Sunday, September 30, 2007

Kávový krém s čokoládou

(přibližně čtvrt litru) Sladkost tomuto nezvyklému čokoládo-kávovému krému dodává příjemně pikantní meruňková dřeň.
Doba přípravy: trvá přibližně
5 minut, vaření 15 minut. Podávání: Krém podáváme
s ovocem nebo lívanci.
Upozornění: Nevařte čokoládu
s kávou příliš rychle, čokoláda by
se mohla vydělit a zhořknout.

100 g čokolády bez cukru 50 ml velmi silné černé kávy
100 ml smetany
100 ml husté meruňkové dřeně
1. Čokoládu nastrouháme nebo nasekáme ostrým nožem na malé kousky.
2. Čokoládu a kávu dáme do mísy, kterou pak postavíme nad kastrol naplněný z poloviny vařící vodou. Kastrol a mísu stáhneme z ohně a čokoládu mícháme, až se rozpustí.
3. K rozpuštěné čokoládě přidáme smetanu a důkladně zamícháme.
4. Vmícháme meruňkovou dřeň,
nalijeme do servírovací misky a dobře vychladíme.

Labels: ,

Saturday, September 29, 2007

Čokoládový máslový krém

(přibližně půl litru)

Při přípravě této sladké
pochoutky použijeme čokoládu bez cukru (pro diabetiky). Doba přípravy: trvá přibližně
5 minut, vaření zabere 10 minut.
Příprava: Jakmile se čokoláda
rozpustí, musí být krém pěkně
hladký, bez hrudek.
Podávání: Podáváme s čerstvým ovocem nebo na lívancích.
Upozornění: Čokoládu s vodou
nezahřívejte příliš rychle,
zhořkla by.

250 ml vody
250 g obyčejné čokolády pro
diabetiky, nakrájené na kousky 100 g másla nakrájeného na kousky lžíce brandy

1. Vodu a čokoládu zahříváme v kastrolku na mírném ohni.
Mícháme, až se čokoláda
rozpustí.
2. Rozehřátou čokoládu s vodou odstraníme z ohně a pomalu po kouskách vmícháme máslo, až je
směs hustá a lesklá.
3. Do krému zašleháme brandy
a krém upravíme na misku. Můžeme jej podávat teplý nebo studený.

Labels:

Friday, September 28, 2007

Ovocná nádivka do pečiva

připravená bez cukru
(přibližně 750 gramů)

Nádivka neobsahuje vůbec žádný rafinovaný cukr ani tuk, je tedy velice zdravá.
Doba přípravy: trvá přibližně
20 minut.
Podáváme jako přírodní sladidlo
na koláčích a sušenkách.
Mrazení: Nádivka se snadno mrazí, po rozmrazení ji musíme dobře rozmíchat, aby se alkohol rovnoměrně promísil s ostatními složkami.

3 velká červená jablka
200 g obyčejných hrozinek
200 g hrozinek korintek
200 g hrozinek sultánek 100 g čerstvých datlí
50 g spařených loupaných mandlí
150 ml brandy nebo sherry

1. Jablka nakrájíme na čtvrtky,
vykrojíme jádřinec a dužninu
rozkrájíme.
2. Kousky jablek a všechny druhy
hrozinek nasypeme do mixéru. Rozmixujeme a vysypeme do mísy.
3. Datle pečlivě vypeckujeme
a spolu s ořechy, brandy nebo
sherry rozmixujeme nahrubo.
4. Obě směsi důkladně promícháme.
5. Nádivku rozdělíme do 2-3
čistých sklenic, přikryjeme
a před použitím necháme až
3 týdny uležet.

Labels: ,

Wednesday, September 26, 2007

1. Švestky vypeckujeme, dužninu nakrájíme na větší kousky.
2. Kompotované ovoce necháme odkapat a odložíme stranou. Rozkrájíme je na větší kousky.
3. Jablka rozkrojíme na čtvrtiny a vyřízneme jádřinec, slupku
však neloupeme.
4. Jablka nakrájíme na tenké
plátky a ve velkém kastrolu je
smícháme s rozkrájeným ovocem. 5. Čerstvé datle vypeckujeme a nakrájíme je spolu se sušenými meruňkami na malé kousky. Při-
dáme je do kastrolu s ovocem
spolu se zbývajícími surovinami
bez šťávy. 6. Ovoce přelijeme šťávou tak, aby bylo zakryté.
7. Kastrol zakryjeme a čatní
uvedeme do varu. Zmírníme žár
a necháme mírně vařit po dobu 15-20 minut.
8. Pokličku z kastrolu sejmeme
a čatní dobře promícháme. Podle
potřeby přidáme trochu šťávy

