Thursday, August 31, 2006

Mocca oválky
37 dkg hladké mouky, 20 dkg másla nebo Hery, 11 dkg cukru, 3 dkg jemně mleté kávy, 1 celé vejce, vanilkový cukr
Zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme oválky (hezké jsou zdobeným okrajem), pečeme je asi 20 minut při 150°C, slepujeme kávovým krémem a zdobíme čokoládou.
Čokoládové dortíčky
14 dkg másla, 4 žloutky, 14 dkg cukru, strouhaná citrónová kůra, vše utřeme. Z bílků našleháme sníh, 14 dkg strouhané čokolády 14 dkg polohrubé mouky zlehka smícháme dohromady. Obě směsi smícháme a vypracujeme v těsto, které natřeme na vymazaný plech. Po upečení se ještě z teplého vypichují kulaté dortíčky, které slepíme čokoládovým krémem a poléváme čokoládovou polevou.

Tuesday, August 29, 2006

Černobílá čokoláda

Bílá náplň: 8 dkg 100% tuku, 80 dkg moučkového cukru, 2 mléka v práškuV páře na ohni rozehřejeme tuk. Když je roztavený přidáme cukr a mléko. Třeme 10 minut. Připravenou hmotu naléváme do formiček asi do poloviny. Necháme ztuhnout a dolijeme čokoládou.
Čokoláda: 12,5 dkg 100% tuku, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg kakaa, 1 balíček mléčného pudinku, 2 lžíce rumu.
V páře nad ohněm rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao a pudink. Mícháme asi 10 minut. Odstavíme a přilijme rum. Hmotu naléváme do formiček na bílou čokoládu a necháme ztuhnout. Nejlépe na mrazu. Nakonec vyklepneme a oddělujeme ubrouskem, aby se bílá čokoláda neumazala.

Monday, August 28, 2006

Jablečný Freimanův koláč

Suroviny Postup
listové těsto
máslo
med
4 celá oloupaná jablka
vlašské ořechy
skleněný pekáček Nejprve rozpálíme skleněný pekáček, pak do něj dáme lžíci másla plus dvě lžíce medu. Lehce zkaramelizujeme. Jablka nasekáme nahrubo a pak je tam s nalámanými vlašskými oříšky vysypeme. Celé to překryjeme listovým těstem, propícháme vidličkou a dáme péct do trouby.

Sunday, August 27, 2006

Skořicové preclíky

25 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 5 dkg cukru, 12,5 dkg másla, 1 žloutek 3 lžíce kysané smetany
Zpracujeme těsto a necháme je 30 minut odpočinout. potom tvarujeme preclíky, potřeme je bílkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme na vymazaném plechu.
Kávová zrna
1/4 kg Hery, 40 dkg hladké mouky, 20 dkg práškového cukru, 3 žloutky
Vše vypracujeme v těsto, které vyválíme a vykrájíme formičkou malé oválky. Pečeme v předehřáté troubě.
40 dkg moučkového cukru, 2 balíčky BB pudinku, dvě lžičky mleté kávy, 4 lžíce kakaa, 8 lžic rumu a 25 dkg másla také zpracujeme v hmotu ze které tvoříme kávová zrna která dáváme na upečené oválky.

Friday, August 25, 2006

Ořechové hromádky na lineckém

4 bílky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg mletých ořechů (nejlépe polovinu vlašských a polovinu lístkových).
Bílky našleháme s cukrem a pomalu a opatrně přidáme pomleté ořechy. Na linecká kolečka dáme doprostřed kopeček pikantní marmelády a na něj nastříkáme sáčkem ušlehanou hmotu. Navrch dáme oříšek. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.


Měsíčky zdobené mandlí
20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra (dnes se dá koupit jako v koření v sáčku, můžu doporučit), vanilkový cukr
Vše zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme plát. Vykrajujeme formičkou měsíčky, které potřeme žloutkem, ozdobíme polovinou mandle a dáme péct. Upečené a vychladlé spojujeme čokoládovým krémem.

Thursday, August 24, 2006

Srdíčka vskutku mandlová

1 těsto: 15 dkg hladké mouky, 5 dkg mandlí, 10 dkg másla (hery apod.), 5 dkg moučkového cukru, 1 vejce
2 těsto: 7 dkg mandlí, 12 dkg pískového cukru, 2 bílky, 1 lžíce kakaa
Mouku, cukr, ustrouhané oloupané mandle, máslo, vejce zpracujeme v těsto. Rozválíme v placku a a formičkou vykrájíme srdíčka. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr a opatrně vmícháme mandle smíchané s kakaem. Hmotu natíráme na vykrájená srdíčka tak aby zůstal asi 3 mm volný okraj. Pečeme na suchém plechu, nebo na pečícím papíře ve středně vyhřáté troubě.

