Monday, October 29, 2007

Třešňový kompot

Velice chutný dezert můžeme připravit z čerstvých černých třešní
a jablkové šťávy.
Doba přípravy: trvá 15-20 mi-
nut, vaření asi 5 minut. Musíme
počítat také s dobou chlazení.
Rady a nápady: Použijeme-li
místo kukuřičné mouky arrowroot
(mouku z oddenků maranty třtinové),
bude omáčka čirá. Obměna: Místo třešní můžeme
použít meruňky.
Mrazení: Kompot lze snadno zmrazit.

700 g čerstvých černých třešní
(srdcovek)
450 ml jablečné nebo grapefruitové
šťávy
1 - 1/2 lžíce jemně nastrouhané
citrónové kůry 2 lžíce kukuřičné mouky
50 ml brandy (nemusí být)

1. Třešně vypeckujeme odpeckovačem nebo kulatým koncem škrabky na brambory.
2. Vypeckované třešně nasypeme do kastrůlku a zalijeme je jablečnou nebo grapefruitovou šťávou. Při-
dáme citrónovou kůru. Zahříváme
na mírném žáru až do varu, potom
žár ještě zmírníme a necháme
mírně vřít po dobu 10 minut nebo
až třešně mírně změknou.
3. Třešně vylovíme děrovanou
naběračkou a šťávu necháme v kastrůlku. Třešně upravíme na misky.
4. Kukuřičnou mouku rozmícháme
s pěti lžícemi třešňové šťávy.
5. Směs potom přidáme ke šťávě v kastrůlku a za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne.
Podle chuti můžeme vmíchat
trochu pálenky.
6. Zahuštěnou šťávu nalijeme na třešně na misce a před podáváním vychladíme.

Labels: , ,

Wednesday, October 24, 2007

Fíky s mandlovou nádivkou

V některých obchodech si dnes můžeme koupit také čerstvé fíky.
Jsou-li dobře vyzrálé, mají příjemně sladkou tmavě fialovou
dužninu a změknou.
Doba přípravy: trvá přibližně
25 minut.
Obměna: Místo fíků můžeme
použít také půlky broskví.
Upozornění: Do jogurtu nepři-
dávejte příliš mnoho vody nebo pomerančové šťávy, musí být správně hustý.

4 velké zralé fíky
4 lžíce mletých mandlí
30 ml pomerančové šťávy
2 lžíce jemně nasekaných sušených meruněk
60 ml přírodního jogurtu jemně nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
kousky fíků a snítky máty nebo

jahodové lístky na ozdobu

1. Fíky rozkrojíme ostrým nožem na čtvrtiny, nedokrajujeme však až
do konce.
2. Čtvrtiny fíku rozložíme do
tvaru květiny.
3. Mleté mandle, pomerančovou kůru
a sekané meruňky nasypeme do
misky a dobře promícháme.
4. Směs rozdělíme na čtyři díly,
z každého dílu vytvarujeme kuličku a položíme ji do středu rozloženého fíku.
5. Jogurt smícháme s pomerančovou kůrou a zředíme troškou vody nebo pomerančové šťávy.
6. Na čtyři talířky nalijeme vždy trochu jogurtu s pomerančovou příchutí a fíky s mandlovou
nádivkou upravíme doprostřed
talířku. Ozdobíme kousky fíků
a mátou nebo jahodovými lístky.

Labels: ,

Tuesday, October 23, 2007

Zmrzlina z plodů mučenky

(4 porce)

Ovocná zmrzlina bez přídavku
cukru má příjemné osvěžující chuť,
pokud se vám však bude zdát málo
sladká, můžete ji dosladit tekutým
sladidlem.
Doba přípravy: trvá přibližně
20 minut, musíme připočítat dobu
mrazení.
Obměna: Před zmrazením můžeme do zmrzliny vmíchat 30 ml rumu
nebo brandy.
Upozornění: Tato zmrzlina je opravdu velice tuhá, proto ji nezapomeňte nechat před podáváním 10 minut trochu změknout.
6 plodů mučenky
300 ml přírodního jogurtu
2 žloutky
tekuté sladidlo podle chuti
(nemusí být)
1-2 rozpůlené plody mučenky bez
slupky na ozdobu

1. Šest plodů mučenky rozpůlíme a dužninu vydlabeme do misky.
2. K dužnině plodů mučenky přidáme jogurt a žloutky, dobře
promícháme. Podle chuti přisla-
díme tekutým sladidlem.
3. Směs z plodů mučenky nalijeme
do mělké nádoby a mrazíme při-
bližně hodinu, až částečně
ztuhne.
4. Ledové krystaly ve směsi roz-
bijeme vidličkou, dobře promí-
cháme na hladkou kaši.
5. Zmrzlinu vrátíme do mrazicího boxu a necháme ji zcela ztuhnout.
6. Před podáváním necháme zmrzlinu v nádobě 10 minut mírně roztát, kopečky upravíme do číší
a ozdobíme dužninou z plodů
mučenky.