a pokračujeme ještě 10 minut ve
vaření bez pokličky. Občas
zamícháme, aby se směs
nepřipálila.
9. Když čatní zhoustne a většina
tekutiny se vypaří, rozdělíme je
do čistých nahřátých sklenic.
Pokryjeme voskovým papírem
a pevným víčkem. V chladničce
můžeme toto čatní skladovat až
3 měsíce.

Labels:

Monday, September 24, 2007

400 g hrušek naložených ve vlastní šťávě
400 g plátků broskví konzervovaných
ve vlastní šťávě
350 g ananasových kousků konzervo-
vaných ve vlastní šťávě
200 g švestek konzervovaných ve
vlastní šťávě
500 g švestek
4 jablka
100 g čerstvých datlí
100 g sušených meruněk
čerstvý zázvorový kořen dlouhý
2,5 cm, oloupaný a nakrájený
na tenké plátky
100 g spařených oloupaných mandlí
100 g oříšků kešu
50 ml sladového octa
půl lžičky mletého hřebíčku
1 lžička mletého chilli kousek skořice dlouhý 5 cm
2 banány oloupané a nakrájené na
plátky

Labels:

Saturday, September 22, 2007

Ovocné čatní

(přibližně 2 kilogramy)

Z konzervovaného ovoce můžeme toto vynikající čatní připravit
v každém ročním období.
Doba přípravy: trvá přibližně
15 minut, vaření 30 minut.
Podávání jako přílohu k masu,
sýru nebo k sendvičům.
Rady a nápady: Čatní musíme čas od času při vaření promíchat,
aby se nepřilepilo na dno kastrolu.
Obměna: Nemáte-li čerstvé
švestky, vyzkoušejte mango nebo
meruňky.
Mrazení: Čatní se dobře mrazí.

Labels:

Friday, September 21, 2007

Kokosové čatní

(přibližně 1 kilogram)

Toto neobvyklé čatní můžete podávat pro změnu místo obvyklých
druhů ovocných čatní.
Doba přípravy: trvá přibližně
20 minut.
Příprava: Nemáte-li po ruce
mixér, můžete kokos a další suroviny nastrouhat, čatní však
nebude tak hladké. Mrazení: Čatní se snadno mrazí.
Podávání: Toto čatní se výborně hodí ke studenému masu, karí nebo
na přípravu sendvičů.

2 čerstvé kokosové ořechy
kousek čerstvého zázvorového kořene
dlouhý asi 1,5 cm
2 zelené papričky
lžička kmínu
4 lžíce (60 ml) jemně sekaných lístků koriandru
50 ml citrónové šťávy
půl lžičky soli

1. Kokosové ořechy rozpůlíme,
mléko z nich vylijeme
a uschováme.
2. Ze skořápek vyjmeme kokosovou
dužninu, hnědou vnější vrstvu
okrájíme.
3. Kokos nasekáme na drobné
kousky.
4. Zázvorový kořen oloupáme
a jemně rozsekáme nebo
nastrouháme.
5. Zelené papričky rozpůlíme, od-
straníme z nich semínka a dužninu
jemně nasekáme.
6. Kokos, zázvor, papričky, kmín, koriandr, citrón a sůl dáme do mixéru a mixujeme s potřebným množstvím kokosového mléka na husté krémovité čatní.
7. Směs nalijeme do hrnečků
a dobře uzavřeme.
8. Skladujeme v chladničce
a používáme po dobu 2-3 týdnů.

Labels:

Wednesday, September 12, 2007

Ovocné kuličky

Tyto drobné dortíčky získaly
sladkou chuť výhradně z čerstvých
banánů.
Doba přípravy: trvá přibližně
25 minut, musíme připočítat dobu
chlazení.
Rady a nápady: Tyto velmi
chutné zákusky dlouho neskladujte,
banán by zhnědl a roztekl by se.
Obměna: Místo mandlí můžeme
použít vlašské ořechy.


2 banány
šťáva z půlky pomeranče jemně nastrouhaná kůra
z 1 pomeranče 150 g mletých mandlí
30 g loupaných spařených mandlí
lžíce kakaového prášku

1. Banány nakrájíme na kousky a v misce je rozmačkáme dohladka mačkadlem na bramborovou kaši.
2. Vmícháme pomerančovou šťávu a kůru.
3. Přidáme mleté mandle, dobře
promícháme. Směs necháme od-
počinout v chladničce přibližně 30 minut.
4. Ostrým nožem jemně nasekáme spařené oloupané mandle.
5. Sekané mandle zamícháme na plochém talíři do kakaového
prášku.
6. Rozmačkané banány s pomerančo-
vou šťávou a mandlemi vyndáme
z chladničky a rozdělíme na 10 dílů.
7. Z každého dílku vytvarujeme
mírně pomoučněnýma rukama
kuličku.
8. Kuličky stejnoměrně obalujeme ve směsi kakaa s mandlemi. Trochu je zmáčkneme a položíme
na papírovou mističku. Znovu vychladíme.

Labels:

Tuesday, September 11, 2007

Ovocný chlebíček

(6-8 porcí)

Do těsta není třeba přidávat cukr
- vykyne díky přírodním cukrům
obsaženým v sušeném ovoci.
Doba přípravy: trvá přibližně
2 hodiny, pečení 40 minut. Obměna: Do chlebíčku můžeme
dát podle chuti jakékoli sušené
ovoce.
Mrazení: Moučník se dobře mrazí, můžeme jej tak uchovat až 2 měsíce.

500 g hladké mouky
půl lžičky skořice
půl lžičky muškátového oříšku
půl žičky soli
200 g hrozinek sultánek
200 g hrozinek korintek
60 g krájené proslazené kůry
nebo sušeného ovoce
sáček sušeného droždí
30 ml rostlinného oleje
300 ml vlažného mléka
1 velké vejce

1. Mouku, koření a sůl nasypeme
do mísy.
2. Vmícháme oba druhy hrozinek a kůru, dobře promícháme.
3. Posypeme droždím - vmícháme je přímo do suchých surovin.
4. Olej, mléko a vejce dáme do
větší nádobky a šleháme vidlič-
kou, až se vejce zcela rozmíchá.
Nalijeme do mouky a mícháme, až
je kašovité těsto pevné

a pružné.
5. Těsto vyklopíme na mírně po-
moučněný vál a hněteme je asi
10 minut.
6. Těsto vrátíme do mísy a při-
kryjeme je vlhkou utěrkou nebo
fólií. Necháme je asi hodinu na
teplém místě kynout. 7. Za tuto dobu těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
8. Těsto sklepneme, aby z něj
unikl vzduch, a znovu je vyklo-
píme na mírně pomoučněný vál.
9. Pokračujeme v hnětení ještě
asi 5 minut, potom těsto
rozdělíme na poloviny.
10. Každou polovinu vytvarujeme
tak, aby se vešla do vymazané
a moukou vysypané formy na
biskupský
objem.
11. Chlebíčky pečeme 30-40 minut uprostřed trouby předehřáté na
200 stupňů celsia. Po 20
minutách je z trouby vytáhneme
a povrch pomažeme trochou mléka.
12. Abychom vyzkoušeli, zda je chlebíček pečený, vyklopíme jej z formy a poklepeme na něj
prstem. Pokud zní dutě, je již
hotov.
13. Moučník podáváme teplý nebo
jej necháme vychladnout,
nakrájíme na plátky a namažeme
máslem.

Sunday, September 09, 2007

Placičky pečené na ploténce

(4-6 porcí)

Placičky jsou přitažlivé tím, že
je můžeme jíst přímo z pánve, na níž
je připravujeme. U tradiční svačiny
se tak shromáždí celá rodina
i přizvaní přátelé.
Doba přípravy: trvá 15 minut,
pečení 4 minuty na jednu várku. Příprava: Je-li těsto příliš husté, přidejte trochu mléka, aby těsto stékalo z vařečky.
Mrazení: Placičky lze dobře zmrazit a znovu ohřát. Nejprve je
zabalíme do čistého ubrousku
a necháme je prohřát v teplé troubě.

