Saturday, December 29, 2007

Anglická trifle

Upečeme jemné piškotové těsto ze 4 vajec, 16 dkg cukru a 11 dkg mouky, z čehož jest polovina pšeničné a polovina bramb. moučky Solamyl. Upečené těsto nakrájíme na plátky, které slepujeme po dvou pikantní zavařeninou a nakrájené na menší kousky rovnáme do skleněné misky. Místo jamu možno použíti zavařeného ovoce, jako meruňkového kompotu, který prostě po vrstvách s kousky piškotu urovnáme. Potom pokropíme vše rumem a zalijeme buď 4 lžicemi sladkého vína (jako Sherry) nebo syrupem z kompotu. Zatížíme a necháme do druhého dne státi, aby se piškoty rozmočily. Druhého dne posypeme vše asi 5 dkg strouhaných mandlí a zalijeme řídkým krémem, který uvaříme ve vodní lázni ze 3/8 l mléka, 2 žloutků, trochy cukru, vanilky a 1 lžičky bramborové moučky Solamyl. Krém ještě teplý nalijeme na piškoty, aby se lépe vsákl; pak vše necháme v chladu opět rozležeti. Před podáváním zdobíme nahoře oslazenou šlehanou smetanou ze 1/4 litru a zbylým ovocem nebo jamem.

Monday, December 17, 2007

Kokosové tyčinky

600 g hladké mouky
200 g strouhaného kokosu
300 g rostlinného tuku
300 g moučkového cukru
3 vejce
sáček vanilkového cukru
citronovou kůru
prášek do pečiva
rybízová marmeláda
čokoláda


Na vále zpracujeme v tuhé těsto mouku, kokos, rostlinný tuk, moučkový cukr, vejce, vanilkový cukr, ½ sáčku prášku do pečiva a strouhanou citronovou kůru. Těsto vytlačujeme přes tvořítko, připevněné na masovém strojku, pak nakrájíme na tyčinky. Pečeme v horké troubě, po vychladnutí slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.

Saturday, December 15, 2007

Kokosové tlapky

160 g hladké mouky
60 g strouhaného kokosu
50g moučkového cukru
120 g změklého másla
1 lžíce tekutého medu


Na vál prosijeme mouku, přidáme kokos, cukr, máslo a za pomoci medu zaděláme těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Pak z něj vyválíme váleček, odkrajujeme úměrné kousky, lehce je obalíme v mouce a vtlačíme do vymazaných formiček tlapek. Pečeme v troubě a hotové ihned vyklápíme. Lehce je cukrujeme teprve při podávání.

Saturday, December 08, 2007

RAJČATOVÝ SALÁT S MANDLEMI A BANÁNOVOU MARINÁDOU

Suroviny Postup
8 tvrdých rajčat
2 banány
1 bílý jogurt
nasekané opražené mandle
zázvor
mletý pepř ( mlýnek )
ponorný mixér Rajčata nakrájíme na kostičky, potom rozmixujeme v misce banány s jogurtem, přidáme pepř a zázvor – uděláme kaši, kterou nalijeme na rajčata, na závěr posypeme opraženými mandlemi a podáváme.

Labels:

Sunday, December 02, 2007

Grapefruitový pohár

Krvavé grapefruity dodají tomuto výbornému osvěžujícímu nápoji pěknou
barvu a přirozenou sladkost.
Doba přípravy: trvá
10-15 minut.
Obměna: Pro změnu chuti můžeme střídavě používat obyčejné sladké grapefruity.
Příprava: Před mixováním vymačkáme do mixéru všechnu šťávu
z odříznutých membrán.
Rady a nápady: Chcete-li grapefruitový pohár připravit snadno a rychle, použijte místo čerstvých grapefruitů neslazený grapefruitový kompot.
2 krvavé grapefruity
300 ml neslazeného grapefruitového
džusu, nejraději z krvavých
grapefruitů 150 ml vody
2 bílky
malé snítky máty na ozdobu
1. Grapefruity pečlivě zbavíme
kůry a bílé vrstvy pod ní.
2. Grapefruity rozkrájíme na díly
- ostrým nožem oddělujeme tenkou
vnitřní membránu od čisté
dužniny.
3. Dílky grapefruitu, grapefruito-
vý džus a vodu rozmixujeme.
4. Do směsi přidáme bílky a znovu mixujeme, až se utvoří pěna.
5. Nápoj nalijeme do sklenic. Bílkovou pěnu rovnoměrně
rozdělíme.
6. Ozdobíme snítkami máty a ihned podáváme.

Labels: ,