Sunday, April 29, 2007

Lívance

1/2 l mléka, 40 g krupice, 1 žloutek, 1 lžíce cukru, 2 jablka, na špičku nože prášku do pečiva, sníh ze 2 bílků, polohrubá mouka na zahuštění, tuk na smažení.
Mléko zahřejeme a nasypeme do něj krupici. Když zchladne přidáme žloutek a nastrouhaná jablka. Hmotu zahustíme moukou s práškem, zamícháme sníh a pečeme do zlatova. Povrch sypeme cukrem se skořicí.

Labels:

Thursday, April 26, 2007

Kefírové lívanečky

Potraviny:
těsto:1 kefír, troška soli, cukr, 1 vejce, 250g polohrubé mouky, lžička jedlé sody zavařenina, šlehačka

Postup:
Připravíme si těsto z kefíru, soli, cukru, vajíčka a mouky. Dobře zamícháme, přidáme lžičku jedlé sody. Na lívanečníku smažíme malé lívanečky, které zdobíme zavařeninou a malým kopečkem šlehačky

Labels:

Sunday, April 22, 2007

Karibské kokosové banány

Potraviny:
250g dlouhozrnné rýže, 4 banány, 2 kolečka ananasu, 6 kompotovaných meruněk, 2 vejce, 6 lžic strouhaného kokosu, 3 lžíce másla, 1 lžička kari, sůl, chilli

Postup:
Rýži propláchneme, zalijeme vodou, osolíme, okořeníme kari a chilli a uvaříme doměkka. Banány oloupeme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhaném kokosu a na pánvi na másle opečeme. Uvařenou rýži lehce promícháme s nakrájeným ovocem, rozdělíme na porce a doplníme opečenými banány.

Saturday, April 21, 2007

Tvarohový chlebíček

120 g másla nebo Hery, 120 g cukru, 120 g měkkého tvarohu, 120 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 30 g rozinek, 30 g lískových oříšků, 50 g kandovaného ovoce, 2 vejce.
Tuk se utře s cukrem a žloutky, přidá tvaroh, mouku, prášek, rozinky atd. (trochu mléka). Nakonec sníh. Dáme do vymazané, vysypané formy, pečeme do růžova.

Wednesday, April 18, 2007

Medovník

15 dkg cukru moučka, 10 dkg másla, 1 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 1 lžička sody, 45 dkg hladké mouky.
Na 3 plechy se to vyválí. Přemazuje a skládá 3x nádivka (jakákoliv).


Berani
4 vejce, 24 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 26 dkg polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, hořčicová sklenka oleje a vody.
Hmota do beránka a dvou oveček.

Makový moučník
8 dkg másla, 24 dkg mletého cukru, 4 vejce, citr. kůra, 1 vanilkový cukr, 16 dkg máku, 1 hrnek mléka, 32 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr a citr. kůru utřeme v mixéru, přidáme umletý mák, mléko, mouku s práškem a sníh ze 4 bílků. Dáme na vymazaný, vysypaný, vyšší plech. Vrch pocukrujeme.

Labels:

Monday, April 16, 2007

Bublanina

Bublanina
24 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 3 vejce, 15 dkg cukru, 3/4 prášku do pečiva, asi 1/8 l mléka, 26 dkg ovoce.
V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, pak přidáváme žloutky. Potom střídavě vmícháváme mléko a mouku s práškem. Nakonec do těsta jen lehce vmícháme sníh. Těsto dáme na dobře vymazaný pekáč a poklademe ovoce, které jsme omočili v mouce. Pečeme 30 minut.


Bublanina ze školy
20 dkg tuku (Hera), 20 dkg mletého cukru, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 20 dkg hrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva.
Tuk, cukr a žloutky třeme v mixéru, přidáme mouku a sníh. Dáme na vysypaný a pomazaný plech a poklademe ovoce. Potom pocukrujeme.


Bublanina Kunerád
4 celá vejce + 23 dkg cukru – ušlehat. 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 hořčicové sklenky oleje, 1/2 hořčicové sklenky vlažné vody, 1/2 prášku do pečiva.

Labels:

Wednesday, April 11, 2007

Jablečník

50 dkg hladké mouky, 1 máslo, 5 lžic mletého cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 kg jablek.
Zpracujeme těsto, rozdělíme na půl, jednu polovinu obarvíme kakaem. Vyválet placku, přenést na vymaštěný plech. Z jablek udělat pyré, namazat placku, posypat skořicovým cukrem a přikrýt tmavou plackou. Kraje ohnout (spojit).


Jablkový závin
50 dkg hladké mouky, 1 vejce, na špičku nože sůl, voda, 1 lžíce octu, 20 dkg másla na pokropení.
Z mouky, vejce, soli a vlažné octové vody vypracujeme hladké těsto, přikryjeme zahřátým hrncem a necháme 25 minut stát. Potom lehce pokropíme máslem a na pomoučeném ubruse vytáhneme. Pokropíme máslem, posypeme opraženou strouhankou, dáme jablka, posypeme skořicí a cukrem a srolujeme. Během pečení občas potřeme máslem.

