Friday, April 28, 2006

motýl s ovocem

piškotový korpus
1 konzerva kompotovaných koleček ananasu
250 g čerstvých jahod
1 kiwi
2 banány
1 malý mandarinkový kompot
želatinová poleva Z upečeného piškotového korpusu vykrojíme předem nakreslené šablony ve tvaru motýla.
Lehce potřeme vanilkovým krémem, zatřeme i boky a obsypeme barevným cukrovým zdobením (možno jen bílým kokosem).
Za pomoci zdobicího sáčku nastříkáme ozdobně po obvodu vyšší okraj a dort dáme do chladničky ztuhnout.
Na povrch ozdobně upravíme ovoce.
Ovoce zalijeme rozpuštěnou želatinou.

Wednesday, April 26, 2006

višňový chlebíček

těsto:
1 citron
6 vajec
200 g cukru
1 vanilkový cukr
120 g krupice
500 g tvarohu
ozdoba:
720 ml višňového kompotu
50 g meruňkové marmelády
20 g mandlí Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Nastrouháme citrónovou kůru. Do misky dáme celé vejce, cukr, vanilkový cukr i citrónovou kůru. Asi 4 minuty šleháme do husté bílé pěny. Po částech zapracujeme tvaroh a krupičku. Utřeme hladké těsto. Formu vymažeme, nalijeme těsto, povrch uhladíme.
Kompot slijeme, ovoce vyrovnáme na povrch těsta. Na střední příčce pečeme asi 60 minut. Hotové necháme 10 minut vychladnout. Vyklopíme, dáme višněmi vzhůru a necháme vychladnout. V hrnku rozpustíme marmeládu. Horkou potřeme celý chlebíček a necháme zlehka zaschnout. Spařené mandle najemno nasekáme a nasucho opražíme. Nasypeme je na džem a necháme
zaschnout.

Tuesday, April 25, 2006

Kastrůlek

Těsto-
6 vajec
180 g polohrubé mouky
150 g cukru
1 prášek do pečiva
citrónová kůra
krém-
plechovka kondenzovaného mléka
1 máslo
moučkový cukr uvaříme bezbarvé želé z 1 l vody a necháme
vychladnout
trochu rumu Vypracujeme těsto a po upečení odkrojíme 1 cm silnou placku a odložíme ji stranou. Zbylý piškot vydlabeme z formy tak, aby nám zůstalo těsto po obvodu (jako kastrůlek). Vydlabané drobky dáme do misky, pokapeme rumem a přidáme mléko, 1 máslo, moučkový cukr a uvařené želé a našleháme do krému. Krém vrátíme do kastrůlku, který zůstal z piškotu a přiklopíme pokličkou (seříznutým piškotem).Polijeme čokoládou a dáme ztuhnout.

Sunday, April 23, 2006

salát

čínské zelí
2 rajčata
2 lžíce nakrájených oliv
1 cibule
osmažené slunečnicové semínka
Nakrájenou zeleninu smícháme a posypeme osmaženými semínky.
Pro dochucení je dobré použít: olivový olej, cukr, jablečný ocet, citrónovou šťávu (kdo má rád můžeme použít i česnek, tabasco, šalotku, tymián a různé druhy bylinek )

Saturday, April 22, 2006

Khír

200 ml rýže
500 ml mléka
6 lž moučkového cukru
kokosové mléko
4 lž strouhaného kokosu
4 lž kešu rozpůlených oříšků
muškátový oříšek
2 ks zeleného kardamonu
hřebíček
1 lž rozinek 4 lž růžové vody
pepř celý Rýže se dá vařit do oslazeného mléka až vznikne rýžová kaše, do té se vmíchá kokosové mléko, kokos, oříšky, rozinky a koření.