100 g hladké mouky
špetka soli a kypřicího prášku
50 g másla nebo margarínu
120 g hrozinek (korintek) půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
1 vejce
100 ml mléka
1. Mouku smícháme se solí,
s kypřicím práškem, zapracujeme
do ní máslo, až směs připomíná
jemnou strouhanku.
2. Do směsi vmícháme hrozinky a muškátový oříšek, uprostřed vytvoříme důlek.
3. V misce ušleháme vidličkou
vejce s mlékem a nalijeme je do
důlku v mouce.
4. Vejce a mléko zamícháme vařeč-
kou do mouky. Začínáme míchat ve
středu misky, postupně zapraco-
váváme mouku až k okrajům.
Dostaneme hladkou, hustou kaši.
5. Pánev se silným dnem rozehřeje-
me na mírném žáru, vymastíme ji
trochou másla nebo oleje.


6. Z těsta tvoříme na horké pánvi lžící placičky. Pečeme je 2-3 minuty. Po této době budou mít
pevný povrch a zlatohnědou
spodní stranu.
7. Placičky obrátíme a pečeme je stejným způsobem i z druhé
strany.
8. Podáváme přímo z pánve se zavařeninou připravenou bez
cukru.

Labels:

600 g hladké mouky
půl lžičky užívací sody
lžička směsi koření lžička strouhaného muškátového
oříšku
250 g másla
350 g obyčejných hrozinek
200 g hrozinek korintek 350 g hrozinek sultánek
120 g různé proslazené kůry
300 ml černého piva 3 vejce

1. Mouku, užívací sodu, koření a muškátový oříšek prosijeme
přes kovové síto do mísy.
2. Máslo rozkrájíme na kostičky a zapracujeme je prsty do mouky. Směs připomíná jemnou
strouhanku. 3. Do mouky s máslem přidáme
všechno ovoce a dobře
promícháme.
4. Uprostřed mouky utvoříme mělký důlek.
5. Pivo nalijeme do větší nádoby, přidáme vejce a šleháme, až
pění.
6. Pivo s vejci nalijeme do důlku v mouce s máslem a kořením.
7. Nožem s kulatou špičkou vmí-
cháme do tekutiny mouku, až
vznikne měkké, řidší těsto.
8. Dortovou formu o průměru
20 cm vymažeme tukem a vyloží-
me ji pergamenovým papírem.
9. Těsto nalijeme do formy a pe-
čeme ve středu trouby předehřáté
na 160 stupňů celsia 2 hodiny.
Pokud se nám zdá, že se moučník
peče příliš rychle, snížíme po hodině pečení teplotu na
140 stupňů celsia.
10. Zkusíme špejlí (párátkem), zda je těsto upečené. Špejle musí
po vpíchnutí zůstat čistá nesmí
se na ni lepit těsto. Moučník
vyklopíme na drátěnou podložku,

odstraníme z něj papír a necháme
zcela vychladnout. Před podá-
váním uložíme na 2-3 dny do
vzduchotěsné schránky.

Thursday, September 06, 2007

Moučník se sušeným Ovocem

pečený bez cukru
(6-8 porcí)

Do moučníku plného sladkých
sušených plodů nemusíme již přidávat
žádný cukr.
Doba přípravy: trvá přibližně
30 minut, pečení 2 hodiny.
Příprava: Když se moučník peče příliš rychle, má tmavé boční strany
a vystouplý střed. Zmírněte znatel- ně teplotu a pokračujte v pečení
mnohem pomaleji. Povrch těsta pře-
kryjte alobalem, aby se nepřipálil.
Obměna: Namísto bílé mouky
můžeme použít celozrnnou mouku,
místo piva mošt a místo proslazené
kůry strouhaná jablka.
Rady a nápady: Moučník se musí
nechat uležet několik dnů ve
vzduchotěsné schránce. Teprve potom
má tu správnou chuť.
Mrazení: Moučník je možné bez
problémů zmrazit až na 3 měsíce.

