Monday, November 26, 2007

Čaj s pomerančovou příchutí

Čaj v trochu jiné podobě, než
jak jej obvykle připravujeme. Má
osvěžující účinky, ať jej podáváme
horký, nebo studený.
Doba přípravy: trvá
10-15 minut.
1 litr vody
kousek skořice dlouhý asi 1,25 cm
4 hřebíčky
semena 4 kardamomů
3 proužky pomerančové kůry 2 lžíce čajových lístků
mléko podle chuti

1. Skořici, hřebíček a kardamom rozdrtíme nahrubo v hmoždíři.
2. Do většího kastrůlku nalijeme
vodu, přidáme pomerančovou kůru
a uvedeme do varu.
3. Kastrůlek odstavíme, přidáme
koření a čajové lístky. Necháme
pod pokličkou 2-3 minuty
vyluhovat.
4. Čaj naléváme přes jemné čajové
sítko do šálků. Můžeme podávat
s mlékem nebo bez mléka, ozdobený
snítkou máty.

Labels: ,

Saturday, November 24, 2007

Káva s kardamomem

Tuto vonnou kávu tradičně
připravují v arabských zemích.
Doba přípravy: trvá asi 8 minut.
Rady a nápady: Máte-li po ruce
mlýnek, bude mít nápoj z čerstvé
mleté kávy opravdu osvěžující chuť. Obměna: Kardamom můžete
vynechat.

1 litr vody
450 ml mléka

2 lžíce čerstvě mleté pražené kávy rozmačkaná semena 4 malých
kardamomů

1. Vodu a mléko uvedeme do varu.
2. Přidáme kávu a dobře rozmícháme
3. V hmoždíři jemně utlučeme kardamom. Zamícháme jej do kávy. Kastrůlek přikryjeme a odstaví-
me. Kávu necháme 2-3 minuty
stát.
4. Kávu procedíme do šálků (aby se v sítku zachytily kousky
kardamomu) a ihned podáváme.

Labels:

Tuesday, November 13, 2007

Kořeněná mangová šťáva

Mangový džus se v obchodech
neprodává příliš často, můžete si
jej však snadno připravit sami.
Doba přípravy: trvá asi
15 minut.
Rady a nápady: Do mangové šťávy
můžeme přidat 150 ml tmavého rumu.
Odměna: Společně s mangem můžeme mixovat 1 velký banán.
Nápoj podávaný k snídani je pak
hustší a sytější.

3 velká zralá manga
půl lžičky mletého zázvoru
půl lžičky mleté skořice
300 ml neslazeného pomerančového
džusu
1 citrón
1 pomeranč na ozdobu

1. Manga oloupeme a odkrojíme
pecku.
2. Dužninu manga rozmixujeme s kořením a pomerančovou šťávou.
3. Citrón překrojíme a šťávu
vymačkáme.
4. Do mangové kaše přidáme citró-
novou šťávu podle chuti.
5. Vzniklý nápoj nalijeme do sklenic.
6. Pomeranč nakrájíme na tenké plátky a ozdobíme jimi okraj sklenic.

Labels: , ,

Monday, November 12, 2007

Zdravý nápoj z tropického ovoce

Tento zdravý ovocný nápoj
můžeme podávat ke snídani.
Doba přípravy: trvá přibližně
10 minut. Obměna: Přidáme-li 300 ml neslazené limonády, bude nápoj
lehčí a mimořádně osvěžující. Podávání: Osvěžující snídani můžeme připravit během několika minut, přelijeme-li tímto nápojem musli.

3 kiwi
2 zralé nektarinky nebo broskve
2 plátky čerstvého ananasu 1 limonek
300 ml neslazeného ananasového
džusu
1 kiwi nebo limonek na ozdobu

1. Kiwi pečlivě oloupeme a dužninu nakrájíme na kousky.
2. Nektarinky nebo broskve pono-
říme na 30 sekund do vroucí vody a oloupeme.
3. Broskve nebo nektarinky překro-
jíme na poloviny, odstraníme z nich pecky. Dužninu rozkrájíme a nasypeme ji do mixéru. Přidáme rozkrájené kiwi.
4. Z plátků ananasu odkrojíme
slupku a rozkrojíme je na čtvr-
tiny. Vyřízneme tvrdý střed
a zbývající dužninu přidáme do
mixéru ke kiwi a broskvím.
5. Z limonku vymačkáme šťávu a na-
lijeme ji současně s ananasovým džusem na ovoce v mixéru. Hladce rozmixujeme a nalijeme do
sklenic.
6. Na okraj sklenic umístíme pro ozdobu nakrojený plátek kiwi nebo limonku s kůrou.

Labels: ,

Wednesday, November 07, 2007

Koktejl z kiwi a ananasu

Koupená limonáda bez cukru dodá tomuto výbornému ovocnému
nápoji pikantní příchuť.
Doba přípravy: trvá
5-10 minut.
Rady a nápady: Na tento
koktejl musíte použít přírodní
jogurt, jiný typ by se vám nepodařilo hladce rozmíchat.
Obměna: Místo ananasového
džusu můžete vyzkoušet
pomerančový.
250 ml ananasového džusu
3 kiwi 300 ml přírodního jogurtu
1 citrón tekuté sladidlo podle chuti
450 ml ledových kostek
300 ml limonády bez cukru
1 kiwi na ozdobu

1. Tři kiwi pečlivě oloupeme a rozkrájíme na větší kousky. Rozmixujeme je nahladko
s ananasovým džusem.
2. Z půlky citrónu jemně ostrou-
háme kůru a vymačkáme šťávu. Šťávu vmícháme ve větší nádobě
do jogurtu, přidáme rozmixované
ovoce a tekuté sladidlo.
3. Do mixéru nasypeme ledové
kostky, přelijeme je směsí
jogurtu s ananasovým džusem. Mixujeme 15-30 sekund na
hladkou kaši.
4. Směs rozdělíme do šesti skle-
nic, doplníme limonádou a dobře zamícháme dlouhou lžičkou.
5. Neoloupané kiwi rozkrájíme na tenké plátky a každý plátek do poloviny nakrojíme, abychom jej mohli nasadit pro ozdobu na okraj sklenice.

Labels: ,

Saturday, November 03, 2007

Jogurtový koktejl s mandlemi

Tento zdravý koktejl bez cukru
má mírně slanou, ale osvěžující chuť.
Doba přípravy: trvá 10 minut.
Rady a nápady: Nemáte-li po ruce mixér, rozbijte kostky
ledu válečkem. Obměna: Místo citrónové šťávy můžete použít šťávu z poloviny pomeranče.

400 ml vody
450 ml přírodního jogurtu
10 ml citrónové šťávy
2 lžíce mletých mandlí
čtvrt lžičky šafránu
2 lžíce růžové vody
čtvrt lžičky soli
1. Okraje šesti pohárů navlhčíme vodou nebo mírně našlehaným
bílkem. Na talířek dáme tenkou
vrstvu soli a navlhčené okraje
poháru v ní obalíme.
2. Polovinu množství vody nalijeme
do mixéru, přidáme jogurt,
citrónovou šťávu, mandle, šafrán a růžovou vodu. Mixujeme
nahladko. 3. Vmícháme zbývající vodu a sůl. 4. V odměřovacím poháru odměříme 600 ml ledových kostek.
5. Jogurtovou směs přelijeme z mixéru do jiné velké nádoby.
6. Polovinu ledových kostek na-
sypeme do mixéru a přelijeme
polovinou jogurtové směsi. Roz-
mixujeme na hustou kaši, potom
stejným způsobem smícháme druhou
polovinu ledu a jogurtu.
Podáváme v připravených
pohárech.

Labels:

Friday, November 02, 2007

Jablka pečená v županu

Teplý moučník pro chladné dny
připravíme z těsta ochuceného skořicí a muškátovým oříškem a výborné ovocné nádivky.
Doba přípravy: trvá přibližně
30 minut, pečení 20-25 minut.
Rady a nápady: Těsto můžete
vylepšit jedním žloutkem - v tom
případě použijte jen poloviční
množství vody.
Obměna: Místo jablek můžete
použít také hrušky. Mrazení: Tento moučník můžeme snadno zmrazit. Před podáváním
jej znovu zahřejeme.

350 g hladké mouky
čtvrt lžičky soli

čtvrt lžičky skořice
čtvrt lžičky strouhaného
muškátového oříšku
180 g másla
75-100 ml ledové vody
6 středně velkých dezertních jablek
6 švestek bez pecek
6 sušených meruněk
2 lžíce hrozinek
1 rozšlehané vejce na potření
čerstvá smetana na zapití
čerstvá máta na ozdobu

1. Mouku, sůl a koření prosijeme
do mísy.
2. Máslo rozkrájíme na kostičky
a zapracujeme je do mouky, až
směs připomíná jemnou
strouhanku.
3. Vmícháme dostatečné množství
vody, aby vzniklo hladké, dobře tvarovatelné těsto.
4. Těsto rozdělíme na šest dílů
a rozválíme na čtverce
o stranách přibližně 20 cm
dlouhých.
5. Jablka oloupeme ostrým nožem
a speciálním nástrojem opatrně vykrojíme jádřinec.
6. Švestky a meruňky rozsekáme
a smícháme s hrozinkami.
7. Do středu každého čtverce
těsta postavíme jedno připravené
jablko. Dutinu vyplníme
šestinou směsi ze sušených
plodů.
8. Okraje každého čtverce potřeme
trochou vody, ohneme je nahoru
přes jablko, přimáčkneme,
potřeme vodou a odřízneme pře-
bytečné kousky tak, aby moučník
pěkně vypadal.
9. Odkrojené zbytky těsta rozvá-
líme na placku. Z placky vykra-
jujeme ozdobné lístečky na
ozdobu.
10. Těsto potřeme rozšlehaným
vejcem a jablka rozmístíme na
mírně vymaštěný plech. 11. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů celsia po dobu
20-25 minut nebo až těsto
dostane zlatohnědou barvu.
12. Podáváme teplé se sladkou smetanou a snítkami čerstvé
máty.

Labels: ,

Thursday, November 01, 2007

Šlehaná pěna z pomerančů a meruněk

Tato vynikající lehká šlehaná pěna může být výraznou tečkou za
jakýmkoli jídlem.
Doba přípravy: trvá 30-35 mi-
nut, musíme připočítat dobu
chlazení.
Obměna: Místo meruněk můžeme
použít jahody nebo broskve.
Podávání: Před podáváním ozdobíme pomerančovou kůrou, jako
přílohu nabídneme křehké sušenky.

2 pomeranče
3 konzervy meruněk ve vlastní
šťávě po 400 g
umělé sladidlo podle chuti
(není nutné) 20 g práškové želatiny
150 ml přírodního jogurtu
2 žloutky
pomerančová kůra na ozdobu


1. Jemně nastrouháme kůru z půlky pomeranče.
2. Všechny pomeranče rozkrojíme na
poloviny a vymačkáme z nich
šťávu.
3. Konzervované meruňky necháme okapat. Nasypeme je do mixéru, přidáme pomerančovou šťávu
(3 lžíce uschováme) a kůru.
Rozmixujeme na hladkou kaši.
Přelijeme do mísy a odložíme.
4. Tři lžíce pomerančové šťávy
mírně zahřejeme v kastrůlku, ale nevaříme.
5. Želatinu nasypeme do teplé
pomerančové šťávy a necháme ji v klidu rozpustit. Šťáva
musí být čirá.
6. Šťávu se želatinou vmícháme do meruňkového pyré, přidáme pří-
rodní jogurt a dobře promícháme.
Dáme asi na 30 minut do chlad-
ničky, aby želatina téměř ztuhla.
7. Z bílků ušleháme měkký sníh.
8. Sníh opatrně "zabalíme" do částečně ztuhlé meruňkové směsi.
9. Šlehanou ovocnou pěnu rozdělíme
do skleněných misek a vychladíme,
až zcela ztuhne.

Labels: