Saturday, September 01, 2007

Koláč s Hrozinkami

(6-8 porcí)

Hrozinky dodávají tomuto mouční-
ku z těsta kypřeného užívací sodou
přirozenou sladkost. Podáváme jej
ke svačině.
Doba přípravy: trvá 15 minut,
pečení 35 minut.
Příprava abychom zjistili, zda
je moučník upečený, poklepeme na
něj prstem. Je-li hotový, zní při
poklepu dutě.
Obměna: Namísto bílé mouky
můžeme použít celozrnnou mouku.
Rady a nápady: Nemáte-li doma
kyselé mléko, můžete použít obyčejné
čerstvé mléko a přidat lžíci
přírodního jogurtu.
Mrazení: Koláč lze dobře
mrazit.

500 g hladké bílé mouky
lžička soli lžička užívací sody
lžička vinného kamene
(kyselý vinan draselný)
300 ml kyselého mléka
120 g hrozinek (sultánek)

1. Mouku spolu se solí, užívací sodou a vinným kamenem prosijeme
do misky.
2. Přidáme hrozinky a rychle je zamícháme do mouky. Uprostřed zároveň vytvoříme důlek.
3. Do důlku v mouce nalijeme mléko
a mícháme nožem s kulatou
špičkou, až vznikne pevné těsto -
nesmí však být příliš tuhé.
4. Těsto vyklopíme na pracovní plochu posypanou moukou a rychle hněteme, aby se suroviny dobře spojily.
5. Z těsta utvoříme kouli, mírně
ji zploštíme dlaní.
6. Placku položíme na vymaštěný
a moukou posypaný plech. Ostrým
nožem ji nařízneme křížem.
7. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 200 stupňů celsia po
dobu 25 minut.


8. Po 25 minutách koláč na plechu převrátíme a vrátíme ještě na
10 minut do trouby, aby se
dokonale vysušil.
9. Upečený koláč zabalíme do vlhké
utěrky a postavíme jej na
drátěnou podložku, aby zcela vychladl.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home