Sunday, September 09, 2007

Placičky pečené na ploténce

(4-6 porcí)

Placičky jsou přitažlivé tím, že
je můžeme jíst přímo z pánve, na níž
je připravujeme. U tradiční svačiny
se tak shromáždí celá rodina
i přizvaní přátelé.
Doba přípravy: trvá 15 minut,
pečení 4 minuty na jednu várku. Příprava: Je-li těsto příliš husté, přidejte trochu mléka, aby těsto stékalo z vařečky.
Mrazení: Placičky lze dobře zmrazit a znovu ohřát. Nejprve je
zabalíme do čistého ubrousku
a necháme je prohřát v teplé troubě.

100 g hladké mouky
špetka soli a kypřicího prášku
50 g másla nebo margarínu
120 g hrozinek (korintek) půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
1 vejce
100 ml mléka
1. Mouku smícháme se solí,
s kypřicím práškem, zapracujeme
do ní máslo, až směs připomíná
jemnou strouhanku.
2. Do směsi vmícháme hrozinky a muškátový oříšek, uprostřed vytvoříme důlek.
3. V misce ušleháme vidličkou
vejce s mlékem a nalijeme je do
důlku v mouce.
4. Vejce a mléko zamícháme vařeč-
kou do mouky. Začínáme míchat ve
středu misky, postupně zapraco-
váváme mouku až k okrajům.
Dostaneme hladkou, hustou kaši.
5. Pánev se silným dnem rozehřeje-
me na mírném žáru, vymastíme ji
trochou másla nebo oleje.


6. Z těsta tvoříme na horké pánvi lžící placičky. Pečeme je 2-3 minuty. Po této době budou mít
pevný povrch a zlatohnědou
spodní stranu.
7. Placičky obrátíme a pečeme je stejným způsobem i z druhé
strany.
8. Podáváme přímo z pánve se zavařeninou připravenou bez
cukru.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home