Labels:

Wednesday, September 05, 2007

4. Zázvorový kořen oloupeme
a nasekáme nebo nastrouháme na velmi malé kousky.
5. Zázvor utřeme v hmoždíři nebo
obráceným nožem na prkénku na
pastu.
6. Zázvor dáme do misky, přidáme vejce a šleháme vidličkou, až se dobře promísí.
7. Rozšlehaná vejce se zázvorem
přidáme do mouky s hrozinkami
a dobře promícháme. Těsto musí
být měkké - je-li příliš tuhé,
přidáme trochu mouky. 8. Pracovní plochu posypeme mírně moukou. Vyklopíme na ni těsto a hněteme, aby bylo hladké.
9. Těsto rozválíme na placku
silnou přibližně 1,25 cm.
10. Z placky vykrajujeme tvořítkem
na sušenky o průměru 5 cm
kolečka.
11. Přeneseme je na pomaštěný
plech a potřeme každé z nich rozšlehaným vejcem. Pečeme
10-15 minut v troubě přede-
hřáté na 200 stupňů celsia.
Bochánky musí při pečení nakynout a zezlátnout.

Monday, September 03, 2007

200 g hladké mouky
lžička vinného kamene
(kyselý vinan draselný)
půl lžičky užívací sody
čtvrt lžičky soli
50 g másla
75 g hrozinek (sultánek)
15 g slunečnicových semínek
15 g čerstvého zázvorového kořene
2 vejce
trocha mléka, je-li těsto příliš
tuhé
rozšlehané vejce na potření
1. Smícháme mouku, vinný kámen, užívací sodu a sůl a směs dva-
krát prosijeme kovovým sítem,
aby se dobře provzdušnila.
2. Prosátou mouku nasypeme do
velké misky a prsty do ní zapra-
cováváme máslo, až směs
připomíná jemnou strouhanku. 3. Hrozinky a slunečnicová semín-
ka zamícháme do mouky s máslem.

Sunday, September 02, 2007

Ovocné Vdolečky

(10-12 porcí)

Vdolečky nazývané v Anglii
"scones" mají vždycky úspěch.
Naplníme-li je ovocným džemem,
nemusíme je sladit.
Doba přípravy: trvá přibližně
15 minut, pečení 10-15 minut.
Příprava: Těsto nerozvalujeme
na příliš tenkou placku, vdolečky
by v troubě správně nenabyly na
výšce.
Obměna: Místo hrozinek a slu-
nečnicových semínek můžeme do těsta přidat jiné sušené ovoce
a ořechy nebo semínka.

Labels:

Saturday, September 01, 2007

Koláč s Hrozinkami

(6-8 porcí)

Hrozinky dodávají tomuto mouční-
ku z těsta kypřeného užívací sodou
přirozenou sladkost. Podáváme jej
ke svačině.
Doba přípravy: trvá 15 minut,
pečení 35 minut.
Příprava abychom zjistili, zda
je moučník upečený, poklepeme na
něj prstem. Je-li hotový, zní při
poklepu dutě.
Obměna: Namísto bílé mouky
můžeme použít celozrnnou mouku.
Rady a nápady: Nemáte-li doma
kyselé mléko, můžete použít obyčejné
čerstvé mléko a přidat lžíci
přírodního jogurtu.
Mrazení: Koláč lze dobře
mrazit.

500 g hladké bílé mouky
lžička soli lžička užívací sody
lžička vinného kamene
(kyselý vinan draselný)
300 ml kyselého mléka
120 g hrozinek (sultánek)

1. Mouku spolu se solí, užívací sodou a vinným kamenem prosijeme
do misky.
2. Přidáme hrozinky a rychle je zamícháme do mouky. Uprostřed zároveň vytvoříme důlek.
3. Do důlku v mouce nalijeme mléko
a mícháme nožem s kulatou
špičkou, až vznikne pevné těsto -
nesmí však být příliš tuhé.
4. Těsto vyklopíme na pracovní plochu posypanou moukou a rychle hněteme, aby se suroviny dobře spojily.
5. Z těsta utvoříme kouli, mírně
ji zploštíme dlaní.
6. Placku položíme na vymaštěný
a moukou posypaný plech. Ostrým
nožem ji nařízneme křížem.
7. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 200 stupňů celsia po
dobu 25 minut.


8. Po 25 minutách koláč na plechu převrátíme a vrátíme ještě na
10 minut do trouby, aby se
dokonale vysušil.
9. Upečený koláč zabalíme do vlhké
utěrky a postavíme jej na
drátěnou podložku, aby zcela vychladl.

Labels: