Friday, April 30, 2010

Dvoubarevný dort s tvarohem

1 balíček dětských piškotů
ovoce dle vlastního výběru
na ozdobení ušlehaná smetana


Krém: 1 hrnek vlažného mléka, 1 hrnek horkého mléka,3/4 hrnku krupicového cukru, 1/2 hrnku vody, 1 1/2 lžíce želatiny, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 2 kostky měkkého tvarohu, 1 balíček vanilka cukru


Želatinu namočíme do 1/2 hrnku studené vody. Tvaroh, změklé máslo, krupicový a vanilkový cukr a vlažné mléko rozmixujeme. Nakonec přidáme horké mléko, ve kterém jsme rozmíchali namočenou želatinu a ještě krátce mixujeme. Do dortové formy vypláchnuté studenou vodou nalijeme polovinu krému, poklademe piškoty, pokryjeme ovocem, zalijeme druhou polovinou krému, ve kterém jsme rozmíchali kakao a necháme v chladničce ztuhnout. Tvarohový dort před podáváním ozdobíme ovocem a ušlehanou smetanou.

Labels:

Thursday, April 29, 2010

Ořechová roláda

3/4 hrnku nastrouhaných ořechových jader
1/2 hrnku moučkového cukru
1 tabulka čokolády na vaření
1 bílek
podle chuti rum

Náplň: 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky změklého másla, 1 uvařený žloutek


K rozpuštěné čokoládě vmícháme cukr, ořechy, bílek a rum. Dobře promíchanou hmotu rozválíme na alobalu na obdélník silný 4-5 mm. Potřeme jej nápní utřenou z másla, cukru a uvařeného prolisovaného žloutku. Roládu svineme, necháme v chladu ztuhnout a nakrájíme na tenké plátky.

Labels:

Tuesday, April 27, 2010

Mrkvový závin s jablky

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
1 kostka tuku
mouka na vyválení těsta
2 lžíce rozehřátého tuku na potření závinu
tuk na vymazání plechu

Náplň: 6 větších jablek, 1 lžíce sorbitu, 2 lžíce nastrouhaného kokosu.

1 hrnek - čtvrtlitráček

Do mouky přidáme změklý pokrájený tuk, mrkev a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na poloviny a z každé vyválíme tenký plát. Pláty těsta poklademe oloupanými, nastrouhanými jablky, posypeme kokosem, sorbitem a svineme. Záviny přeneseme na tukem vymazaný plech a potřeme tukem. Upečeme je ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Labels: