Friday, October 07, 2005

pozor

Mlsání čokolády a výrobků z ní obvykle spojujeme s chvílemi relaxace a pohody. Jsme zvyklí dávat ji jako dárek či ocenění, děti ji často dostávají za odměnu. Velký vliv na její konzumaci má také reklama, která některé výrobky představuje jako prototyp zdravé svačiny, např. s poukazem na obsah mléka. Pokud takovou reklamu sledují děti, pak mnohdy vyžadují zařazení propagovaného výrobku do jídelníčků. Před zdravými potravinami dávají samozřejmě raději přednost čokoládě a odmítají ty, které jsou pro organismus užitečnější, ale nejsou zdaleka tak lákavé.Pravidelný příjem sladkostí vede časem nejen k nerovnováze v jídelníčku, ale k mnohem vážnějším zdravotním rizikům -v první řadě k nadváze. Snaha o zdravou životosprávu přitom neznamená vyloučit sladkosti z jídelníčku. Je jen třeba si je pečlivě vybírat, například podle glykemického indexu (GI). Platí, že čím je GI nižší, tím menší množství ho obvykle zkonzumujeme, protože vyvážená hladina cukru v krvi (glykémie) nevyvolá další chuť na sladké.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home