Thursday, January 31, 2008

Bramborové řezy

Smícháme 28 dkg vařených strouhaných bramborů, 20 dkg cukru, 4 žloutky, 15 dkg krupice, citron. kůru a vše dáme odpočinout asi 1 hod. Pak vše znovu třeme asi 1/4 až 1/2 hod., přidáme zlehka ze 4 bílků sníh a pečeme zvolna ve vymazané a moukou vysypané formě.

Wednesday, January 23, 2008

Bramborové kynuté koule

Smícháme 1/2 kg vařených strouhaných bramborů s 1/2 kg mouky. Přidáme 2 dkg
zkynutého droždí, sůl, lžíci cukru a z 1/2 citronu kůru; zaděláme mlékem v tuhé těsto. Necháme kynouti 1 hod. Děláme malé kuličky, dáme opět kynouti a pak teprve vysmažíme. Horké obalujeme v pomerančovém cukru. Podáváme v vinnou pěnou.

Saturday, January 12, 2008

Bramborové knedlíky s povidly

Připravíme tužší těsto z 1/2 kg vařených strouhaných bramborů, 4 dkg
rozpuštěného másla, špetky soli, 2 vajec a 15 dkg mouky. Rozválíme na čtverce, které plníme dobrými povidly. Zabalíme a ihned zaváříme do slané vody. Vaříme asi 10 min. Sypeme perníkem nebo tvarohem a mastíme přehřátým máslem.

Labels: ,

Monday, January 07, 2008

Biskupský chléb

10 dkg másla, 10 dkg cukru dobře utřeme, přidáme 5 žloutků, ušleháme z 5 bílků sníh, zlehka zamícháme a zasypeme 6 dkg mouky pšeničné a 4 dkg bramborové moučky Solamyl, a dohromady smíchanými 4 dkg sultánek a oříšků nebo čokolády. Dáme do vymazané podlouhé formy, kterou vyprášíme moukou a zvolna pečeme.