Thursday, April 20, 2006

Hawajské slunce

1 ananas
1 pomeranč
200 g jahodového protlaku
100 g kompotových meruněk
100 g kompotových broskví
100 g kompotových třešní
100 g sekaných pistácií
jahodový džem
olivový olej
Na těstíčko:
hladká mouka
vejce
mléko
vanilkový cukr Z ananasu odkrojíme silnější plátky, které oloupeme. Pomeranč také oloupeme a rozkrájíme na plátky. Z mouky,vejce, mléka a vanilkového cukru si připravíme těstíčko, ve kterém plátky obalujeme a ihned je smažíme na oleji. Necháme okapat a pak mažeme džemem a slepujeme vždy plátek ananasu a pomeranče. Přelijeme jahodovým protlakem. Na špejle si navlékneme kousky kompotovaného ovoce a šikmo je zapichujme do obaleného ananasu s pomerančem. Celé sypeme sekanými pistáciemi.

Wednesday, April 19, 2006

Palačinky a la Gundel

240 g hladké mouky
2 žloutky
200 ml mléka
200 ml sodovky
100 g tuku na opékání
sůl
cukr
Náplň:
180 g nasekaných vlašských ořechů
150 ml rumu
3 pol.lž. rozinek
120 g cukru
100 ml smetany ke šlehání
2 pol. lž. opražené pomerančové kůry
skořice
čokoládová poleva
Žloutky ušleháme a přidáváme do nich postupně mouku, mléko a sodovku. Osladíme a osolíme. Necháme 30 min. odpočinout a pak upečeme tenké palačinky.
Připravíme si náplň- šlehačku uvedeme do varu, přidáme skořici, ořechy,cukr, rozinky a pomerančovou kůru. Svaříme do zhoustnutí. Necháme vystydnout a přidáme zbylý rum.
Hotové palačinky naplníme, svineme a po obou stranách opečeme. Na talíři zdobíme čokoládovou polevou.

Monday, April 17, 2006

. Zakysaný dort

5 zakysaných smetan
2 balíčky piškotů
2 láhve meruňek
3 pol. lžíce kakaa
4-5 lžic cukru mna vymazání formy
kokos nebo strouhanku čokoláda
nepeče se

Formu na dort vymažeme máslem, vysypeme kakaem, kokosem nebo cukrem moučkou. Na dno poskládáme vrstvu piškotů, na které dáme meruňky. Vše potřeme směsí zakysané smetany a cukru a to samé opakujeme.
Dort necháme v ledničce minimálně 3 hodiny vychladnout.

Pro ty, kteří drží dietu, je vhodné použít smetanu light/

Sunday, April 16, 2006

kuřecí dortíčky

400 g kuřecího masa
mletá paprika
sůl
150 g plátkového sýra
50 g hladké mouky
2 vejce
100 g strouhanky
4 brambory
2 lžíce másla
100 ml smetany
olej na smažení
kapie na ozdobu
Příloha: bramborová kaše
brambory
smetana
sůl Vykostěné kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme, obalíme v mleté paprice, zavineme do tenkého plátku sýra a obalíme v trojobalu. Usmažíme na oleji. Mezitím si připravíme jemnou bramborovou kaši z brambor a smetany. Hotové kousky kuřete osušíme, urovnáme na zahřátou mísu, na každý nastříkáme pomocí zdobítka kopeček kaše a proužek kapie

Friday, April 14, 2006

. Pošírovaná hruška

2 ks čerstvé hrušky
4 dcl sladkého bílého vína
15 dkg cukru
1 lžička kypřícího prášku
pistáciová zmrzlina
mandlové lupínky
svazek meduňky
Oloupané hrušky rozpůlíme, vykrojíme jaderníky a vložíme do kastrůlku. Zalijeme vínem, přidáme část lístků meduňky, cukr a přivedeme k varu. Krátce povaříme, odstavíme a necháme zchladnout. Hrušky opatrně vyndáme. Tekutinu přecedíme, tři lžíce dáme stranou a po zchladnutí rozmícháme s kypřícím práškem. Zbytek tekutiny vaříme až do odpaření na 1/3 objemu, za stálého míchání přidáme kašičku z kypřícího prášku a vaříme asi 1 minutu. K hrušce na talířku přidáme pistáciovou zmrzlinu, polijeme zchladlou omáčkou, posypeme mandlovými lupínky a ozdobíme lístky meduňky.

Thursday, April 13, 2006

kuře na banánech

kuřecí prsíčka
kari, smetana
máslo
banán
strouhaný sýr
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmažíme na másle. Přidáme smetanu a kari koření. Vzniklou směs rozložíme na rozpůlený banán. Posypeme hustě strouhaným sýrem a zapečeme.
Jako příloha jsou vhodné pečené brambory v troubě.
Je také možné udělat prsa vcelku a zvlášť udělat kari omáčku (na pánvi z výpeku po opékání prsíček). Banán dát zapéct na prsa a omáčkou podlít.

Wednesday, April 12, 2006

Vepřové kotlety s jablky

2 kotlety
2 jablka
máslo
citrónová šťáva
1 dcl sladké smetany
hladká mouka
sůl
pepř
olej Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky, pokapeme citronovou šťávou a krátce podusíme na másle. Šťávu z masa zalijeme citrónovou šťávou a povaříme se smetanou, kterou dle potřeby zahustíme jíškou. Kotlety dáme na talíř, ozdobíme jablky a polijeme smetanou.

Tuesday, April 11, 2006

Ovocný dort

----------------------

Potřeby:
--------------
300 g švestek
(sušené odpeckované, namočené)
300 g strouhaných jablek
1 balíček namočených rozinek
100 g ořechových jader
50 g mletého máku
skořice
šťáva z 1/2 citronu
balíček mandlí
100 g medu
50 g strouhaného kokosu
50 g meruňkového džemu

Postup:
---------------
Švestky, ořechy a mandle posekáme a smícháme s ostatními přísadami.
Směs dáme do dortové formy vysypané kokosem. Přes noc necháme ztuhnout v chladničce.
Před podáváním potřeme meruňkovým džemem, popř. ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.

Friday, April 07, 2006

Ořechový dort

14 bílků
300g cukru
2 žloutky
200g mletých ořechů
100g hrubé mouky
1 lžíce kakaa
1/2 prášky do pečiva
POSTUP
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme cukr, žloutky a kakao. Nakonec
smícháme ořechy smíchané s moukou a práškem. Dortovou formu vymažeme máslem
a vysypeme moukou. Těsto do ní rozetřeme a pečeme mírně v předem předehřáté troubě 30 - 40 minut.
Druhý den dort 2x rozřízneme a pomažeme rybízovou nebo malinovou marmeládou. Povrch zdobíme šlehačkou a posypeme hustě nastrouhanou čokoládou.

Wednesday, April 05, 2006

uzené maso

uzené maso
250 g sušených švestek
20 g cukru
10 g mouky
20 g másla
skořice
citrónová kůra
mandle
2 lžíce rumu Vychladlé uvařené švestky vypeckujeme a prolisujeme. Přidáme skořici, cukr, oloupané a na nudličky pokrájené mandle a osolíme. Je-li omáčka řídká, zahustíme máslovou jíškou. Přidáme rum a citrónovou kůru. Uzené maso uvaříme a podáváme se švestkovou omáčkou a s bramborovým nebo s houskovým knedlíkem.

Sunday, April 02, 2006

Cuketová buchta

Cuketa
3 vejce
20 dkg cukru
1/2 hrnku oleje
35 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiv
drobenka.
mletá skořice na ovoce

Středně velkou cuketu nastrouháme najemno a necháme v cedníku okapat. Umícháme 3 vejce s cukrem v mixéru do pěny a postupně přidáváme další ingredience.
Vzniklou hmotu nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na povrch poklademe čerstvé ovoce, posypeme drobenkou a upečeme.
Z ovoce je dobré použít jablka a hrušky nebo meruňky (sušené mohou být také ). Pro křehkost a vláčnost těsta je dobré vyšlehat z bílků sníh.