Saturday, March 31, 2007

bábovka

Třená bábovka
25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva.
Bábovka
20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1/4 l mléka, citr. kůra.
Bábovka z oleje
25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru, 10 dkg oleje, 10 dkg vody, 3 žloutky, vanilka, citr. kůra, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků (vymazat + vysypat).
Bábovka DIA
4 dkg Sorbitu, 10 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, 1 dkg kypřícího prášku, 16 dkg čerstvého mléka (1/4 l), 4 dkg lískových oříšků, 10 dkg rozinek, citr. kůra.
Máslo vyšleháme se Sorbitem, postupně zašleháme mléko a citrón. Zlehka zamísíme mouku s kypřícím práškem a strouhané lískové oříšky. Nakonec promísíme rozinky. Vzniklou hmotu vlijeme do bábovkové formy. Máslo na vymazání a mouku na vysypání formy vezmeme se shora uvedené dávky. Pečeme pozvolna při nižší teplotě.
Obsah kalorií: 2 017 cal, 175 g glycidů
Váha: 64 dkg

Labels:

Wednesday, March 28, 2007

ŠUNKOVÉ KORNOUTKY S BROSKVEMI

Potřebujeme: 6 tenkých plátků šunky, 100 g másla, 3 lučiny, sardelovou pastu, 2 velké tvrdé kompotované broskve, 12 pražených mandlí nebo 6 vlašských ořechů.
Máslo rozetřeme do pěny s lučinou a výrazně ochutíme sardelovou pastou. Plátky šunky rozkrojíme příčně na půlky, stočíme v kornoutky a sáčkem s ozdobnou trubičkou je naplníme připravenou pěnou. Z broskví odstraníme slupku a nakrájíme je na 12 podélných dílků a 12 malých kousků. Větší dílky broskví vsuneme do náplně kornoutků tak, aby konce vyčnívaly a kornoutky ozdobíme hvězdičkami ze zbylé náplně, kousky broskví a mandlemi nebo půlkami ořechů.

Monday, March 26, 2007

Jahodové nočky

Suroviny: Postup:
40 dkg čerstvých jahod
10 dkg cukru moučka
6 dkg strouhaných piškotů
1 šlehačka
čokoládová poleva Jahody rozmačkané s cukrem a smícháme se strouhanými piškoty. Propracujeme, uhladíme a lžící vykrajujeme nočky. Můžeme nechat zmrazit v ledničce. Dáme na talířek,ozdobíme šlehačkou, čokoládovou polevou a plátky jahod.

Labels:

Sunday, March 25, 2007

Jahodový štrúdl

Suroviny: Postup:
listové těsto
kokos
drcené piškoty
čerstvé jahody
čokoláda na vaření
rozinky
rum
vejce
šlehačka Listové těsto rozválíme, posypeme kokosem a drcenými piškoty a poklademe jahodami obalenými v čokoládě a kokosu. Přidáme několik rozinek naložených v rumu a posypeme drcenými piškoty. Zabalíme potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct. Vychladlé zdobíme šlehačkou a jahodou obalenou v čokoládě.

Labels:

Vaječné věnečky

Potřeby:
--------------
250 g mouky
150 g cukru
125 g tuku
3 vařené žloutky
1 celé syrové vejce
citronová kůra
1/2 prášku do pečiva
lžíce rumu

Postup:
---------------
Vyjmenované suroviny zpracujeme v hladké těsto. Toto rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka, vždy jedno s otvorem uprastřed a jedno plné.
Pečeme při střední teplotě. Vychladlé slepíme máslovým krémem s rumovou příchutí a poléváme rumovou polevou.
Příprava rumové polevy:
250 g moučkového cukru třeme s 3 lžícemi horké vody a lžící rumu tak dlouho, až vznikne bílá hladká porcelánově vypadající hmota.

Labels:

Saturday, March 24, 2007

Jablka v županu

Potřeby:
--------------
9 menších jablek
1 lístkové těsto
rybízová nebo
malinová marmeláda
1 vejce

Postup:
-------------
Jablka oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a naplníme je marmeládou. Těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru.
Tento rozdělíme rádlem na 9 čtverců. Připravená jablka vložíme na těsto, přehneme a přitiskneme k sobě a urovnáme na plech vypláchnutý studenou vodou.
Nakonec potřeme jablka v županu rozšlehaným vejcem a pečeme v silně předehřáté troubě dozlatova. Podáváme je ještě teplá a posypaná cukrem.

Labels:

Thursday, March 22, 2007

SLADKY COKOLADOVY SALAM

15 dkg mleteho cukru
2 cela vajicka
6 dkg cerneho kakaa
1 ztuzeny 100 % tuk Lukana
20 - 30 dkg piskotu (2 baliky)
balicek kandovaneho ovoce
posekane mandle, nebo orechy
trochu rumu

Postup:

Piskoty rozvalime valkem ale ne moc nadrobno.Cukr rozmichany se 2 vajickama pridame do piskotu.Rozehrejeme tuk a vychladly ho pomalu prikapavame do mise .Pridame tam ostatni veci a testo rukama vypracujeme a vytvarujeme takovou sisku.Tu pak zabalime do pergamenoveho papiru a dame ztuhnout do chladna.Ztuhle krajime na platky.Vypada to hezky, kdyz jsou tam videt bile kousky piskotu po rozkrojeni.

Labels:

Wednesday, March 21, 2007

Barevné hovězí maso

hovězí maso
olej
houby
kyselé okurky
kapie
vývar z masoxu


Připravíme si stejné množství masa a hub, okurek a kapie. Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Pak je nakrájíme na úzké proužky, osolíme, opepříme a prudce opečeme ze všech stran na oleji. Jakmile maso pustí šťávu, přidáme nasekané houby, na kostičky nakrájenou kyselou okurku a na proužky nakrájenou kapii. Podlijeme šálkem vývaru a dusíme doměkka.

Monday, March 19, 2007

VLOČKOVÉ KOPEČKY

(40 ks)
Potřebujeme: 50 g másla, 150 g ovesných vloček, 80 g medu, 50 g strouhaného kokosu, lžíci smetany, 50 g čokoládové polevy.
Máslo rozpustíme, opražíme na něm vločky, smícháme s kokosem, medem a smetanou a necháme vychladnout. Vytvoříme kopečky a asi po hodině ponoříme spodek kopečků do tekuté čokolády a ozdobíme špičku.

Labels:

Sunday, March 18, 2007

KOKOSOVÉ STROMEČKY

(70 ks)
Potřebujeme: 150 g mouky, 100 g strouhaného kokosu, dobře umytý citron, vejce, 100 g másla, 100 g cukru, mouku na podsypání, formičky stromečky. Na polevu: 150 g práškového cukru, dobře umytý citron, 100 g strouh. kokosu.
Nastrouháme citrónovou kůru, přidáme mouku, kokos, máslo, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 20 min. do chladu. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto podsypeme, vyválíme plát vysoký 3 mm, vykrájíme stromečky, dáme na plech, upečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 min., necháme na mřížce vychladnout. Potřeme cukrovou polevou (cukr, šťáva, strouhaná kůra) a posypeme kokosem.

Labels:

Friday, March 16, 2007

FLORENTÝNKY SE ZÁZVOREM

(40 ks)
Potřebujeme: 30 g nakládaného zázvorového kořene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínků.
Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostičky. Na středním ohni svaříme za stálého míchání máslo, cukr a med. Přimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaříme za stálého míchání 3-5 min. Dvěma lžícemi hmotu odebíráme a kopečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut v troubě předehřáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle přání můžeme spodní stranu potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Wednesday, March 14, 2007

PÍSKOVÉ KOLÁČKY

(50 ks)
Potřebujeme: 250 g másla, 200 g cukru, balíček vanilkového cukru, 400 g polohrubé mouky, lžičku kypřícího prášku.
Máslo rozpustíme, až je zlatavé; pak je necháme vychladnout. Ještě tekuté máslo ušleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přimícháme mouku a kypřící prášek a vypracujeme těsto. Utvoříme z něj bochánek, zabalíme do fólie a hodinu chladíme. Z těsta vyválíme váleček o průměru 3 cm a nakrájíme ho na plátky silné 5 mm. Koláčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 12-15 min. v troubě předehřáté na 175°C. Okraje ještě horkých koláčků obalíme v cukru.

Labels: ,

Tuesday, March 13, 2007

MEDOVÉ KOSTKY

(45 ks)
Potřebujeme: 500 g medu, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 100 g citronátu, 3 vejce, 250 g cukru, 1 kg hladké mouky, 10 g amonia (cukrářské droždí), 300 g čokoládové polevy.
Med rozpustíme na velmi mírném ohni, přimícháme skořici, hřebíček a najemno nasekaný citronát. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, až vznikne hustý krém. Přimícháme mouku s amoniem, medový krém a těsto dobře propracujeme. Z těsta vyválíme přímo na plechu vyloženém papírem na pečení plát a ponecháme asi hodinu v klidu. Perník dáme na střední lištu trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20-25 min. Pak jej překlopíme na kuchyňskou mřížku, po vychladnutí nakrájíme na kostky a potřeme polevou.

Labels:

Monday, March 12, 2007

STŘÍKANÉ PEČIVO

(65 ks)
Potřebujeme: 1 vanilkový lusk, 175 g másla, 125 g cukru, špetku soli, 125 g polohrubé mouky, 60 g mletých mandlí, 50 g na kostičky nakrájeného oranžátu či kandovaných třešní, 200 g čokolády.
Lusk podélně rozkrojíme a dřeň z něj vyškrábeme. Máslo ušleháme do pěny, zašleháme do něj cukr, sůl a dřeň. Šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Na krém prosijeme mouku, přidáme mandle a promícháme. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hvězdicovou trubičkou. Plech vyložíme papírem na pečení, stříkáme na něj různé tvary, ozdobíme oranžátem nebo kandovanou třešní a pečeme 15 min. v předehřáté troubě při 180°C. Cukroví dáme vychladnout a dle libosti namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

Labels:

Sunday, March 11, 2007

MAKRONKY V ČOKOLÁDĚ

(25 ks)
Potřebujeme: 100 g dobře vychlazené kávové čokolády, 4 bílky, špetku soli, 200 g cukru a mletých oříšků, 1-2 lžíce kakaa, 50-100 g moučkového cukru, 150 g čokoládové polevy.
Zvolna rozšleháme bílky a sůl, rychle vyšleháme pevný sníh a postupně přidáváme cukr. Opatrně vmícháme najemno nastrouhanou čokoládu, oříšky a kakao, hmotu naplníme do cukrářského sáčku s velkou hvězdicovou trubičkou. Plech vyložíme papírem na pečení, vysypeme moučkovým cukrem, nastříkáme na něj pusinky a pečeme v předehřáté troubě při 160°C 15-20 minut. Makronky jsou upečené, když jdou snadno sejmout. Dáme vychladnout a polovinu namočíme do rozpuštěné polevy.

Labels:

STŘAPATÉ KOLÁČKY

Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, strouhaných vlašských ořechů a másla, vejce, prášek do pečiva, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 100 g rybízové marmelády, 100 g strouhané čokolády.
Mouku, trochu prášku do pečiva a cukr prosijeme na vál, přidáme máslo, vejce, ořechy, vanilkový cukr a vypracujeme těsto, které dáme na hodinu do ledničky. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát vykrájíme kolečka a pečeme 15 min. při 180°C. Necháme vychladnout, slepujeme teplou, rozvařenou marmeládou. Slepené koláčky potřeme po obou stranách zbývající marmeládou a obalujeme ve strouhané čokoládě.

Labels:

Thursday, March 08, 2007

OŘECHOVÉ TROJHRÁNKY

Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru a másla, vejce, balíček vanilkového cukru, prášek do pečiva.
Náplň: 120 g másla a moučkového cukru, velkou odlivku rumu, balíček vanilkového cukru, 3 lžíce mléka, 280 g jemně usekaných vlašských ořechů, 80 g meruňkové marmelády, menší odlivku rumu, čokoládovou polevu.
Ze všech součástí vypracujeme těsto a dáme ho na 20 minut do ledničky. Marmeládu s rumem necháme přejít varem, rozmícháme a uložíme na teplém místě. Mléko, máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a rum krátce povaříme, přidáme ořechy, promícháme a necháme vychladnout. Těsto rozválíme na velikost plechu, plát položíme na papírem vyložený plech, potřeme marmeládou a potom ořechovou náplní. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170°C asi 25 minut. Necháme krátce prochladnout a rozkrájíme na trojúhelníčky. Po úplném vychladnutí ozdobíme pomocí papírového kornoutku čokoládovou polevou.

Labels:

Wednesday, March 07, 2007

KŘEHKÉ KYTIČKY

Potřebujeme: 210 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku do pečiva, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 125 g másla, 1 vejce, lžíci citrónové šťávy, tuk na vymazání plechu, zavařeninu na slepení.
Likérová poleva: 130 g moučkového cukru, lžíce horké vody a likéru, lžička rozehřátého tuku.
Příprava polevy: cukr, horkou vodu, likér a rozehřátý tuk umícháme dohusta a ihned použijeme.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijeme, přidáme pudinkové prášky, změklý tuk, vejce a citrónovou šťávu. Vypracujeme vláčné těsto, které odložíme na hodinu do chladna odpočinout. Z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrájíme kytičky nebo jiné tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlé kytičky slepíme zavařeninou a přelijeme likérovou polevou.

Labels:

Tuesday, March 06, 2007

KARAMELOVÁ PERNÍKOVÁ SRDÍČKA

Potřebujeme: 100 g kostkového cukru, 2,5 dl vody, 600 g hl. mouky, 1/2 balíčku prášku do perníku, 160 g moučkového cukru, balíček vanilinového cukru, 60 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, po lžíci citrónové a pomerančové šťávy, skořici, tlučený hřebíček, tuk na vymazání, vejce na potření, čokoládovou polevu.
Z cukru připravíme karamel, zalijeme vodou a povaříme. Mouku smíchanou s práškem do perníku prosijeme, přidáme moučkový a vanilinový cukr, rozehřátý tuk s medem, vejce, šťávy, koření, vypracujeme vláčné těsto, vyválíme plát 1 cm silný a formičkou vykrajujeme srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme dorůžova a vychladlé zdobíme polevou.

Labels:

OBALOVANÉ HVĚZDIČKY

Potřebujeme: 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špičku nože mleté skořice, hladkou mouku na posypání válu, tuk na potření plechu, moučkový a skořicový cukr na obalení hvězdiček.
Do mouky smíchané se skořicí nastrouháme ztužený tuk, přidáme smetanu, rychle vypracujeme těsto, necháme nejméně hodinu v chladničce odpočinout a poté z něj vyválíme plát silný 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme z plátu těsta hvězdičky, přeneseme je na plech slabě potřený tukem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Teplé hvězdičky obalíme ve směsi moučkového a skořicového cukru.

Labels:

Sunday, March 04, 2007

VOŇAVÁ KOLEČKA

Potřebujeme: 1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, lžíci sójové mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, mouku na vyválení těsta, čokoládu a oloupané mandle.
Mouku promícháme s cukrem, sójovou moukou, skořicí a hřebíčkem. Přidáme žloutek, změklé pokrájené máslo, vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu 30 min. odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka, ozdobíme vždy polovinou mandle, klademe na suchý plech a v horké troubě pečeme 10 až 12 minut. Po vychladnutí kolečka ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.

Labels:

Saturday, March 03, 2007

ROZINKOVÉ KOMETY

Potřebujeme: 1 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1/2 balíčku rozinek, 2-3 lžíce nastrouhaných ořechových jader, mouku na vyválení těsta, tuk na vymazání, zavařeninu, citrónová poleva, 1/2 tabulky čokolády.
Mouku promícháme s cukrem, ořechy a jemně pokrájenými rozinkami. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku, necháme hodinu odpočinout a vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme komety nebo jiné tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na tukem vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé komety spojíme zavařeninou, polijeme citrónovou polevou a ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.

Labels:

Thursday, March 01, 2007

Perníkové večky

Potřeby:
---------------
1 vejce
125 g cukru
75 g medu
1/2 prášku do pečiva
300 g mouky
3-4 lžíce mléka
rozinky
trochu jedlé sody
anýz

Postup:
----------------
Z přísad vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 3 díly.
Uděláme z nich malé večky, potřeme je vodou s medem a upečeme do růžova.
Vychladlé krájíme na šikmé řezy.

Labels:

Škvarkové placky

¾ kg hladké mouky
5 dkg droždí
½ l mléka
sůl
2-4 vejce
2 lžíce sádla
škvarky


To vše zpracujeme v těsto, vytvoříme placky a smažíme na sádle nebo oleji.

Labels: