuku
300 g moučkového cukru
3 vejce
sáček vanilkového cukru
citronovou kůru
prášek do pečiva
rybízová marmeláda
čokoláda


Na vále zpracujeme v tuhé těsto mouku, kokos, rostlinný tuk, moučkový cukr, vejce, vanilkový cukr, ½ sáčku prášku do pečiva a strouhanou citronovou kůru. Těsto vytlačujeme přes tvořítko, připevněné na masovém strojku, pak nakrájíme na tyčinky. Pečeme v horké troubě, po vychladnutí slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.

Monday, February 19, 2007

Kokosové tlapky

160 g hladké mouky
60 g strouhaného kokosu
50g moučkového cukru
120 g změklého másla
1 lžíce tekutého medu


Na vál prosijeme mouku, přidáme kokos, cukr, máslo a za pomoci medu zaděláme těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Pak z něj vyválíme váleček, odkrajujeme úměrné kousky, lehce je obalíme v mouce a vtlačíme do vymazaných formiček tlapek. Pečeme v troubě a hotové ihned vyklápíme. Lehce je cukrujeme teprve při podávání.

Koblihy

500 g hrubé mouky
4 žloutky
50 g práškového cukru
50 g tuku
20 g droždí
1 lžíce rumu
1/8 l mléka
tuk na osmažení
sůl


Z droždí, cukru, trochy mléka a mouky připravíme kvásek, který necháme dobře vykynout. Mezi tím utřeme tuk s cukrem, postupně přidáváme žloutky a utřeme do pěny. Pak přidáme rum, sůl, vykynutý kvásek a mouku. Vypracujeme těsto a necháme je na teplém místě vykynout.
Těsto rozválíme na plát na prst silný, formičkou vykrajujeme kolečka, do středu jednoho dáme džem a druhým kolečkem přikryjeme a okraje stiskneme. Koblihy necháme ještě chvíli kynout, každou obrátíme a necháme kynout z druhé strany.
Vkládáme do rozpáleného tuku opět obráceně, původní stranou nahoru. Na chvíli zakryjeme pokličkou, pokud se osmaží do červena, obrátíme a bez pokličky dosmažíme. Koblihy dáme na síto, necháme okapat přebytečný tuk a pocukrujeme.

Labels:

Sunday, February 18, 2007

JABLKA V SIRUPU Z ČERVENÉHO VÍNA

Potřebujeme: 12 malých jablek, 750 ml suchého červeného vína, 100 g cukru, 2 kousky skořice, hřebíček, 2 cl calvadosu (případně brandy, koňaku nebo jablečné pálenky). Jablka oloupeme, ale stopky jim ponecháme, a dáme do velkého kastrolu. Za občasného míchání vaříme víno, cukr, skořici, hřebíček a pálenku, dokud se cukr nerozpustí. Pak vše přelijeme do kastrolu s jablky a přikryté vaříme na velmi mírném ohni asi 15 min. Jablka vyjmeme a narovnáme do mísy. Vývar vaříme bez pokličky při vysoké teplotě, dokud se nesvaří na lehký sirup. Ještě horký sirup nalijeme na jablka a vše necháme vychladnout. Přitom jablka dvakrát obrátíme

Labels:

Friday, February 16, 2007

TVAROHOVÝ KOLÁČ S RUMOVÝMI ROZINKAMI

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 100 g moučkového cukru, žloutek, špetku soli, 250 g tvarohu, 120 g cukru, balíček vanilkového pudinku, strouhanou kůru z 1 citronu, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 600 g jablek, 30 g rumových rozinek, 1/2 lžičky skořice, 3 lžíce meruňkové zavařeniny, 20 g opražených mandlových lupínků. Z mouky, másla, moučkového cukru, vejce a soli rychle vypracujeme těsto a zabalené do fólie chladíme hodinu. Těstem vyložíme zavírací formu průměru 24 cm. Na náplň utřeme tvaroh, 100 g cukru, pudink v prášku, citrónovou kůru a vejce. Vmícháme šlehanou smetanu, hmotu naplníme do formy. Jablka oloupeme, na- krájíme na dílky a vykrojíme jadřince. Dílky jablek poskládáme na tvarohovou hmotu a posypeme rozinkami a zbývajícím cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme asi 70 minut při 190°C. Vychladlý koláč uvolníme z formy, okraje potřeme rozetřenou a rozehřátou meruňkovou zavařeninou a přitiskneme mandlové lupínky.

Labels:

Wednesday, February 14, 2007

JABLEČNÝ KOLÁČ S PĚNOVÝM ČEPCEM

Potřebujeme: 150 g másla, 300 g cukru, 3 žloutky, 1-2 lžíce mléka, 200 g hladké mouky, 2 lžíce solamylu, lžičku kypřícího prášku, 6 bílků, strouhanku, 40 g rozinek a 30 g korintek namočených ve 2 cl rumu, 1 kg jablek, šťávu a kůru z 1 citronu, 1/2 lžičky skořice, špetku mletého hřebíčku, mandlové lupínky. Máslo a 100 g cukru utřeme do pěny, zatřeme žloutky a mléko, přidáme mouku, solamyl a kypřící prášek, přimícháme sníh ze 3 bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 cm. Jablka nakrájíme na kostičky, promícháme s rozinkami, korintkami, kořením, 50 g cukru, citrónovou šťávou a kůrou, naneseme na těsto a pečeme 40 minut při 190°C. Z bílků ušleháme sníh a postupně zašleháme 150 g cukru. Sníh naneseme na koláč a pečeme dalších 15 minut. Nakonec posypeme mandlovými lupínky.

Labels:

Tuesday, February 13, 2007

KYNUTÝ KOLÁČ S KOKOSOVOU ŽMOLENKOU

Potřebujeme: 125 ml mléka, 175 g másla, 1/2 kostky droždí, 350 g hladké mouky, špetku soli, 85 g cukru, balíček vanilkového cukru, vejce, lžičku strouhané citrónové kůry, 250 g kompotovaných meruněk, 2 lžíce citrónové šťávy, lžíci pomerančového likéru, lžíci solamylu, 750 g nakyslých jablek, 50 g strouhaného kokosu.

V rozehřátém mléce rozpustíme lžíci másla a droždí, přimícháme 250 g mouky, sůl, lžíci cukru, vanilkový cukr, vejce a citrónovou kůru. Vypracujeme těsto a dáme ho vykynout. Okapané meruňky rozmixujeme, přimícháme po lžíci citrónové šťávy, likéru a solamylu. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a zakapeme lžící citrónové šťávy. Z mouky, másla, cukru a kokosu vypracujeme žmolenku. Ze dvou kousků těsta spleteme šňůrku. Zbývající těsto zatlačíme do vymazané formy a ze šňůrky utvoříme okraj. Naplníme rozmixovanými meruňkami a obložíme jablky. Posypeme žmolenkou a pečeme asi 40 minut při 175°C.

Labels:

Monday, February 12, 2007

JABLEČNÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

potřebujeme: 100 g másla a cukru, vejce, 150 g mletých mandlí a hladké mouky, 600 g jablek, 1/2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce rumu, 20 g rozinek, 30 g piškotové strouhanky, žloutek.

Máslo utřeme do pěny, postupně zatřeme cukr, vejce, přimícháme mouku a mandle, zabalíme do fólie a chladíme 30 min. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky, zakapeme citr. šťávou a rumem a přimícháme rozinky. Vymažeme formu o průměru 24 cm, z těsta vyválíme plát a polovinou vyložíme formu. Posypeme strouhankou, naplníme jablky, přiložíme zbývající těsto, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem. Ze zbytků těsta utvoříme mřížku, potřeme žloutkem a pečeme 40 min. při 200°C.

Labels:

Saturday, February 10, 2007

Lívance s jablky

Suroviny

Postup

2 vejce

300 ml.mléka

sůl

25 g. droždí

200 g.hladké mouky

4 ks.jablka

skořice mletá

100 g.mandlové plátky

moučkový cukr

citrónová kůra

Z droždí, trochy cukru, hl. moky a mléka připravíme řídké těstíčko-kvásek, který necháme na teple vykynout. Smícháme zbylé mléko, mouku, vejce a přidáme vykynutý kvásek. Těsto řádně vymícháme a necháme vykynout, potom do něj v mícháme nahrubo nastrouháme 2 jablka, přidáme skořice, mandle a citrónovou kůru.

Smažíme lívanečky, které teplé obalujeme v moučkovém cukru se skořicí.

Lívance zdobíme vykrájenými a povařenými jablky v karamelu a víně.

Thursday, February 08, 2007

KŘEHKÝ JABLEČNÝ ZÁVIN S OŘÍŠKY

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 125 g rostlinného tuku, 2 lžíce zakysané smetany, lžíci ovocného octa, 375 g jablek, lžíci citrónové šťávy, 60 g jader lískových oříšků, 50 g piniových oříšků, 50 g rozinek, 40 g moučkového cukru, lžíci skořice, vejce.

Z mouky, tuku, smetany a octa vypracujeme těsto a zabalené do fólie chladíme 30 min. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, zakapeme citr. šťávou a promícháme s oříšky, rozinkami, moučkovým cukrem a skořicí. Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme tenké pláty, na každý naneseme polovinu náplně, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, sbalíme, přeneseme na plech vyloženy papírem na pečení, potřeme vejci a pečeme 40 min. při 175°C.

Monday, February 05, 2007

Chalupnické tyčinky

Potřeby:

100 g brambor
100 g mouky
100 g tvarohu
50 g másla
sůl
kmín
sezamové semínko
1 vejce

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme a prolisujeme nebo jemně nastrouháme. Smícháme s rozetřeným tvarohem, se solí a smoukou. Přidáme máslo a vypracujeme těsto.
Rozválíme ho na placku o síle přibližně 1 cm a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a a sezamovým semínkem. Pečeme dorůžova.

Labels:

Sunday, February 04, 2007

Chrousti

Potřeby:
---------------
4 bílky
250 g hrubého krystalu
150 g mletých ořechů
40 g rozinek
30 g kakaa

Postup:
---------------
Bílky dotuha ušleháme, přidáme ostatní přísady, lehce promícháme a na plech klademe oválné kopečky.
Ozdobíme je polovinou loupané mandle nebo lískového oříšku a sušíme v mírné troubě.

Thursday, February 01, 2007

Domácí čokoláda

Potřeby:
---------------
50 g kakaa
250 g cukru-moučky
250 g tuku Ceres
1 vanilkový cukr
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce škrobové moučky

Postup:
---------------
V pánvi rozpustíme tuk. Všechny ingredience smícháme na papíru, dáme do cedníku a pomalu přesíváme do rozpuštěného tuku.
Potom směs odstavíme z plotny a necháme chvíli ztuhnout a přidáme 1 polévkovou lžíci rumu.
Směsí pak naplníme formičky a necháme v chladu ztuhnout.