Wednesday, August 23, 2006

Ořechové špičky

3 dl mléka svaříme s 9 dkg cukru. Přidáme 9 dkg mletých ořechů a necháme přejít varem. Po vychladnutí přidáme 9 dkg piškotové strouhanky, vanilkový cukr a podle hustoty rum. Hmotu řádně promícháme a stříkáme sáčkem na linecká kolečka. Po ztuhnutí namáčíme v čokoládě.

Ořechy
28 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg ztuženého tuku, 14 dkg mletých ořechů, 1 vejce, vanilkový cukr
Všechny přísady zpracujeme v těsto, které necháme přes noc v ledničce. Potom vtlačujeme do formiček vymazaných a vysypaných moukou a upečeme (ve formičkách), vychladnuté plníme krémem a namočíme nebo přelijeme čokoládou.
Krém: 14 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa.

Tuesday, August 22, 2006

Citrónová poleva na zdobení perníčků

bílek, 1/2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička bramborového škrobu, asi 4 lžíce moučkového cukru
Všechny suroviny přesypeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a šťávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků můžeme použít sáček od mléka s ostřiženým rohem. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.

Monday, August 21, 2006

Bratislavské rohlíčky

Suroviny Postup
na těsto potřebujeme:
500 g hladké mouky
250 g másla
40 g moučkového cukru
20 g droždí
sůl
2 vejce
mléko
na náplň:
mák
vlašské ořechy
moučkový cukr Z mléka, droždí a mouky připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, vykynutý kvásek, sníh ze dvou bílků a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Z těsta tvoříme kuličky, které rozválíme na ovál. Na každý naneseme náplň – buď makovou, nebo z vlašských ořechů. Vypracujeme rohlíčky, necháme chvilku kynout a pak je potřeme vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotové sypeme moučkový cukrem.

Sunday, August 20, 2006

Perníčky, které jsou hned měkké

50 dkg hl. obyčejné mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 10 dkg tekutého medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, koření do perníku směs - nebo anýz, skořice, hřebíček.
Zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout - můžeme i do druhého dne. Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které po upečení potřeme žloutkem.

Friday, August 18, 2006

oříškové kroužky

10 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, skořici, hřebíček, citrónovou kůru, 12 dkg mletých lískových oříšků a 30 dkg hladké mouky.
Máslo utřeme do pěny , přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v těsto. Těstem naplníme sáček s hvězdičkovou trubičkou a na mastný, moukou vysypaný plech nastříkáme kroužky. Po upečení můžeme zdobit čokoládovou polevou.

Thursday, August 17, 2006

Vínové cukroví
30 dkg hl. mouky, 30 dkg tuku, 2 žloutky, 5 lžic bílého vína. Vykrájíme drobné tvary a po upečení obalujeme v mletém cukru.
Nepečené kuličky
1 kostka 100 % tuku, 1 mléko Salko, 10 dkg cukru, 6 dkg kakaa, rum, 1 lžička ořechů na obalování.
Tuk rozpustíme a suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v mletých oříškách.
Šlehačkové kuličky
1 šlehačka, 30 dkg strouhané čokolády, vrchovatá lžíce Solamylu
Vše svaříme a vznikne nám hustý krém, který dáme do ledničky. Z tuhého krému vykrajujeme lžičkou bochánky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kokosu. Podáváme okamžitě , nebo uchováváme v chladničce. Toto cukroví není zrovna trvanlivé.

Tuesday, August 15, 2006

Labužnické banánové překvapení

Suroviny Postup
na těsto potřebujeme:
150 g hladké mouky
1 vejce
20 g másla
15 g droždí
cukr
mléko
vejce na potření těsta
na náplň:
4 banány
nugátová pomazánka
šlehačka
čokoládové hoblinky Z mléka, droždí, hladké mouky a cukru připravíme kvásek. Do mísy prosejeme hladkou mouku, rozpuštěné máslo, vejce, cukr a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak jej rozválíme a vykrojíme 4 čtverce podle velikosti banánů. Na každý kousek těsta rozetřeme nugátovou pomazánku a položíme banán. Zabalíme, potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby při 150 stupních dozlatova. Vlažné ozdobíme šlehačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami.

