Monday, October 29, 2007

Třešňový kompot

Velice chutný dezert můžeme připravit z čerstvých černých třešní
a jablkové šťávy.
Doba přípravy: trvá 15-20 mi-
nut, vaření asi 5 minut. Musíme
počítat také s dobou chlazení.
Rady a nápady: Použijeme-li
místo kukuřičné mouky arrowroot
(mouku z oddenků maranty třtinové),
bude omáčka čirá. Obměna: Místo třešní můžeme
použít meruňky.
Mrazení: Kompot lze snadno zmrazit.

700 g čerstvých černých třešní
(srdcovek)
450 ml jablečné nebo grapefruitové
šťávy
1 - 1/2 lžíce jemně nastrouhané
citrónové kůry 2 lžíce kukuřičné mouky
50 ml brandy (nemusí být)

1. Třešně vypeckujeme odpeckovačem nebo kulatým koncem škrabky na brambory.
2. Vypeckované třešně nasypeme do kastrůlku a zalijeme je jablečnou nebo grapefruitovou šťávou. Při-
dáme citrónovou kůru. Zahříváme
na mírném žáru až do varu, potom
žár ještě zmírníme a necháme
mírně vřít po dobu 10 minut nebo
až třešně mírně změknou.
3. Třešně vylovíme děrovanou
naběračkou a šťávu necháme v kastrůlku. Třešně upravíme na misky.
4. Kukuřičnou mouku rozmícháme
s pěti lžícemi třešňové šťávy.
5. Směs potom přidáme ke šťávě v kastrůlku a za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne.
Podle chuti můžeme vmíchat
trochu pálenky.
6. Zahuštěnou šťávu nalijeme na třešně na misce a před podáváním vychladíme.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home