Labels: ,

Sunday, October 21, 2007

Malinové soufflé

(6 porcí)

Tento lehký dezert můžete podá-
vat třeba na závěr hostiny na oslavu narozenin.
Doba přípravy: trvá přibližně
40 minut, musíme připočítat dobu
chlazení. Upozornění: Želatinu nesmíte
sypat do vařící vody, zhoršila by
se její schopnost tuhnout.
Příprava: Sníh z bílků při-
dávejte do směsi opatrně, budete-li
jej míchat příliš intenzívně, nebude
směsi dost na to, aby přesahovala
přes okraj nádoby. Obměna: Místo malin můžete
použít jahody nebo jakékoli jiné
oblíbené ovoce.
Mrazení: Soufflé můžeme snadno zmrazit až na dobu 6 týdnů.
Zdobíme je však až po rozmrazení.

500 g malin
podle chuti tekuté sladidlo
15 g želatiny
150 ml horké vody
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť 300 ml smetany

1. Připravíme si nádobu na soufflé o průměru 15 cm - z vnější
strany na ni připevníme pergame-
nový papír potřený mírně olejem
tak, aby přesahoval okraj nádoby
asi o 10 cm.
2. Trochu malin schováme na
ozdobu, ostatní rozmixujeme.
3. Rozmixované maliny protlačíme sítem, abychom z nich odstranili semínka.
4. Hladké malinové pyré osladíme tekutým sladidlem a odložíme.
5. Želatinu rozpustíme v horké
vodě. Mícháme, až se dokonale
rozpustí - tekutina musí být
čirá.

6. Rozpuštěnou želatinu necháme mírně zchladnout a potom ji
spolu se žloutky vešleháme do
malinového pyré. Všechny suro-
viny se musí promíchat rovno-
měrně. Chladíme, až směs
částečně ztuhne.
7. Z bílků ušleháme měkký sníh.
8. Smetanu našleháme do polotuha.
9. Do polotuhé malinové směsi opatrně "zabalíme" šlehanou
smetanu a sníh z bílků. Mícháme
zlehka, směs však musí být
hladká.
10. Soufflé vyklopíme do připrave-
né nádoby, necháme je přečnívat
asi o 2,5 cm nad okraj misky.
Postavíme do chladničky.
11. Po dokonalém ztuhnutí opatrně odstraníme papír a soufflé
ozdobíme zbylou šlehačkou
a malinami.

Labels:

Friday, October 19, 2007

3 zralé broskve
3 kiwi
1 velká karambola
100 g čerstvých jahod
2 zralá manga zhruba po
350 gramech šťáva z půlky limonku
150 g červeného rybízu několik jahodových lístků na ozdobu

1. Broskve ponoříme na několik sekund do vroucí vody a ostrým
nožem z nich sloupneme slupku.
2. Broskve opatrně rozpůlíme
a odstraníme z nich pecky.
3. Půlky broskví nakrájíme na
tenké plátky a urovnáme na
plochou mísu.
4. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka.
5. Vyřízneme všechny tmavé skvrny
na kůře karamboly a dužninu
nakrájíme na tenké plátky. Semínka pokud možno odstraníme.
6. Jahody se stopkami a kalíšky rozkrojíme podélně na poloviny. Všechno ovoce rozložíme na mísu s broskvemi.
7. Mango oloupeme a pecku
odkrojíme od dužniny.
8. Dužninu manga rozkrájíme
a dáme do mixéru, přidáme šťávu
z limonku (nebo z obyčejného
citrónu) a polovinu červeného
rybízu.
9. Rozmixujeme nahladko a protla-
číme sítem, aby se ze směsi
odstranily slupky a semínka
červeného rybízu. 10. Zbývající kuličky červeného rybízu nasypeme na ovoce na
míse. Předem z nich odstraníme
stopky a lístky.
11. Mangovou kaši nalijeme rovno-
měrně na ovoce. Před podáváním


necháme nejméně hodinu chladit
a ozdobíme jahodovými lístky.

Wednesday, October 17, 2007

Salát z exotického ovoce

Zralé mango je velmi sladké
a dostatečně osladí i ostatní pikantnější druhy ovoce přírodními
cukry.
Doba přípravy: trvá přibližně
25 minut, chlazení hodinu.
Obměna: Na salát můžete použít jakékoli ovoce podle chuti, vždy je však přelívejte sladkou mangovou kaší.
Příprava: Nemáte-li po ruce

mixér, stačí protlačit dobře vyzrálé mango sítem.
Rady a nápady: Chuť mangového
pyré můžete při slavnostních příležitostech ozvláštnit
50 ml rumu.

Labels: ,

Monday, October 15, 2007

Kokosový sorbet

Příjemně nasládlé kokosové mléko
ve směsi s tmavým rumem dodává tomuto sorbetu exotickou příchuť
karibské oblasti.
Doba přípravy: trvá přibližně
20 minut, mrazení zabere
2-3 hodiny.
Obměna: Místo rumu můžeme použít ananasový džus a sorbet můžeme pak zdobit ananasem a plátky kokosu.
Příprava: Před vmícháním sněhu
z bílků nesmí být ledové krystaly
příliš mokré, jinak se součásti
směsi při mrazení rozdělí.
Rady a nápady: Připravte sorbet z dvojnásobného množství surovin, můžete jej nechat v mrazicím boxu
až 3 měsíce a máte tak pohotově vynikající dezert.

400 g konzervovaného kokosového mléka
100 ml minerálky
100 ml tmavého rumu
2 bílky
tekuté sladidlo (nemusí být)
2 banány nakrájené na plátky
a pokapané citrónovou šťávou
a plátky kokosu na ozdobu

1. Kokosové mléko smícháme s mine-
rálkou, rumem a případně tekutým
sladidlem. Nalijeme do větší nádoby na zmrzlinu a dáme do mrazicího boxu na 1 hodinu nebo
na tak dlouho, až tekutina začíná u okrajů mrznout.
2. Zmrzlou směs rozšleháme vidlič-
kou, aby v ní nezůstaly žádné ledové krystaly. Vrátíme do mrazicího boxu a necháme mrazit další hodinu.
3. Směs vytáhneme z mrazicího boxu a opět rozmícháme vidličkou na hustší kaši. Vrátíme opět do mrazicího boxu na dobu, než
ušleháme sníh z bílků.
4. Z bílků ušleháme měkký sníh.
5. Částečně zmrzlou směs kokoso-
vého mléka vyjmeme z mrazicího
boxu a vyzkoušíme, zda se dobře
míchá. 6. Sníh z bílků opatrně "zabalíme"
do částečně zmrzlé směsi, aby
v ní byl rovnoměrně obsažen.
7. Sorbet vrátíme do mrazicího
boxu a ponecháme jej v něm až do
úplného zmrznutí.
8. Sorbet vyndáme z mrazicího boxu 10 minut před podáváním
a rozbijeme jej vidličkou na
velké ledové krystaly, které pak
urovnáme do misek nebo vysokých
číší a ozdobíme plátky banánů
a kokosu.

Labels:

1. Všechno ovoce jemně umeleme mlýnkem na maso nebo
rozmixujeme. 2. Ovoce nasypeme do mísy, při-
dáme ostatní suroviny a dobře
promícháme.
3. Vymastíme dvě pudinkové formy s objemem 1,5 litru a směs do
nich rozdělíme.
4. Povrch pudinků přikryjeme
namaštěným pergamenovým papírem.
5. Vezmeme dva dostatečně velké
čtverce alobalu, položíme je na
pudinkové formy a pod okraji

utáhneme provázkem.
6. Pudinky postavíme do velkého hrnce na převrácenou misku nebo
na podložku pod hrnce.
7. Přilijeme tolik vařící vody,
aby mísy s pudinkem byly do dvou
třetin ponořené.
8. Hrnec přikryjeme poklicí a pudinky vaříme 4-5 hodin.
Vodu pravidelně dolíváme.
9. Formy s pudinkem vyndáme a odstraníme z nich papír.
10. Pudink vyklopíme - na formu
položíme převrácený talíř
a celou formu i s talířem
otočíme. Mírně jí potřásáme,
aby se pudink uvolnil.
11. Před podáváním můžeme pudink polít pálenkou a zapálit.

Friday, October 12, 2007

Anglický vánoční pudink

Vánoční pudink nemusí být vždy
sladký a těžký. Vyzkoušejte tento předpis bez rafinovaného cukru.
Doba přípravy: trvá přibližně
30 minut, vaření asi 5 hodin.
Podávání: Podáváme s máslem ochuceným pálenkou nebo sladkou smetanou.
Příprava: Pudink má nejlepší
chuť, připravíme-li jej nejméně
3 měsíce předem.
Rady a nápady: Pudink lze skladovat až rok. Před podáváním jej vaříme 3 hodiny ve vodě.

500 g různého sušeného ovoce
200 g hrozinek bez pecek
200 g datlí bez pecek
200 g švestek bez pecek
50 g strouhaných spařených
a oloupaných mandlí
200 g strouhanky
200 g strouhaného loje
200 g hladké mouky
půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
půl lžičky mleté skořice
čtvrt lžičky soli
1 strouhaná mrkev
1 strouhané jablko ostrouhaná kůra a šťáva
z 1 pomeranče
150 ml brandy nebo černého piva
1 vejce

Wednesday, October 10, 2007

Palačinky

(10-12 palačinek)

Tyto chutné palačinky můžeme
podávat jak ve sladké, tak i ve slané úpravě.
Doba přípravy: trvá přibližně
10 minut, upečení všech palačinek
asi 20 minut.

