Monday, July 30, 2007

B E Z I N K O V Ý S I R U P

25 květů černého bezu
2 l vody
3 kg cukru
5 dkg kys.citronové
!! dřevěnou vařečku !!
Květy očistíme opereme a necháme 24 hodin louhovat ve studené převařené vodě. Potom scedíme přidáme cukr a za stálého míchání dřevěnou vařečkou počkáme až se rozpustí, přidáme kys.citronovou a na špičku nože petolu a plnit do lahví.
Ředí se sodovkou na limonádu.

Labels:

Sunday, July 29, 2007

T V A R O H O V É K O B L I Ž K Y

250 g m.tvarohu
4 vejce
1 dl mléka
2 lžíce rumu
2 lžíce pol.mouky
prášek do pečiva
tuk na smažení
Utřeme tvaroh s vejci, mlékem, rumem a moukou smíchanou s práškem do pečiva a promícháme. Vykrajujeme lžící rovnou do tuku, smažíme po obou stranách.

Labels:

šuhajdy

Material:
1 Salko
1 Stužený tuk Cera
3 ks várovej čokolády

Krém:
1/8 masla
1 vanílkový cukor
1 PL kakaa
1 a 1/2 cl rumu malý štampelík

asi 80 papierových košíčkov

Postup:
Salko 2 hodiny variť pri otáčaní krabice, nechať vychladnúť.
Čokoládu rozlámať do stuženého tuku a rozpustiť na hladkú hmotu.
Krém - vymiešať na hladko maslo, van. cukor, kakao, Salko a rum.
Na spodok mištičku 1 mokka lyžicku čokolády , potom 1/2 KL krému a na vrch dať 1 plnú Kávovú lyžičku čokolády. Nechať dobre vychladnúť.
šuhajdy

Labels:

Thursday, July 26, 2007

Plnené keksy „Bébé“

2 bal. bielich a 2 bal. tmavých keksov „Bébé“
3 dcl mlieka
5 dkg prášku Zlatý klas
20 dkg masla
15 dkg práš. cukru
1 vanílkový cukor
5 dkg orechov
1 PL kakaa
1 PL rumu
1 žĺtok


Postup:
Mlieko s práškom Zlatý klas uvaríme na kašu a necháme vychladnúť. Do nej pridáme maslo, práš. a vanílkový cukor, žĺtok a trošku rumu. Dobre premiešame a rozdelíme na polovicu. Jednu necháme bielu a do druhej dáme pomleté orechy a kakao. Keksy plníme striedavo bielou a tmavou plnkou. Ukladáme na alobal do obdĺžnika. Zvyšok krému natrieme na okraje. Potom zabalíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. Krájame na 1 cm kúsky.

Labels:

Ananásová krém

Materiál:
1 konzerva ananásu
2 žĺtky
10 gr želatíny
14 dkg piškôt
7 gr kryšt. cukru
1/4 l šlahačky
1 PL práš. cukru
zaváranina višní
zopár opražených mandlí alebo orechov

Žĺtky s cukrom vyšlaháme, potom postavíme nad paru a šlaháme do zhustnutia. Želatínu dobre rozpustíme v teplej vode a pridáme do krému. Do vychladnutého krému pridáme vyšlahanú šlahačku ochutené práš. cukrom.
Piškoty namočíme do ananásoej štavy a ukladáme do sklenej misky nasledovne: naspodok kúsky ananásu, piškoty, krém atď. Povrch zdobíme ananásom, višňami a opraženými mandlami alebo orechami. Necháme stuhnúť.

Labels:

Tuesday, July 24, 2007

Smotanová torta

Materiál:
3 ks kyslej smotany
2 krabičky detských piškot
1 PL práš. cukru do každej smotany
1 PL kakaa do 2 kelímkov smotany
Rum a ovocie

Na spodok tortovej formy dáme piškoty namočené v rume a sirupovej vode, na ne poukladáme ovocie a potom dávame raz bielu smotanu a druhý raz tmavú. Striedame piškoty, ovocie smotanu. Necháme v chladničke stuhnúť do rána.

Labels:

Monday, July 23, 2007

studentska pecet

Materiál:
25 dkg stuženého tuku Cera
20 dkg práš. cukru
3 vajcia
3 PL kakaa
3 ks napolitaniek Tatranky, Horalky a i.
10 dkg posekaných orechov
1 vrecúško želé cukríkov
10 dkg hrozienok
možno dať aj iné sušené ovocie
Ceru s cukrom, vajcami a kakaom miešame vo vodnom kúpeli. Keď je masa hladká pridáme nadrobno posekané napolitanky, orechy, cukríky, vopred namočené hrozienka. Vymastíme srnčí chrbát maslom a natlačíme hmotu. Necháme stuhnúť a krájame na úhľadné kúsky. Môžeme posypať kokosom.

Friday, July 20, 2007

Pudingová roláda

Materiál:
25 dkg kryšt. cukru
1/4 l mlieka
2 balíčky BB pudingu
1 bielok

Plnka:
20 dkg masla
15 dkg práš. cukru
1 žĺtok
2 PL rumu
1 dcl silnej čiernej kávy
12 ks detských piškôt t.j. 3x4 rady
čokoládová poleva

Pudingový prášok zmiešame s bielkom. V suchej rajničke upálim cukor na karamel, po vychladnutí zmiešame s BB pudingom. Hmotu na pocukrovenej doske rozvalkáme do obdĺžnika, potrieme plnkou a ukladáme piškoty 3 kusy do jedného radu. Spolu 4 rady. Zvinieme do rolády polejeme čokoládou a po stuhnutí krájame na tenké pásy.

Labels:

Tuesday, July 17, 2007

Srnčí chrbát

Materiál:
25 dkg. masla
25 dkg práš. cukru
5 dkg kakaa
12 dkg orechov mletých
2 žĺtky
1 balíček detských piškot, rum a káva

Všetko rozpustíme pomaly ale nevaríme. Do formy dáme alobal a striedavo ukladáme naspodok masu, piškoty namočené v rume a káve. Na vrch dáme masu. Po stuhnutí vyklopíme a posypeme kokosovou múčkou alebo čokoládou.

Labels:

Sunday, July 15, 2007

TIRAMISU

Materiál:
Tvaroh Danone jemný – 30 dk alebo syrečky LUČINA
½ tegliku sladkej šľahačky
1 stužovač šlahačky
3 celé vajcia
1 bal. Vanílkového cukru
2 a ½ PL kryštálového cukru
½ dcl kávy Nesca
1 balíček oválnych piškot
1 dcl Mandlového likéru – AMARETY

Postup:
3 žĺtky vyšľahať s kryšt. cukrom, postupne pridávať tvaroh + vanílku
zvlášť vyšlahať šlahačku + stužovač šlahačky
vyšlahať bielka a potom spolu jemne zmiešať s krémom
Na spodok nádoby 30x20 uložíme piškoty, polejeme kávou a likérom, potrieme krémom a potom opakujeme piškoty a krém na vrch. Dáme stuhnuť do chladničky a posypme horkým kakaom alebo čokoládovou ryžou.

Labels:

Piškot od Anežky

Upečeme piškot a potřeme náplní.
Nebo náplň dáváme na piškoty a prokládáme.

Náplň: 2 lžíce želatiny namočit do mléka.

Rozmočenou želatinu rozmixovat a s 1 sklenkou studeného mléka a s 1 sklenkou teplého mléka. Přidáme 2 tvarohy, 1 sklenku moučkového cukru, 1/8 kg másla a 1 celé vejce.

Náplň nalijeme na piškot, poklademe ovocem, poslední vrstvu obarvit kakaem a nechat ztuhnout.

Labels:

Friday, July 13, 2007

Jablka v županu

Velká jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka a jadřince z nich vykrojíme spec. nožem. Kolečka jablek navlhčíme třešňovou nebo višňovou šťávou, popřípadně likérem, posypeme cukrem, namáčíme v hustším palačinkovém těstíčku a v rozpáleném sádle usmažíme do červena. Ještě teplé posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

Labels:

Thursday, July 12, 2007

Jablkovec

45 dkg polohrubé mouky
45 dkg strouhaných jablek
30 dkg cukru
3 vejce
3 lžíce kakaa
12 dkg rozpuštěného másla
2 prášky do pečiva
podle potřeby mléko (asi 1/8 litru)

V míse zamícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme v hodné vyhřáté troubě.

Poleva: 15 dkg cukru
4 dkg másla
1 lžíce kakaa
2 lžíce horké vody

Na upečenou buchtu nalijeme polevu a necháme zchladnout.

Labels:

Tuesday, July 10, 2007

Moravské koláče

1 kg polohrubé mouky
2 hrstě cukru¨
3 lžíce sádla
2 žloutky
10 dkg droždí
1 Heru
mléko, sůl

I. Heru propracujeme s trochou mouky
II. Mouku,sádlo, žloutky, droždí, mléko, sůl.

Labels:

Monday, July 09, 2007

Kefírové těsto na šátečky, trubičky

¼ kg másla
¼ kg hladké mouky selské
1 žloutek
4 lžíce kefíru

Zpracujeme těsto, necháme 2 hod. odležet, potom překládáním těsto zpracujeme, motáme na kovové trubičky a pečeme v hodně vyhřáté troubě.

Krém: 2 pudingy Amyl uvařit s 250 g krystalového cukru v ½ l mléka a chladit ve vodě až na
prst teplý. Postupně zašlehávat po kouscích 2 másla asi na 50 šátečků.

Friday, July 06, 2007

Koláčky

60 dkg polohrubé mouky
10 dkg droždí
4 žloutky
sůl
2 dcl oleje
¼ litru mléka

Udělá se kvásek (z trochu mléka, cukru, droždí a mouky). Pak se zadělá těsto a nechá ½ hodiny vykynout. Mezitím se 2x promíchá. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžičkou kousky, které naplníme tvarohem a zabalíme jako buchtičku. Navrch uděláme prstem důlek, do kterého dáme trochu marmelády a posypeme drobenkou. Okolo namažeme těsto rozmíchaným vajíčkem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Labels:

Tuesday, July 03, 2007

Koláčky Jana

15 dkg másla změklé
15 dkg sádla změklé
½ kg polohrubé mouky výběrové
2 celá vejce
8 lžic mléka
trochu soli
7 dkg droždí
2 lžíce cukru
citr. kůru

Udělat těsto, připravit náplň (z tvarohu, máku nebo marmelády).
Těsto rozválet na plát, nakrájet čtverečky nebo vykrájet kolečka, naplnit, zabalit, namáčet v rozšlehaném vejci a krystalovém cukru.

Klademe na vymaštěný plech, cípky dolů a pečeme ve vyhřáté troubě.

Nenechat kynout těsto, ani koláčky.

Labels:

Sunday, July 01, 2007

Tvarohové koláčky

1 kg hladké mouky výběr
½ l mléka
10 dkg droždí kvásek
8 káv. lžiček cukru
6 žloutků
3 dcl oleje vlažného
sůl

Těsto dobře prohněteme , uděláme bochánky. Plníme je tvarohovou nádivkou. Uprostřed uděláme důlek a dáme drobenku máslovou. Upečené koláče potíráme rozpuštěným máslem.

Drobenka: 12,5 dkg hrubé mouky
6,5 dkg másla
10 dkg pískového cukru
1 vanilkový cukr

Tvaroh: ½ kg tvarohu
2 žloutky
14 – 18 dkg cukru
1 vanilkový cukr

Labels: