Sunday, October 21, 2007

Malinové soufflé

(6 porcí)

Tento lehký dezert můžete podá-
vat třeba na závěr hostiny na oslavu narozenin.
Doba přípravy: trvá přibližně
40 minut, musíme připočítat dobu
chlazení. Upozornění: Želatinu nesmíte
sypat do vařící vody, zhoršila by
se její schopnost tuhnout.
Příprava: Sníh z bílků při-
dávejte do směsi opatrně, budete-li
jej míchat příliš intenzívně, nebude
směsi dost na to, aby přesahovala
přes okraj nádoby. Obměna: Místo malin můžete
použít jahody nebo jakékoli jiné
oblíbené ovoce.
Mrazení: Soufflé můžeme snadno zmrazit až na dobu 6 týdnů.
Zdobíme je však až po rozmrazení.

500 g malin
podle chuti tekuté sladidlo
15 g želatiny
150 ml horké vody
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť 300 ml smetany

1. Připravíme si nádobu na soufflé o průměru 15 cm - z vnější
strany na ni připevníme pergame-
nový papír potřený mírně olejem
tak, aby přesahoval okraj nádoby
asi o 10 cm.
2. Trochu malin schováme na
ozdobu, ostatní rozmixujeme.
3. Rozmixované maliny protlačíme sítem, abychom z nich odstranili semínka.
4. Hladké malinové pyré osladíme tekutým sladidlem a odložíme.
5. Želatinu rozpustíme v horké
vodě. Mícháme, až se dokonale
rozpustí - tekutina musí být
čirá.

6. Rozpuštěnou želatinu necháme mírně zchladnout a potom ji
spolu se žloutky vešleháme do
malinového pyré. Všechny suro-
viny se musí promíchat rovno-
měrně. Chladíme, až směs
částečně ztuhne.
7. Z bílků ušleháme měkký sníh.
8. Smetanu našleháme do polotuha.
9. Do polotuhé malinové směsi opatrně "zabalíme" šlehanou
smetanu a sníh z bílků. Mícháme
zlehka, směs však musí být
hladká.
10. Soufflé vyklopíme do připrave-
né nádoby, necháme je přečnívat
asi o 2,5 cm nad okraj misky.
Postavíme do chladničky.
11. Po dokonalém ztuhnutí opatrně odstraníme papír a soufflé
ozdobíme zbylou šlehačkou
a malinami.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home