Friday, September 30, 2005

karamelový dort

korpus:
3 hodně velká vejce,
150 g pískového cukru,
100 g polohrubé mouky,
80 g maizeny
krém:
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 2 hodiny povařená ve vodě a zchladlá na pokojovou teplotu,
125 g másla,
125 g Stelly
čokoládová poleva (dobře se roztírá a po ztuhnutí se krásně leskne):
50 g čokolády na vaření,
1/4 kostky másla (kolem 60 g)

Na ozdobení trochu čokoládových hoblinek.

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků po přidání lžíce studené vody a špetky soli ušleháme měkký sníh. Postupně do něj za stálého šlehání přidáváme cukr a našleháme do husta. Pak opatrně a postupně zašleháme žloutky.
Mouku a maizenu přesijeme a postupně překládáním zapracujeme do našlehané hmoty. Vymažeme dortovou formu o průměru 22-24 cm, dno vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme asi 5 minut odpařit ve formě, pak korpus vyklopíme na mřížku, sloupneme papír a necháme úplně vychladnout.Máslo a Stellu (obojí pokojové teploty) našleháme ručním mixérem do pěny (tuk musí znatelně zvětšit svůj objem a zesvětlat) a postupně za stálého šlehání přidáváme asi 2/3 karamelu z kondenzovaného mléka. Korpus rozkrojíme na tři pláty, každý z nich nejprve potřeme trochou zbývajícího karamelu, poté krémem, sestavíme dort a nakonec natřeme i boky. Dobře uhladíme a necháme ztuhnout v lednici.
Máslo rozpustíme ve vhodné misce v mikrovlnné troubě (musí být tak horké, že pění). Přidáme najednou všechnu na čtverečky nalámanou čokoládu a rychle mícháme, aby se čokoláda rozpustila. Pomocí špachtle natřeme celý dort i boky dvěma vrstvami polevy (první vrstva rychle tuhne, takže není třeba před druhou vrstvou čekat). Ještě ne zcela ztuhlý vrch dortu posypeme hoblinkami a necháme v lednici aspoň 2 hodiny odpočinout.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home