Thursday, October 06, 2005

večerní koláč

500 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 100 g roslinného tuku, 25 g droždí, 2 žloutky, 50 g cukru, sůl, citrónová kůra.
Náplň I.: 1/4 kg tavrohu, 60 g cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, lžíce rozinek, citrónová kůra
Náplň II: švestková povidla, rum
Náplň III.:200 g máku, 80 g cukru, 1-2 dl mléka, vanilkový cukr
Náplň IV.: 150 g ořechů, 60 g cukru, vanilkový cukr, trocha strouhanky
Tvarohovou náplň jenom rozmícháme, makovou a ořechovou povaříme.
Do mísy rozdrobíme droždí, promícháme se lžící mouky, lžící cukru a několika lžícemi vlažného mléka na hladkou kašičku. Necháme asi 10 minut stát, aby vzešel kvásek. Potom přisypeme zbylou mouku, cukr, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a vlažným mlékem zaděláme polotuhé těsto. Dobře vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na pláty.
2 Na vymaštěný plech přeneseme první plát těsta, který potřeme ořechovou náplní. Zakryjeme dalším plátem těsta a potřeme švestkovými povidly. Opět přijde plát těsta, na který dáme makovou náplň. Zakryjeme posledním plátem a potřeme tavrohovou náplní. Nakonec můžeme ozdobit proužky těsta jako mřížkami. V předehřáté troubě upečeme.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home