Wednesday, February 14, 2007

JABLEČNÝ KOLÁČ S PĚNOVÝM ČEPCEM

Potřebujeme: 150 g másla, 300 g cukru, 3 žloutky, 1-2 lžíce mléka, 200 g hladké mouky, 2 lžíce solamylu, lžičku kypřícího prášku, 6 bílků, strouhanku, 40 g rozinek a 30 g korintek namočených ve 2 cl rumu, 1 kg jablek, šťávu a kůru z 1 citronu, 1/2 lžičky skořice, špetku mletého hřebíčku, mandlové lupínky. Máslo a 100 g cukru utřeme do pěny, zatřeme žloutky a mléko, přidáme mouku, solamyl a kypřící prášek, přimícháme sníh ze 3 bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 cm. Jablka nakrájíme na kostičky, promícháme s rozinkami, korintkami, kořením, 50 g cukru, citrónovou šťávou a kůrou, naneseme na těsto a pečeme 40 minut při 190°C. Z bílků ušleháme sníh a postupně zašleháme 150 g cukru. Sníh naneseme na koláč a pečeme dalších 15 minut. Nakonec posypeme mandlovými lupínky.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home