Monday, October 31, 2005

romovky

Mouku prosijeme společně s cukrem a skořicí. To proto aby ingredience byly krásně nadýchané a bez hrudek. Přidáme máslo nebo tuk, žloutek, mleté ořechy a rum. Rychle vypracujeme těsto, z něhož pak vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Do středu koleček vykrojíme malým kolečkem otvor.Kolečka poklademe na vymaštěný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké věnečky namáčíme v rumu a obalijeme v krupicovém cukru. Po vychladnutí uložíme v krabici na chladné místo a necháme odležet - podobně jako cukroví.

Sunday, October 30, 2005

vánoční vykrajované

K přípravě tohoto cukroví budeme potřebovat 30 dkg hladké mouky, 15 dkg ztuženého tuku a stejné množství másla, jeden žloutek, šest polévkových lžic bílého vína a trochu moučkového cukru na obalení.měklý tuk smícháme s moukou, přidáme žloutek a přilijeme víno. Těsto uložíme do ledničky, kde ho necháme asi třicet minut odpočívat.
Po vyjmutí z chladu těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme libovolné tvary. Klademe na vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě osm minut.
Po upečení plech vyjmeme a jednotlivé tvary ještě za tepla obaluje v moučkovém cukru. Necháme vychladnout.

vysnovy pohar

Zmrzlinu dejte do ledničky. višně nechte v cedníku okapat. Skleněné poháry dejte chladit. Šlehačku a balíček vanilkového cukru smíchejte, ušlehejte tuhou šlehačku. višňovku opatrně přimíchejte a šlehačkou naplňte kornout na zdobení. višně posypte vanilkovým cukrem a naplňte jimi solečně se zmrzlinou a šlehačkou zmrzlinové poháry. Ozdobte šlehačkou. Zmrzlinu odebírejte odshora dolů pomocí lžíce. Zdobte trubičkami,keksy nebo vaflemi.

Saturday, October 29, 2005

karamelove Mango

Mango tence oloupeme a přitom z něj zachycujeme šťávu. Vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na špalíčky a rozdělíme je na 2 talířky.Omyjeme pomeranč, rozpůlíme jej a vymačkáme co nejvíce šťávy. Vyškrábeme dužinu a co nejjemněji ji nasekáme.Rozehřejeme si dobrou pánev na vysokou teplotu, vsypeme cukr a za stálého míchání jej rozpouštíme, dokud nezíská světle hnědou barvu. Pak jej podlijeme šťávou z pomeranče, manga a oranžádou. Nakonec přidáme nasekanou pomerančovou dužninu.Směs vaříme za stálého míchání tak dlouho, dokud šťáva nezíská konzistenci sirupu. Potom jí polijeme kousky manga.

Friday, October 28, 2005

Jogurtový koláč s meruňkami

Na těsto:
1 kelímek bílého jogurtu 300g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 300g cukru strouhaná citrónová kůra 3 vejce 150ml rostlinného oleje
Na obložení: 1 sklenice kompotovaných meruněk
Na potření: šťáva ze zavařeniny vanilkový pudink

Všechny přísady na smícháme na těsto.
Rozprostřeme jej na vymazaný plech.
Na obložení dáme okapat meruňky a rozdělíme je na povrch těsta.
Pečeme při mírnější troubě asi 25 minut.
Plech vyjmeme a necháme vychladnout.
Ze šťávy uvaříme pudink a natřeme jej na koláč.
Necháme ztuhnout.

Thursday, October 27, 2005

Dýňový kompot

Dýni rozpůlíme, odstraníme dužinu a semena, nakrájíme na řezy široké 2 cm a oloupeme.
Poté krájíme na kostky, ty přes noc ponoříme do studené vody s 5g kyseliny citrónové v 1l.Druhý den vodu z kostek slijeme, rozpustíme v ní 400g cukru na 1l vody, zahřejeme k varua kostky v ní 10 minut povaříme. Na zalití sklenic si připravíme nový nálev, který připravíme z0,6l ananasového džusu, 0,6kg cukru a 5g kyseliny citrónové. Zavařujeme 40 minut při teplotě 90˚C

Wednesday, October 26, 2005

Perníček

Heru nakrájíme na malé kousky přidáme prosátou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, med, rum, sodu, koření, bílky. Všechny suroviny smícháme
a řádně propracujeme na tuhé těsto, které necháme 2 dny v chladu odležet. Odleželé těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 20 minut.
Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy zamícháme hladkou hmotu na zdobení. Pro větší pestrost ji můžeme obarvit potravinářskou barvou. Hmotu naplníme do malého papírového sáčku a zdobíme perníčky podle vlastní fantazie.

Monday, October 24, 2005

bublanina

4 vejce, 250 g cukru, 4 lžíce vlažné vody, 250 g hrubé mouky, balíček vanilkového cukru, cukr na posypání, 600 g ovoce (rybíz, třešně, borůvky ...), máslo a hrubá mouka na pekáč
Vejce roklepneme do misky, přidáme cukr a vlažnou vodu. Elektrickými metlami šleháme asi 5 minut. Poté do hmoty lehce vmícháme mouku a zlehka promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a povrch posypeme očištěným ovocem. (Aby ovoce nekleslo ke dnu, promícháme ho s moukou.) Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po vychladnutí sypeme cukrem, nakrájíme na čtverce a podáváme

Sunday, October 23, 2005

Rýžové placičky

Hmotu na placky utvoříme smícháním rýže, vejce, cukru, mouky a mléka - všechny ingredience musí být dokonale promíchané. Z hotové hmoty tvoříme lžící malé lívanečky a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové placičky potřeme pikantní zavařeninou a po okrajích pocukrujeme.

Friday, October 21, 2005

Tiramsu

2 x 250g Mascarpone, 6 polévkových lžic cukru písek ( pozor, ne mletý cukr), 4 žloutky, 2 balíčky piškotů, kávu, hořké kakao v prášku.
Ve větší míse dobře utřeme 4 žloutky se 6 lžicemi cukru a pomalu vmícháme po lžících Mascarpone. Připravíme si asi 6 porcí silné kávy (espresso nebo mokka ), musí být vlažná, ne horká. Do větší misky s rovným okrajem, může být kulatá či hranatá, naskládáme piškoty, které rovnoměrně polejeme vlažnou či vychladlou kávou, nebo i kávou rozředěnou mlékem. Na vrstvu piškotů rozetřeme krém z Mascarpone a žloutků a přes sítko posypeme kakaem. Dáme ztuhnout do lednice .

Wednesday, October 19, 2005

pufpuf

200 g hladké mouky, kypřící prášek, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g másla, špetka soli, mléko (je-li těsto příliš tuhé)
olej na smažení Smícháme všechny "suché" ingredience. Smícháme všechny "mokré" ingredience. Smícháme vše dohromady, v hluboké pánvi rozpálíme olej a těsto nabíráme polévkovou lžící, namočenou v horké vodě (zabrání lepení). Během smažení vzniknou krásné kuličky. Když zhnědnou, otočíme a smažíme z druhé strany. Podáváme okamžitě.

Wednesday, October 12, 2005

babovka

6 vajec, 380 g moučkového cukru, 170 g teplé vody, 170 g oleje, 450 g polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, hrst hrubě sekaných ořechů
Postup přípravy: V robotu ušleháme celá vejce s moučkovým cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Do velké formy nalejeme polovinu těsta, které posypeme ořechy, na to nalejeme druhou polovinu těsta obarvenou kakaem. V předehřáté troubě pečeme asi 45 minut na 190 °C.

vajickova pomazanka

dáte tam 1 celé máslo, 3 kousky taveného sýra , 5 uvařených, ale opravdu uvařených vajec, 2 celé cibule, 4-5 uvařených brambor, 1 majolka v krabičce, trochu málo hořčice a sůl
Poté co nmáte vše po ruce,. Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno a přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň 15 minut v chladu stát. a pak žereme co se do nás vejde

Friday, October 07, 2005

pozor

Mlsání čokolády a výrobků z ní obvykle spojujeme s chvílemi relaxace a pohody. Jsme zvyklí dávat ji jako dárek či ocenění, děti ji často dostávají za odměnu. Velký vliv na její konzumaci má také reklama, která některé výrobky představuje jako prototyp zdravé svačiny, např. s poukazem na obsah mléka. Pokud takovou reklamu sledují děti, pak mnohdy vyžadují zařazení propagovaného výrobku do jídelníčků. Před zdravými potravinami dávají samozřejmě raději přednost čokoládě a odmítají ty, které jsou pro organismus užitečnější, ale nejsou zdaleka tak lákavé.Pravidelný příjem sladkostí vede časem nejen k nerovnováze v jídelníčku, ale k mnohem vážnějším zdravotním rizikům -v první řadě k nadváze. Snaha o zdravou životosprávu přitom neznamená vyloučit sladkosti z jídelníčku. Je jen třeba si je pečlivě vybírat, například podle glykemického indexu (GI). Platí, že čím je GI nižší, tím menší množství ho obvykle zkonzumujeme, protože vyvážená hladina cukru v krvi (glykémie) nevyvolá další chuť na sladké.

Thursday, October 06, 2005

večerní koláč

500 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 100 g roslinného tuku, 25 g droždí, 2 žloutky, 50 g cukru, sůl, citrónová kůra.
Náplň I.: 1/4 kg tavrohu, 60 g cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, lžíce rozinek, citrónová kůra
Náplň II: švestková povidla, rum
Náplň III.:200 g máku, 80 g cukru, 1-2 dl mléka, vanilkový cukr
Náplň IV.: 150 g ořechů, 60 g cukru, vanilkový cukr, trocha strouhanky
Tvarohovou náplň jenom rozmícháme, makovou a ořechovou povaříme.
Do mísy rozdrobíme droždí, promícháme se lžící mouky, lžící cukru a několika lžícemi vlažného mléka na hladkou kašičku. Necháme asi 10 minut stát, aby vzešel kvásek. Potom přisypeme zbylou mouku, cukr, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a vlažným mlékem zaděláme polotuhé těsto. Dobře vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na pláty.
2 Na vymaštěný plech přeneseme první plát těsta, který potřeme ořechovou náplní. Zakryjeme dalším plátem těsta a potřeme švestkovými povidly. Opět přijde plát těsta, na který dáme makovou náplň. Zakryjeme posledním plátem a potřeme tavrohovou náplní. Nakonec můžeme ozdobit proužky těsta jako mřížkami. V předehřáté troubě upečeme.