Tuesday, September 11, 2007

Ovocný chlebíček

(6-8 porcí)

Do těsta není třeba přidávat cukr
- vykyne díky přírodním cukrům
obsaženým v sušeném ovoci.
Doba přípravy: trvá přibližně
2 hodiny, pečení 40 minut. Obměna: Do chlebíčku můžeme
dát podle chuti jakékoli sušené
ovoce.
Mrazení: Moučník se dobře mrazí, můžeme jej tak uchovat až 2 měsíce.

500 g hladké mouky
půl lžičky skořice
půl lžičky muškátového oříšku
půl žičky soli
200 g hrozinek sultánek
200 g hrozinek korintek
60 g krájené proslazené kůry
nebo sušeného ovoce
sáček sušeného droždí
30 ml rostlinného oleje
300 ml vlažného mléka
1 velké vejce

1. Mouku, koření a sůl nasypeme
do mísy.
2. Vmícháme oba druhy hrozinek a kůru, dobře promícháme.
3. Posypeme droždím - vmícháme je přímo do suchých surovin.
4. Olej, mléko a vejce dáme do
větší nádobky a šleháme vidlič-
kou, až se vejce zcela rozmíchá.
Nalijeme do mouky a mícháme, až
je kašovité těsto pevné

a pružné.
5. Těsto vyklopíme na mírně po-
moučněný vál a hněteme je asi
10 minut.
6. Těsto vrátíme do mísy a při-
kryjeme je vlhkou utěrkou nebo
fólií. Necháme je asi hodinu na
teplém místě kynout. 7. Za tuto dobu těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
8. Těsto sklepneme, aby z něj
unikl vzduch, a znovu je vyklo-
píme na mírně pomoučněný vál.
9. Pokračujeme v hnětení ještě
asi 5 minut, potom těsto
rozdělíme na poloviny.
10. Každou polovinu vytvarujeme
tak, aby se vešla do vymazané
a moukou vysypané formy na
biskupský
objem.
11. Chlebíčky pečeme 30-40 minut uprostřed trouby předehřáté na
200 stupňů celsia. Po 20
minutách je z trouby vytáhneme
a povrch pomažeme trochou mléka.
12. Abychom vyzkoušeli, zda je chlebíček pečený, vyklopíme jej z formy a poklepeme na něj
prstem. Pokud zní dutě, je již
hotov.
13. Moučník podáváme teplý nebo
jej necháme vychladnout,
nakrájíme na plátky a namažeme
máslem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home