Labels:

Tuesday, April 10, 2007

Buchta z cukety

3 celá vejce, 30 dkg cukru, 1 lžíce kakaa – utřít.
40 dkg polohrubé mouky, 1,5 prášku do pečiva, 5 lžic oleje, 60 dkg nahrubo nastrouhaných cuket.
Plech vymažeme a vysypeme a pečeme ve vyhřáté troubě. Nahoru dáme citrónovou polevu.
Koblihy
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, 3 dkg cukru, 3 dkg tuku, 3 žloutky, 3 dkg droždí, špetka soli, 3 lžíce rumu, asi 1/3 l mléka nebo smetany, citr. kůra.
Koblihy
3 žloutky, 1/2 kg polohrubé mouky, 5 dkg cukru, 3 dkg tuku, droždí za 30 haléřů, špetka soli, lžička rumu, mléko.

Labels:

Saturday, April 07, 2007

Sojový nákyp

Potřeby:
--------------
4 vejce
150 g cukru
150 g sojové mouky
50 g sušených višní
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra

Postup:
--------------
Vaječné žloutky a jemně semletý cukr utřeme v míse do pěny. Postupně přidáváme citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, tuhý sníh z bílků, nakonec vmícháme sojovou mouku a sušené višně.
Směs nalejeme do vymaštěné vysypané malé dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme s marmeládou.

Labels:

Tuesday, April 03, 2007

Jablkový závin

Jablkový závin
25 dkg hladké mouky, 15 dkg Hery, 3/4 hořčicové sklenky mléka, trochu soli.
Večer udělat těsto, nechat odpočinout v celofánu do druhého dne. Pak to vyválíme, posypeme strouhankou, pokapeme máslem (tukem), poklademe strouhanými jablky, posypeme cukrem a skořicí. (asi 3 záviny)


Tažený jablečný závin
25 dkg hladké mouky, hrníček vlažné vody, lžičku másla (rozpuštěného ve vodě), 1 žloutek, špetku soli. 15-20 minut propracujeme v řidší těsto, aby se nelepilo. 1 hodinu necháme odpočinout. Postrouháme jablka. Rozválíme a vytáhneme na pomoučeném ubruse, pokapeme rumem, posypeme opečenou strouhankou, poklademe jablka, dáme skořici a cukr a srolujeme. Konec podehneme a potřeme rumem. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut.

Labels: ,

Monday, April 02, 2007

buchta

Mokrá buchta
1 hořčicová sklenka vody, 1 Hera, 1 hořčicová sklenka cukru, 2 lžíce kakaa. Dobře promíchat a převařit. Jednu hořčicovou sklenku odlijeme bokem. Do vychladlého zbytku dáme 4 žloutky, 2 hořčicové sklenky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ze 4 bílků sníh a zamíchat. Vylijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech a pozvolna pečeme. Upečený povrch popícháme vidličkou a pokapeme rumem. Odloženým zbytkem ještě za tepla polijeme. Potom posypeme kokosem nebo ořechami. Dáme vychladit.
Kefírová buchta
1 sklenka oleje, 3 sklenky polohrubé mouky, 1/2 l kefíru, 2 sklenky mletého cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce sody.
Angreštová buchta
24 dkg cukru moučka, 38 dkg hladké mouky, 1,5 lžičky sody, 1 lžíce skořice, 1 lžíce kakaa, 15 dkg rozpuštěného másla, 1 celý kompot angreštu i se šťávou (0,7 l), vše zamíchat a dát péci.

Labels:

Sunday, April 01, 2007

buchta

Černá buchta
40 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 vejce, 1/4 l mléka, 4 dkg kakaa, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 5 dkg ořechů.
Buchta z kefíru
1 hořčicová sklenka oleje, 30 dkg cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1/2 l kefíru, 35 dkg hladké selské mouky, 2 lžičky jedlé sody. Polevu nahoru.
Bramborová buchta
15 dkg vařených brambor, 1/4 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg tuku, 1 vejce, 1 prášek do pečiva.
Vyválí se menší placka a předělá se na vymazaný plech (trhá se). Rukou se to ještě rozdělá, pomaže marmeládou a dělají se mřížky.
Tvarohová buchta
4 vejce, 25 dkg tvarohu, 25 dkg cukru, 18 dkg másla, 30 dkg polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva.
Může se přidat kakao, postrouhaná čokoláda, nakrájené rozinky.

Labels:

bábovka

Maková bábovka
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mletého máku (skořice, hřebíček), 1 hrnek cukru moučka, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku másla, 1 prášek do pečiva, 2 vejce.
Mramorová bábovka
140 g másla, 80 g mletého cukru, 80 g pískového cukru, 4 žloutky, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 50 g ořechů, 4 bílky, 1 lžíce kakaa, vanilkový cukr.
Máslo utřeme s oběma cukry a přidáváme žloutky, potom mouku s práškem a mleté ořechy a mléko. Nakonec sníh. Do části dáme kakao a vanilkový cukr. Do vymazané a vysypané formy lijeme střídavě bílé a hnědé těsto. Upečeme v předehřáté troubě.
Bábovka z pomazánkového másla
1 pomazánkové máslo, 4 vejce, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr.
Formu vymazat a vysypat kokosem.
Bábovka
2 vejce, 20 dkg cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka oleje, 1 sklenka mléka.



Bábovka bez vajec
30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg mletého cukru, 10 dkg rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku mléka, 1 prášek do pečiva (oříšky, rozinky atd.).
Bílková bábovka
1 hořčicová sklenka bílků + 1 bílek – ušlehat sníh. Přidat 15 dkg cukru + 1 žloutek a 1/2 hořčicové sklenky oleje.
15 dkg polohrubé mouky, trochu prášku do pečiva. Může se přidat hrst namletých ořechů, rozinky i kandované ovoce. Pečeme pozvolna na 150C.

Labels: