J E M N É K O B L I H Y
500 g pol.mouky
50 g cukru
50 g másla
4 žloutky
40 g droždí
1/4 l mléka
sůl
olej na smažení
Máslo utřeme s cukrem, pak přidáme postupně žloutky a třeme do pěny.Mezitím připravíme kvásek.Kváskem zaděláme připravenou žloutkovou pěnu,přidáme mouku mléko a vše zpracujeme obvyklým způsobem na hladké vláčné těsto, které necháme kynout asi 3/4 hodiny, vyklopíme na vál, rozválíme na placku ne příliš silnou. Na polovině těsta si vyznačíme kolečka, na jejich střed dáme zavařeninu, přikryjeme druhou polovinou placky a vykrájíme, okraje k sobě přitiskneme.Takto připravené koblihy položíme na pomoučenou utěrku a necháme kynout, potom otočíme a necháme kynout z druhé strany celkem asi 25 min. Koblihy se do rozpáleného tuku kladou původní vrchní stranou. Smaží se asi 3 minuty
potom se obrátí. Nesmí se smažit příliš rychle aby se dobře prosmažily a nezůstaly uvnitř syrové. Obracíme pouze lopatkou. Ze zbylého těsta můžeme utvořit šišky, osmažit a ozdobit jako vdolky.
50 g cukru
50 g másla
4 žloutky
40 g droždí
1/4 l mléka
sůl
olej na smažení
Máslo utřeme s cukrem, pak přidáme postupně žloutky a třeme do pěny.Mezitím připravíme kvásek.Kváskem zaděláme připravenou žloutkovou pěnu,přidáme mouku mléko a vše zpracujeme obvyklým způsobem na hladké vláčné těsto, které necháme kynout asi 3/4 hodiny, vyklopíme na vál, rozválíme na placku ne příliš silnou. Na polovině těsta si vyznačíme kolečka, na jejich střed dáme zavařeninu, přikryjeme druhou polovinou placky a vykrájíme, okraje k sobě přitiskneme.Takto připravené koblihy položíme na pomoučenou utěrku a necháme kynout, potom otočíme a necháme kynout z druhé strany celkem asi 25 min. Koblihy se do rozpáleného tuku kladou původní vrchní stranou. Smaží se asi 3 minuty
potom se obrátí. Nesmí se smažit příliš rychle aby se dobře prosmažily a nezůstaly uvnitř syrové. Obracíme pouze lopatkou. Ze zbylého těsta můžeme utvořit šišky, osmažit a ozdobit jako vdolky.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home