Friday, November 04, 2005

5 vajec, 200 g moučkového cukru, špetku soli, 4 lžíce mléka, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 200 g hrubé špaldové mouky, trochu prášku do pečiva
Žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a troškou soli umícháme do pěny. Rozředíme mlékem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně zapracujeme sníh z bílku. Pečeme pomalu v dortové formě (průměr 24 cm, dno potřeme olejem) cca 1/2 hodiny při teplotě 180°C. Upečený dort necháme vychladnout, rozkrojíme ho na 2 pláty se stejnou tloušťkou a jeden z nich potreme malinovým (jahodovým) „želé“ džemem.
1 balíček želatiny, 1/4 l červeného vína, 100 g cukru, 1 vanilka, šťáva z 1 citronu, 250 ml šlehačky 100 g čokolády, 50 g másla (ztuženého tuku) 250 ml šlehacky, 50 g čokoládyŽelatinu společně s vínem, cukrem, vanilkou a citrónovou šťávou ohříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí (nesmí se vařit !). Necháme vychladnout a když tekutina začne rosolovatět, opatrne přidáme silně vyšlehanou šlehačku. Natřený dortový plát položíme na vyčištěné dno formy a nasadíme boční okraj. Naplníme krémem, přikryjeme druhou částí korpusu a necháme ztuhnout v ledničce. Po vychlazení opatrně uvolníme okraj dortové formy.Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní koupeli a dobře promícháme. Šlehačku s čokoládou necháme projít varem, vychladíme a vyšleháme. Vrchní část a boky natřeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home