Monday, August 14, 2006

Krémeš

Suroviny Postup
1 listové těsto
100 ml oleje
500 ml mléka
200 g cukru krupice
2 pudinky
vanilkový cukr
5 vajec
2 kostky tvarohu Těsto rozválíme na velikost plechu. Tvaroh, olej, mléko, pudink, 150 g cukru, vanilkový cukr, 4 žloutky a celé vejce rozšleháme a vlijeme na připravené těsto. Pečeme 35 minut. 4 bílky ušleháme s 50 g cukru a připraveným sněhem potřeme koláč a dalších 5 minut dopečeme.

Saturday, August 12, 2006

Vanilkové rohlíčky
20 dkg hl. mouky, 8 dkg cukru moučka, 20 dkg másla, 12 dkg mandlí, vanilkový cukr.
Zpracujeme v těsto a vyvalujeme rohlíčky které pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Sádlové mušličky
15 dkg sádla, 18 dkg cukru, 18 dkg hladké mouky, 10 dkg ořechů, čokoláda nebo kakao, hřebíček. Plníme do formiček.

Friday, August 11, 2006

Nanukové řezy

Suroviny Postup
5 vajec
200 g cukru
250 g polohrubé mouky
150 ml vody
prášek do pečiva,
150 g vlašských ořechů
1 l mléka
3 vanilkové pudinky
250 g másla
čokoládová poleva (ledové kaštany) Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a ořechy, prášek do pečiva a trochu vody. Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech. Mezitím si připravíme náplň: Uvaříme pudink ze 3 balíčků vanilkového pudinku a 1 l mléka a necháme vychladnout. Vychladnutý pudink rozmixujeme s kostkou másla. Na přípravu polevy použijeme 3 ledové kaštany, které rozpustíme s máslem. Upečený korpus potřeme náplní, uhladíme a polijeme čokoládou a dáme do lednice ztuhnout.

Thursday, August 10, 2006

Mřížkový koláč s makovou náplní a višněmi

Suroviny Postup
250 g hladké mouky
175 g másla
150 ml mléka
250 g krupicového cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
½ kypřícího prášku do pečiva
máslo na vymazání
250 g višní
120 g mletého máku
1 skořicový cukr Změklé máslo vyšleháme a postupně přidáváme vanilkový a krupicový cukr, vlažné mléko a vejce. Nakonec přidáme hladkou mouku promíchanou s kypřícím práškem. Kulatou formu na koláč vymažeme máslem a naplníme těstem.
Náplň: Mléko s cukrem přivedeme k varu, přisypeme mletý mák a vaříme cca 5 minut. Dochutíme skořicovým cukrem. Zahustíme piškoty nebo strouhanou tatrankou.
Náplň dáme do sáčku a nastříkáme na těsto mřížku. Volná místa vyplníme višněmi. Pečeme dozlatova při 170°C.

Wednesday, August 09, 2006

Jablečné palačinky s tvarohem

Suroviny Postup
50 g hladké mouky
2 vejce
250 ml mléka
špetka cukru a soli
4 křehká jablka
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce medu
mletá skořice
1 lžíce oleje
150 g šlehaného tvarohu
moučkový cukr
šlehačka
lístky máty na ozdobu Mouku prosejeme, rozšleháme vejce s cukrem, solí a trochou mléka, střídavě přidáváme mouku a mléko, metlou vyšleháme v hladké lité těsto. V chladničce necháme asi deset minut odpočinout. Mezitím oloupeme jablka, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky, přelijeme citronovou šťávou s medem a skořicí. Na pánvi rozehřejeme olej a upečeme palačinky, potřeme je tvarohem a na polovinu rozložíme jablka, přiklopíme druhou polovinou. Posypeme moučkovým cukrem, šlehačkou a ozdobíme lístky máty.

Tuesday, August 08, 2006

Kokosky

13 dkg kokosu, 35 dkg cukru krupice, 7 bílků, 4 dkg hrubé mouky, citrónová kůra.
Kokos, cukr a 4 bílky se dobře promíchají; směs se za stálého míchání nahřeje ve vodní lázni. Nechá se vychladnout. Rozředí se 3 bílky a přidá citrónová kůra, prosetá mouka a dobře vše promíchá. Stříká se na plech a ve vyhřáté polootevřené troubě peče.
Medvědí tlapky
15 dkg mandlí nebo ořechů, 27 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, citr. kůra, skořice mletá, vanilkový cukr.
Ze surovin vypracujeme těsto kterým plníme vymazané a moukou vysypané formičky.

Kokosky

13 dkg kokosu, 35 dkg cukru krupice, 7 bílků, 4 dkg hrubé mouky, citrónová kůra.
Kokos, cukr a 4 bílky se dobře promíchají; směs se za stálého míchání nahřeje ve vodní lázni. Nechá se vychladnout. Rozředí se 3 bílky a přidá citrónová kůra, prosetá mouka a dobře vše promíchá. Stříká se na plech a ve vyhřáté polootevřené troubě peče.
Medvědí tlapky
15 dkg mandlí nebo ořechů, 27 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, citr. kůra, skořice mletá, vanilkový cukr.
Ze surovin vypracujeme těsto kterým plníme vymazané a moukou vysypané formičky.

Monday, August 07, 2006

ČTVEREČKY S MADLIČKAMA

Celé máslo, 40dkg hladké mouky, 10dkg jemně nastrouhaného tvrdého sýra, 3g droždí, 5 lžic mléka.

Droždí s mlékem smísíme (dobře se rozpustí v mikrovlnce), mouku a sýr také promícháme a přilijeme mléko s droždím a máslo. Velmi dobře prohněteme a necháme hodinku odležet.

Těsto rozválíme na tenko, nejlépe bez mouky, přes mikrotenový sáček. Pak rádýlkem řežeme na čtverečky a pokládáme na plech. Potíráme vajíčkem a osolíme. Nahoru posypeme plátky mandliček, nebo kmín. Pečeme do růžova a možná o minutku déle na 170 C.

Sunday, August 06, 2006

Babiččin ořechový koláč

5 vajec
130 g pískového cukru
130 g ořechů
50 g hrubé mouky
50 g strouhanky (piškotové droby)
POS TUP
Vše smícháme dohromady a pečeme v dortové formě.

Tropický salát s mandlemi

Potřebujeme: 1/2 manga, 1/2 pomeranče, 1 růžový grapefruit, 1 maracuja, 10 g mandlí, 10 g datlí
Postup: Mandle přes noc namočíme do vody a poté nakrájíme na malá nudličky. Mango oloupeme a dužinu odřezáváme od pecky v plátcích. Pomeranč a grapefruit oloupeme a rozebereme na dílky, přitom zachycujeme šťávu. Datle omyjeme a osušíme. Datle vypeckujeme a podélně rozčtvrtíme. Všechny druhy ovoce promícháme. Opatrně vmícháme zachycenou šťávu citrusů a salát dáme asi na 30 min. vychladit. Upravíme na malé talířky nebo do vydlabaných grapefruitů.
Poznámka: Velmi chutné i s přidáním avokáda.

Friday, August 04, 2006

Melounový salát

Potřebujeme: 1 čertsvý ananas, různé druhy melounu, drobné sezonní ovoce, citronová štáva
Postup: Ananas rozkrojíme na dvě poloviny, vydlabeme z nich dužinu a nakrájíme na menší kousky. Dužinu z různých melounů nakrájíme na kostičky, které promícháme s ananasem a drobným ovocem a zlehka zakápneme citronovou šťávou.
Poznámka: Můžeme použít různé druhy ovoce (jablka, pomeranče, grepy, kokosový ořech..)

Thursday, August 03, 2006

Zdobení:
zdobíme špejlí namočenou ve sněhu
zdobíme sněhem, který si dáme do igelitového sáčku s ustřiženým růžkem
Perníčky můžeme uklidit do krabice asi tak za 2 hodiny, až uschne sníh. Perníčky pečeme 14 až 3 týdny předem, aby měly dost času na změknutí. Zdobit můžeme později. Když ozdobíme perníčky moc brzo může nám sníh začít opadávat.

Wednesday, August 02, 2006

Vykrájení tvary klademe na vymaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem. Troubu vyhřejeme na 160 C. Před vložením plechu do trouby perníčky potřeme žloutkem. Upečené perníčky necháme vychladnout a poté je můžeme ozdobit.
Na zdobení si připravíme sníh z bílku a přesátého práškového cukru. Bílek začneme šlehat a postupně přidáváme cukr, až do doby než bude sníh hustý. Do sněhu můžeme přidat i potravinářské barvivo.

Tuesday, August 01, 2006

Medové perníčky

Těsto:140 gramů cukru moučka, 75 gramů másla nebo Hery, 400 gramů hladké mouky, 2 celá vejce, 1/2 lžičky koření do perníku, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 žloutek na potírání
Z těchto surovin vypracujeme těsto, které před zpracováním necháme 1/2 až 1 hodinu odležet. Z těsta vyválíme na pomoučněném vále placku a šíři asi 3 až 4 mm. Vezmeme si vykrajovátka různých tvarů a vykrájíme perníčky.