Upozornění: Pánvičku nesmíte rozpálit na příliš vysokou
teplotu, jinak by se spodní strana palačinky začala pálit ještě dříve,
než povrch stačí ztuhnout. Nesnažte
se také palačinky obracet, dokud není spodní strana dostatečně
upečená.
Mrazení: Můžeme také připravit
větší množství palačinek a na delší
dobu je zmrazit.
100 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
250 ml mléka
5 ml rostlinného oleje
šťáva a kůra z citrónu a pomeranče

1. Mouku a sůl prosijeme do mísy. Mouku odtlačíme ke stěnám ná-
doby a utvoříme tak uprostřed
důlek.
2. V jiné nádobě rozšleháme vejce a mléko.
3. Směs vejce a mléka přidáme postupně do mouky. Lijeme ji do středu mísy a jemně do ní za-
pracováváme mouku z okraje.
4. Pokračujeme, až je všechna
mouka zpracovaná.
5. Na pánvičce rozehřejeme trochu
oleje a nalijeme do ní část
těsta, aby vznikla tenká
palačinka.
6. Pánvičkou rychle potřásáme a otáčíme, aby těsto rovnoměrně pokrylo dno.
7. Palačinku smažíme na mírném
žáru, dokud spodní strana
nezhnědne a vrchní neztuhne.
8. Palačinku opatrně obrátíme a stejným způsobem osmažíme po
druhé straně.
9. Hotové palačinky vyklápíme na pergamenový papír a udržujeme
je v teple.
10. Podáváme teplé s čerstvě vy-
mačkanou citrónovou a pomeran-
čovou šťávou, ozdobené
hoblinkami citrusové kůry.

Labels:

Sunday, October 07, 2007

Vafle

10 dkg cukru
20 dkg hladké mouky
20 dkg Hery
1 vejce
9 dkg mletých ořechů
vanilka
skořice


Uděláme těsto a upečené máčíme do poloviny v čokoládě.

Labels:

Wednesday, October 03, 2007

Jablkové pyré

Jablkové pyré můžeme podávat
jako přísadu k masu nebo rybě,
může se také stát surovinou
k přípravě chutných dezertů.
Doba přípravy: trvá přibližně
30 minut, vaření asi 20 minut. Příprava: Vařená jablka můžeme
před protlačením sítem rozmixovat. Obměna: Místo hřebíčku můžeme
jako koření použít skořici.
Mrazení: Jablečné pyré můžeme
zmrazit až na 4 měsíce.

1 kg jablek
300 ml jablečné šťávy čtvrt lžičky mletého hřebíčku
jemně nastrouhaná kůra z půlky
pomeranče
1. Jablka omyjeme a vykrojíme
z nich všechny potlučené kousky.
Rozkrájíme je.
2. Kousky ovoce nasypeme do velké-
ho kastrolu, přidáme jablečnou
šťávu, mletý hřebíček a pomeran-
čovou kůru. Uvedeme do varu
a mírně vaříme, až se většina
tekutiny vypaří a ovoce změkne.
3. Vařená jablka vychladíme.
4. Vařená jablka přelijeme do síta umístěného nad velkou mísou a vařečkou protlačíme. Na sítu zůstane slupka, jádřince
a semínka.
5. Pyré nalijeme do sklenic
a uložíme nebo zmrazíme.
6. Podáváme v misce, zdobíme
snítkou máty.

Tuesday, October 02, 2007

Meruňková dřeň

Tato pikantní omáčka se při-
pravuje z kompotových meruněk ve vlastní šťávě a využívá tak slad-
kosti přírodních ovocných cukrů. Doba přípravy: trvá 2 minuty,
vaření 5 minut. Obměna: Místo meruněk můžeme použít konzervované hrušky. Podávání: Podáváme s lívanci
nebo čerstvým ovocem.

400 g půlených konzervovaných meruněk ve vlastní šťávě
šťáva a kůra z 1 citrónu
30 ml meruňkovice (nemusí být)

1. Meruňky rozmixujeme se šťávou. 2. Kaši nalijeme do kastrolku.
3. Do rozmixovaných meruněk
vmícháme citronovou šťávu a kůru
a zahříváme na malém žáru, až
se směs začíná vařit. 4. Pokračujeme v mírném vaření, až směs zhoustne a tekutina se
vypaří.
5. Dřeň vychladíme v chladničce a před podáváním do ní zamícháme meruňkovici.

Labels: