Jablka pečená v županu
Teplý moučník pro chladné dny
připravíme z těsta ochuceného skořicí a muškátovým oříškem a výborné ovocné nádivky.
Doba přípravy: trvá přibližně
30 minut, pečení 20-25 minut.
Rady a nápady: Těsto můžete
vylepšit jedním žloutkem - v tom
případě použijte jen poloviční
množství vody.
Obměna: Místo jablek můžete
použít také hrušky. Mrazení: Tento moučník můžeme snadno zmrazit. Před podáváním
jej znovu zahřejeme.
350 g hladké mouky
čtvrt lžičky soli
čtvrt lžičky skořice
čtvrt lžičky strouhaného
muškátového oříšku
180 g másla
75-100 ml ledové vody
6 středně velkých dezertních jablek
6 švestek bez pecek
6 sušených meruněk
2 lžíce hrozinek
1 rozšlehané vejce na potření
čerstvá smetana na zapití
čerstvá máta na ozdobu
1. Mouku, sůl a koření prosijeme
do mísy.
2. Máslo rozkrájíme na kostičky
a zapracujeme je do mouky, až
směs připomíná jemnou
strouhanku.
3. Vmícháme dostatečné množství
vody, aby vzniklo hladké, dobře tvarovatelné těsto.
4. Těsto rozdělíme na šest dílů
a rozválíme na čtverce
o stranách přibližně 20 cm
dlouhých.
5. Jablka oloupeme ostrým nožem
a speciálním nástrojem opatrně vykrojíme jádřinec.
6. Švestky a meruňky rozsekáme
a smícháme s hrozinkami.
7. Do středu každého čtverce
těsta postavíme jedno připravené
jablko. Dutinu vyplníme
šestinou směsi ze sušených
plodů.
8. Okraje každého čtverce potřeme
trochou vody, ohneme je nahoru
přes jablko, přimáčkneme,
potřeme vodou a odřízneme pře-
bytečné kousky tak, aby moučník
pěkně vypadal.
9. Odkrojené zbytky těsta rozvá-
líme na placku. Z placky vykra-
jujeme ozdobné lístečky na
ozdobu.
10. Těsto potřeme rozšlehaným
vejcem a jablka rozmístíme na
mírně vymaštěný plech. 11. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů celsia po dobu
20-25 minut nebo až těsto
dostane zlatohnědou barvu.
12. Podáváme teplé se sladkou smetanou a snítkami čerstvé
máty.
připravíme z těsta ochuceného skořicí a muškátovým oříškem a výborné ovocné nádivky.
Doba přípravy: trvá přibližně
30 minut, pečení 20-25 minut.
Rady a nápady: Těsto můžete
vylepšit jedním žloutkem - v tom
případě použijte jen poloviční
množství vody.
Obměna: Místo jablek můžete
použít také hrušky. Mrazení: Tento moučník můžeme snadno zmrazit. Před podáváním
jej znovu zahřejeme.
350 g hladké mouky
čtvrt lžičky soli
čtvrt lžičky skořice
čtvrt lžičky strouhaného
muškátového oříšku
180 g másla
75-100 ml ledové vody
6 středně velkých dezertních jablek
6 švestek bez pecek
6 sušených meruněk
2 lžíce hrozinek
1 rozšlehané vejce na potření
čerstvá smetana na zapití
čerstvá máta na ozdobu
1. Mouku, sůl a koření prosijeme
do mísy.
2. Máslo rozkrájíme na kostičky
a zapracujeme je do mouky, až
směs připomíná jemnou
strouhanku.
3. Vmícháme dostatečné množství
vody, aby vzniklo hladké, dobře tvarovatelné těsto.
4. Těsto rozdělíme na šest dílů
a rozválíme na čtverce
o stranách přibližně 20 cm
dlouhých.
5. Jablka oloupeme ostrým nožem
a speciálním nástrojem opatrně vykrojíme jádřinec.
6. Švestky a meruňky rozsekáme
a smícháme s hrozinkami.
7. Do středu každého čtverce
těsta postavíme jedno připravené
jablko. Dutinu vyplníme
šestinou směsi ze sušených
plodů.
8. Okraje každého čtverce potřeme
trochou vody, ohneme je nahoru
přes jablko, přimáčkneme,
potřeme vodou a odřízneme pře-
bytečné kousky tak, aby moučník
pěkně vypadal.
9. Odkrojené zbytky těsta rozvá-
líme na placku. Z placky vykra-
jujeme ozdobné lístečky na
ozdobu.
10. Těsto potřeme rozšlehaným
vejcem a jablka rozmístíme na
mírně vymaštěný plech. 11. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů celsia po dobu
20-25 minut nebo až těsto
dostane zlatohnědou barvu.
12. Podáváme teplé se sladkou smetanou a snítkami čerstvé
máty.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home