Sunday, September 09, 2007

600 g hladké mouky
půl lžičky užívací sody
lžička směsi koření lžička strouhaného muškátového
oříšku
250 g másla
350 g obyčejných hrozinek
200 g hrozinek korintek 350 g hrozinek sultánek
120 g různé proslazené kůry
300 ml černého piva 3 vejce

1. Mouku, užívací sodu, koření a muškátový oříšek prosijeme
přes kovové síto do mísy.
2. Máslo rozkrájíme na kostičky a zapracujeme je prsty do mouky. Směs připomíná jemnou
strouhanku. 3. Do mouky s máslem přidáme
všechno ovoce a dobře
promícháme.
4. Uprostřed mouky utvoříme mělký důlek.
5. Pivo nalijeme do větší nádoby, přidáme vejce a šleháme, až
pění.
6. Pivo s vejci nalijeme do důlku v mouce s máslem a kořením.
7. Nožem s kulatou špičkou vmí-
cháme do tekutiny mouku, až
vznikne měkké, řidší těsto.
8. Dortovou formu o průměru
20 cm vymažeme tukem a vyloží-
me ji pergamenovým papírem.
9. Těsto nalijeme do formy a pe-
čeme ve středu trouby předehřáté
na 160 stupňů celsia 2 hodiny.
Pokud se nám zdá, že se moučník
peče příliš rychle, snížíme po hodině pečení teplotu na
140 stupňů celsia.
10. Zkusíme špejlí (párátkem), zda je těsto upečené. Špejle musí
po vpíchnutí zůstat čistá nesmí
se na ni lepit těsto. Moučník
vyklopíme na drátěnou podložku,

odstraníme z něj papír a necháme
zcela vychladnout. Před podá-
váním uložíme na 2-3 dny do
vzduchotěsné schránky.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home